ملیحه فلاح | شهرآرانیوز؛ صدور بخشنامه شورای امنیت ملی برای توقف سه هفتهای فعالیت شرکتهای فولادی و سیمانی به دلیل کمبود برق، این بار این صنایع را به خواب تابستانی فرستاد. زمستان کمبود گاز و تابستان کمبود برق باعث توقف چند هفتهای تا چند ماهی این صنایع میشود. حدود ۴۰ درصد از گردش مالی سالانه خراسان رضوی مربوط به حدود پنج شرکت صنعتی فعال در استان است که سنگان خواف و صنایع فولادی و خودروسازی از مهمترین آنها هستند.
براساس آمار، گردش مالی مربوط به مجموعه فولاد خراسان حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان است که در سادهترین حالت با یک حساب وکتاب سرانگشتی، میتوانیم بگوییم که در سه هفته حداقل ۵۷۵ میلیارد تومان از درآمد این بخش عقب خواهیم ماند. این عدد فقط مربوط به یک بخش است، درحالی که قطعی برق تأثیر منفی خود را بر همه بخشهای صنایع خواهد گذاشت. برپایه آمار خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی، فقط در سه روز ابتدایی قطعیهای ساعتی برق، بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان به صنایع استان خسارت وارد شد.
اطمینان داریم که این اعداد و ارقام بخش کوچکی از واقعیت خسارت قطع برق به صنایع استان است. حالا اگر در سال «تولید؛ پشتیبانی ها، مانع زدایی ها» مسئولان نمیتوانند موانع کمبود و قطعی برق را از میان بردارند، دست کم باید با بررسی دقیق و برآورد خسارت، از صنایع آسیب دیده پشتیبانی کنند.
یکی دیگر از پیامدهای تعطیلی شرکتهای فولادی و سیمانی استان، افزایش قیمت قطعات فولادی و سیمان در بازار و به دنبال آن احتمالا افزایش قیمت مسکن است. دی ماه سال گذشته به دنبال قطعی گاز در این صنایع، قیمت محصولات آنها نسبت به آذر همین سال حدود ۴۰ درصد افزایش یافت، پس گرانی درپی تعطیلی سه هفتهای این صنایع در آینده دور از ذهن نیست.
مدیرعامل یکی از شرکتهای تولیدکننده سیمان در خراسان رضوی با اینکه اصلا دلش نمیخواهد درباره اثرات قطعی برق و تعطیلی سه هفتهای کارخانه اش فکر کند، بازهم در این باره توضیحاتی به ما میدهد. محمدرضا توکلی زاده میگوید: ضرر و زیان تعطیلی کارخانههای سیمان و فولاد از هر نظر آشکار است، اما توقف تولید این کارخانهها زیان بار است و تبعات آن در سایر بخشها موضوع مهم دیگری است که باید به آن توجه کرد. وی ادامه میدهد: درپی توقف واحدهای سیمانی، فعالیتهای عمرانی استان متوقف میشود.
اگر تعطیلی کارخانهها از همان سه هفته بیشتر نشود، راه اندازی مجدد کارخانه نیز حداقل یک هفته طول خواهد کشید. بر این اساس، فعالیت عمرانی استان حداقل برای سه هفته تا دو ماه متوقف میشود که ضرر و زیان این بخش نیز بسیار سنگین است.
توکلی زاده در پاسخ به این سوال که پیش بینی اش درباره میزان افزایش قیمت سیمان در این سه هفته چیست، میگوید: اگر سه هفته سیمان به بازار نرسد، سیمان موجود در بازار به پاکتی. چه عرض کنم... اصلا نمیخواهم درباره اش فکر کنم.
به گزارش فارس، پیشنهاد سخنگوی صنعت برق برای صنایع فولاد و سیمان این است که در بازه زمانی کنونی به مدت دو تا سه هفته تولید خود را متوقف کنند و به تعمیر بپردازند. رئیس دبیرخانه شورای گفت وگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی با انتقاد از این موضوع به شهرآرا میگوید: مگر در کمتر از یک سال این صنایع چندبار نیاز به تعمیرات دارند؟ در سالهای اخیر توسعه اقتصادی استان به سمت صنایع معدنی، فولادی و سیمانی رفته است و این صنایع انرژی بر هستند، اما در تابستان، برق و در زمستان گاز ندارند. مسئولان باید در قالب پدافند غیرعامل از قبل فکری به حال وضعیتهایی مانند خشک سالی یا کمبود برق میکردند.
علی اکبر لبافی با بیان اینکه دولتها باید زیرساختها را برای سرمایه گذاری بخش خصوصی فراهم کنند، میافزاید: اکنون در استان زیرساختها برای ورود بخش خصوصی دچار مشکل است و با اینکه در حوزههای مختلف سرمایه گذار داریم، زیرساخت فراهم نیست.
او با اشاره به گردش مالی ۱۴۲ هزار میلیارد تومانی استان در سال ادامه میدهد: حدود ۴۰ درصد مبلغ، مربوط به حدود ۵ شرکت صنعتی است. به عنوان نمونه میتوان به گردش مالی ۱۵ هزار میلیارد تومانی سنگان خواف، ۱۰ هزار میلیارد تومانی مجموعه فولاد خراسان و ۱۰ هزار میلیارد تومانی ایران خودرو اشاره کرد. همچنین فقط یک کارخانه فولاد خراسان حدود ۱۰ درصد از مالیات استان را میدهد، پس میتوان گفت این صنایع برای استان بسیار بااهمیت هستند.
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی قطعی برق را یک فاجعه میداند و در این باره میگوید: اولین واکنش بازار به تعطیلی صنایع فولادی و سیمان، افزایش قیمت محصولات این کارخانهها خواهد بود. به عنوان مثال با افزایش قیمت سیمان، مسکن گران میشود و این زنجیره در بخشهای وابسته ادامه خواهد داشت.
سیدحسن حسینی به این سوال که قطعی برق چقدر به صنایع در این بخشها خسارت وارد خواهد کرد، این طور پاسخ میدهد: اکنون نمیتوانیم آمار دقیقی بیان کنیم، اما بنا بر تجربه، این اتفاقات به عموم جامعه ضرر میرساند. آمار خسارت قطع ساعتی برق به مجموع صنایع طبق اعلام تعدادی از واحدها، بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان بوده است.
وی با اشاره به شعار سال و سخنان مقام معظم رهبری درباره سرمایه گذاری و اشتغال میگوید: از قطع گاز تا برق، هر عاملی که موجب تعطیلی یک واحد صنعتی شود، در مسیر عکس این شعار حرکت کرده است.