حسینی نژاد | شهرآرانیوز - از عالمان امامی که نقش مهمی در روایت و انتقال آثار سید رضی و سید مرتضی علمالهدی داشته، ابوالرضا فضل الله بن على بن عبید الله راوندی است که اطلاعات مهمی درباره نقش وی در روایت آثار سید رضی در میان نسخههای خطی که شاگردان ابوالرضا راوندی بر اساس نسخههای او کتابت کردهاند، در دست است. اطلاعات اخیر همچنین دانش ما را درباره عالمان امامی کاشان، فراهان، خومجان و جوشقان در قرن ششم و اوایل قرن هفتم فزونی میبخشد. شهر کاشان در قرن ششم به یمن وجود سید ابوالرضا راوندی و حامیان قدرتمند و ثروتمندی که در آن شهر داشته، مرکزیت علمی در عراق عجم یافته است.
در کتابخانه المتحف العراقی، نسخههای نفیس و کهنی از نهجالبلاغه وجود دارد که در فهرست منتشر شده آن کتابخانه با عنوان مخطوطات الأدب فی المتحف العراقی معرفی شدهاند.
در میان نسخههای اخیر، نسخه شماره ۳۷۸۴ نسخهای بسیار مهم است که شخصی به نام محمد بن حسن بن محمد بن عباس بن نازویه قمی در ۵۵۶ کتابت کرده و آن را بر سید ابوالرضا راوندی در ۵۷۱ خوانده و همو اجازهای دال بر قرائت نسخه نزدش آورده است. نسخه بعدها در اختیار علی بن میثم بن معلی بحرانی، پدر ابن میثم بحرانی (متوفی ۶۴۳) بوده و همو یک برگ آخر نسخه را کتابت کرده و روایتی در آن ذکر کرده کما اینکه تملکات دیگری از عالمان احسائی بر نسخه موجود است. کاتب نسخه نهجالبلاغه را در سال ۵۵۶ و در شهر گنجه کتابت کرده است.