محبوبه عظیم زاده | شهرآرانیوز - روش پوشش خبری مرگ دوک ادینبورگ حتی صدای مخاطبان بیبیسی را هم درآورد و آش آنقدر شور شد که خودشان فرمهای شکایتی تدارک دیدند تا مخاطبان در خصوص نحوه فوت همسر ملکه از آنها شکایت کنند. در این روزها بیبیسی که مدعی اطلاعرسانی دقیق و به روز اتفاقها است، طوری خبر فوت همسر ملکه را پوشش داد که گویی هیچ اتفاق دیگری در این جهان نمیافتد. اختصاص بیش از اندازه برنامههای این شبکه خبری به موضوع که فاقد بسیاری از ارزشهای خبری است، بیش از پیش نشان داد، بیبیسی آنقدرها که گردانندگانشان مدعی هستند نه صادق هستند و نه حرفهای.
خاموشی دوک ادینبورگ در ۹۹ سالگی
پرنس فیلیپ، شاهزاده فیلیپ، دوک ادینبورگ یا همسر ملکه بریتانیا! با هر اسم و عنوانی، خبر مرگ او در سن ۹۹ سالگی در حالی که قرار بود در آیندهای نزدیک تولد ۱۰۰ سالگی خود را در جمع خاندان سلطنتی جشن بگیرد، به سرعت به تیتر یک رسانههای اروپایی و آمریکایی تبدیل شد. عکسهای مختلفی از او در مراسم و محافل مختلف دست به دست شد، خیلیها گریزی زدند به دوران کودکی اش و یک بیوگرافی کامل و چندباره از او منتشر کردند، از خاطرهها و اتفاقهای شاخص زندگی اش یاد کردند و حتی با عنوانهایی مثل «همسر ملکه بریتانیا به چند کشور دنیا سفر کرد؟» هم به او و ابعاد مختلف زندگی اش پرداختند.
صفحه اول تمام روزنامههای اروپا و حتی برخی از روزنامههای آمریکا از مرگ همسر ملکه الیزابت گفتند. گاردین نوشت: «خاموشی دوک ادینبورگ در ۹۹ سالگی و پس از ۷۳ سال زندگی با ملکه انگلیس.» یکی دیگر از روزنامهها از این گفت که: «ملکه او را صخره خود میداند. میگوید قدرت و ایستایی را از او داشت.» در این بین، اما بی بی سی و تمام متعلقاتش چنان روی این خبر مانور دادند که انتقادهای زیادی به همراه داشت. اتفاقی که باعث شد بی بی سی بگوید به دلیل پوشش گسترده رسانهای مرگ دوک ادینبورگ، شکایتهایی از طرف مخاطبان دریافت کرده و حالا قرار است به آنها رسیدگی کند.
مهم است، چون شاهزاده فیلیپ یکی از اولین سلبریتیهای جهان بود
برای مردی که در دوران حضورش در کاخ باکینگهام از زمان تاج گذاری ملکه در ۱۹۵۳، شاهد آمدن و رفتن ۱۳ رئیس جمهور در آمریکا بود، ۸ روز عزای عمومی در نظر گرفته شد و شبکههای رادیو و تلویزیونی بی بی سی در سراسر جهان، روز جمعه بعد از اعلام خبر درگذشت او پخش برنامههای عادی خود را متوقف و تمام و کمال بر پوشش ویژه درباره مرگ همسر ملکه تمرکز کردند؛ البته شبکههای دیگر بریتانیا مثل آی تی وی و چنل فور هم به صورت ویژهتر به این موضوع پرداختند.
با این حال، اقدام بی بی سی بود که واکنشهای زیادی به دنبال داشت. در کنار این پوشش خبری و رسانهای گسترده، در پایان روز، بی بی سی فرم ویژهای مخصوص شکایت در وبسایت خود قرار داد تا مخاطبان نظرشان را درباره کار این رسانه درباره این اتفاق مطرح کنند. حالا هم آن گونه که شبکه اعلام کرده، قرار است به این شکایتها رسیدگی کنند. یکی از گزارشگران سلطنتی هم در واکنش به اهمیت این رخداد و پوشش همه جانبه آن گفت: «شاهزاده فیلیپ یکی از اولین سلبریتیهای جهان بود.»
