سانحه رانندگی در خواف خراسان رضوی هشت مصدوم برجای گذاشت (۲ آذر ۱۴۰۳) قتل فجیع جوان ۲۳ ساله تهرانی به جرم دفاع از ناموس تصادف در مسیر سبزوار- خوشاب یک کشته و ۲ زخمی برجای گذاشت (۲ آذر ۱۴۰۳) کاهش مصرف آب در مشهد، نتیجه اقدامات فرهنگی موثر است مسمومیت ۶ عضو یک خانواده با گاز مونوکسید کربن در نزدیکی مشهد (۲ آذر ۱۴۰۳) ۸ محصول غیرمجاز آرایش چشم اعلام شد برخی جاده‌های خراسان رضوی بارانی و لغزنده است (۲ آذر ۱۴۰۳) آیا میتوان با زن مبتلا به ایدز ازدواج کرد؟ پروازهای ایران‌ایر به فرودگاه استانبول روزانه شد جزییات حادثه سقوط آسانسور یک ساختمان مسکونی در خیابان قائم مشهد واژگونی خودرو در بجستان خراسان رضوی یک کشته برجای گذاشت (۲ آذر ۱۴۰۳) دستگیری ۳۸۶ متهم به سرقت در اجرای طرح اقتدار امنیت اجتماعی در مشهد زمان برگزاری کنکور سراسری ۱۴۰۴ اعلام شد تلاش‌های ماندگار استاد باقرزاده در توسعه دانشگاه فردوسی و رفاه دانشجویان اختصاص ۲.۲ هزار میلیارد تومان برای تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام سیستان و بلوچستان آخرین اخبار از تأثیر معدل در کنکور توصیه‌هایی برای محافظت در برابر آلودگی هوا واژگونی خودرو در بولوار وکیل‌آباد مشهد بدون مصدوم و محبوس تنها نشانه پوکی استخوان «شکستگی» است ستاد حقوق بشر به تصویب قطعنامه پیشنهادی کانادا علیه ایران اعتراض کرد اختلافات مالی بین ۳ دوست در تهران منجر به قتل شد شمارش معکوس برای روشن‌شدن تنور نانوایی در محله عمار یاسر مشهد اعترافات مردی که همسرش را با کلنگ در مشهد به قتل رساند + عکس پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (پنجشنبه، یکم آذر ۱۴۰۳) | تداوم بارش باران در غالب نقاط استان نگرانی وزیر بهداشت از روند نزولی زادوولد در کشور | ثبت کمتر از یک میلیون تولد در سال ۱۴۰۳ بازنشستگان تأمین اجتماعی فعلاً بیمه تکمیلی ندارند! (یکم آذر ۱۴۰۳) | لطفاً بیمار نشوید انجام ۱۵۰۰ عمل جراحی برای مجروحان حادثه لبنان در ایران تأکید معاون وزیر نیرو بر ضرورت اعمال مدیریت مصرف آب در مشهد افزایش مرگ‌ومیر ناشی از «هاری» در ایران کمبود برخی تجهیزات پزشکی در مشهد که حیات بیمار را به خطر می ‎اندازد
سرخط خبرها

آموزش؛ موضوع فراموش‌شده نامزد‌ها

  • کد خبر: ۶۹۹۰۵
  • ۱۹ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۱:۳۹
  • ۱
آموزش؛ موضوع فراموش‌شده نامزد‌ها
عباس عبدی - رئیس انجمن صنفی روزنامه‌نگاران

این روز‌ها که فصل فعالیت‌های انتخاباتی است، آقایان نامزد‌های انتخابات هرکدام به‌تناسب وعده‌هایی می‌دهند که در جای خود درخور توجه است، اما دریغ از پرداختن ریشه‌ای به مشکلات اساسی جامعه ایران. اجازه دهید عینی‌تر حرف بزنیم. بسیاری از نامزد‌ها مسابقه گذاشته‌اند که فلان قدر یارانه یا وام می‌دهند و... درحالی‌که این موارد در برابر مشکلات ریشه‌ای کشور ازجمله آموزش، بی اهمیت است. ضرب‌المثل مشهوری است که یک‌نفر می‌گوید برای کمک به افراد فقیر ماهی می‌دهم؛ دیگری می‌گوید بهتر است تور و قلاب بدهی، خودش ماهی را صید خواهد کرد؛ سومی می‌گوید بهتر است آموزش ماهی‌گیری بدهی، او خودش بقیه ملزومات را تهیه خواهد کرد و تا آخر عمر درآمدش تأمین می‌شود. حالا قضیه ایران همین است.