گزارشی برای توجیه گزارشهای دیگر
نکته جالب در این میان، گزارش مفصلی بود که بی بی سی بعد از این اتفاق و حاشیههای آن کار کرد. گزارشی برای اینکه گزارشهای دیگر خود را توجیه کند با این تیتر که چرا پرداختن به این موضوع برای بی بی سی، این قدر مهم است؟ بیبیسی در واقع با این مطلب از عملکرد خود دفاع کرد و گفت این نوع واکنش را نباید تعجب آور دانست؛ زیرا اخبار مربوط به اعضای خانواده سلطنتی معمولا در سطح جهانی خبرساز میشود و گزارش رویدادهای مختلف سلطنتی گاه چند میلیارد مخاطب جهانی دارد. این رویدادها اخبار بزرگ جهانی محسوب میشود و بی بی سی هم به همین نحو با آنها برخورد میکند.
پوشش مدام و جزء به جزء خبرهای مربوط به این اتفاق و حرکتهای دیگری مثل بستن نظرهای کاربران در اینستاگرام بیبیسی فارسی باعث شد تا کاربرهای زیادی در فضای مجازی درباره این قضیه با زبان گوشه و کنایه سخن بگویند. کاربری نوشت: «انگار سایت شخصی خاندان سلطنتی انگلیسه» و دیگری گفت: «از اونجا که بی بی سی فارسی هیچ ربطی به خاندان سلطنتی و دولت انگلستان ندارد تا اطلاع ثانوی عزادار فوت شوهر ملکه بریتانیاست.»
خواستند حواس مردم از برگزیت پرت بشه
بخشی دیگر از واکنشها در فضای مجازی هم متعلق بود به مزاحهایی که بسیاری از کاربران با این اتفاق انجام دادند. شوخیهایی که برخی از آنها هم خودشان کنایههای دیگری بود به حواشی داغ دنیای مجازی مثل همان کاربری که نوشته بود: «شوهر ملکه رو کشتن مردم حواسشون از برگزیت پرت بشه.»
کاربر دیگری گفت: «ولی دقت کردین بیشتر از اینکه اسم خودشو بگن، میگن همسر ملکه بریتانیا، اینم شده مثل بابای آراد.» شخصی نوشت: «الان وقتشه که ملکه الیزابت بیوی اینستاگرامش رو به یه عقاب همیشه تنهاست تغییر بده.» دیگری گفت: «پرنس فیلیپ اگه شوهرخاله من بود الان مامانم زنگ میزد ملکه و میگفتای بابا خواهر این قدر گریه نکن، راحت شد. چه زندگیای بود همش بیماری و بدبختی.»
شاهزاده هری بدون مگان
جنجالهایی که چندی پیش به واسطه مصاحبه مگان مارکل، عروس خانواده سلطنتی و همسرش ایجاد شده بود، ناخودآگاه پای آنها را هم به این داستان باز کرد؛ اینکه آیا در مراسم تدفین پدربزرگ همسرش شرکت میکنند یا نه؟ او در صحبت هایش از نژادپرستی خاندان سلطنتی گفته بود و اینکه فشارها به قدری روی او زیاد بود که به فکر خودکشی افتاد.
آن گونه که رسانههای انگلیسی نوشته اند مگان به دلیل بارداری و نگهداری از فرزند کوچکشان در مراسم نخواهد بود؛ اما شاهزاده هری، همسر مگان، که گویا با پدربزرگش رابطه خوب و مناسبات صمیمانهای داشته است در مراسم خاک سپاری حضور خواهد داشت و برای مراسم تدفین پدربزرگش به بریتانیا سفر میکند. سفری که اولین رویارویی او با خانواده اش بعد از جنجالهای اخیر است. آنها که زندگی در خانواده سلطنتی را ترک کرده اند اکنون در آمریکا یعنی زادگاه مگان زندگی میکنند.