به‌تازگی دیدم که در گزارشی آمده است دهک دهم و بالای جامعه ایران ۶۰ برابر دهک اول صرف هزینه آموزش خانواده می‌کند. این تفاوت مشابه تفاوت در هزینه خوراک نیست. اگر دهک اول بتواند ۲۵۰۰ کالری روزانه خود را تأمین کند، دیگر چندان مهم نیست که دهک دهم چندبرابر دهک اول صرف غذا می‌کند، زیرا کالری موردنیاز آنان تأمین شده است و همین کافی است. اما این مسئله درباره آموزش فرق می‌کند؛ هرچه بیشتر برای آموزش هزینه شود، در آینده بازدهی فرد را افزایش می‌دهد. به‌عنوان یک تجربه شخصی، هرچه صرف آموزش فرزندانم کرده‌ام، امروز شاهد بازدهی مناسب آن هستم. هزینه آموزش، سرمایه‌گذاری با بازدهی خوب است.
نامزد‌های گوناگون انتخابات باید پاسخ دهند که چه برنامه‌ای برای حذف نابرابری‌های آموزش ابتدایی و متوسطه و دانشگاهی دارند. این به‌مراتب مهم‌تر از مسئله پرداخت فلان قدر یارانه‌ای است که پس از مدتی به‌دلیل تورم بی‌ارزش خواهد شد.


بهره‌مندی کافی و مؤثر از آموزش برای همگان دست‌کم ۳ اثر مهم دارد. نخست اینکه بسیاری از استعداد‌های درخشان و ناشناخته را به ظهور می‌رساند؛ استعداد‌هایی که اگر آموزش نبینند، شناخته نخواهند شد. ممکن است من برای آموزش فرزندانم هزینه کنم که استعدادشان را به‌فعلیت درآورند، اما کسی که این سرمایه را نتواند تأمین کند، به‌طور طبیعی استعداد فرزندان او ظاهر نخواهد شد و این نه‌فقط به‌زیان آن خانواده و فرد است، بلکه مهم‌تر از همه به‌زیان کشور است. در دنیا نیز بسیاری از افراد بااستعداد و نخبه از میان فرزندان همین طبقات برخاسته‌اند که خانواده آنان به‌تن‌هایی قادر نبوده‌اند هزینه آموزش فرزندانشان را تأمین کنند؛ بنابراین حکومت باید به‌نمایندگی از مردم عهده‌دار آموزش عمومی شود تا این استعداد‌های درخشان شناخته و معرفی شوند.

نکته دوم و دیگر این است که آموزش مهم‌ترین رکن در کاهش نابرابری است. یک راه اصلی و کارآمد برای ارتقای یک جوان از خانواده فقیر به طبقات متوسط و بالای جامعه، آموزش است. هرچه نابرابری در خدمات آموزشی بیشتر باشد، آینده آن جامعه نابرابرتر خواهد بود و برعکس.


سوم اینکه آموزش همگانی یک کارکرد مهم دیگر هم دارد و آن حفظ حداقل‌های فرهنگی و اجتماعی در جامعه است. جامعه‌ای که تعداد زیادی از جوانان آن از فقر آموزشی در رنج باشند، جامعه سالمی نخواهد بود و فساد و جرم در آن روبه‌فزونی خواهد بود؛ بنابراین نامزد‌های ریاست‌جمهوری باید روشن و صریح برنامه خود را درباره نابرابری آموزشی بیان کنند. در وضعیت کنونی بخش بزرگی از رتبه‌های بالای کنکور مربوط به طبقات بالای جامعه است و این عامل تشدید نابرابری است.
البته آنچه گفته شد، آموزش به‌معنای واقعی است، نه مدرک‌گرایی مبتذلی که اکنون در جامعه ایران رواج یافته است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۴۰ - ۱۴۰۰/۰۳/۲۰
0
0
اگر جناب عبدی قبل از یادداشت نویسی، همین طور منتشر کننده های اون، وقت میذاشتن و مناظره دوم رو می دیدن متوجه میشدن که در این مورد هم صحبت شده
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->