بدون قرارداد شفاف، امنیت شغلی برای کارگران مفهومی ندارد فرمول تبدیل رهن به اجاره ۱۴۰۴ مشخص شد | بیشتر از این قیمت‌ها اجاره ندهید با موجودی ۵ تا ۸ میلیارد تومان در کدام مناطق مشهد می‌توان اقدام به خرید خانه کرد؟ (۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴) قیمت امروز ارز، طلا، سکه و بیت کوین (۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴) | دلار چقدر شد؟ شروع غیررسمی قطع برق صنایع خراسان رضوی | خاموشی‌های یواشکی سامانه‌های فروش آنلاین طلا همچنان بلاتکلیف | پایان مهلت ۵۰ روزه وزارت اقتصاد به وزارت صمت شرایط دریافت وام ودیعه مسکن چیست؟ | ۲۰ بانک به مستأجران وام می‌دهند عرضه یک درصد از سهام شرکت پتروشیمی خلیج فارس در بورس تکمیل هر واحد مسکن مهر ۲.۵ میلیارد تومان هزینه‌ در بر دارد آیا پنجشنبه (۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۴) تعطیل رسمی است؟ قیمت امروز میوه و تره بار در مشهد (۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴) | سیب کیلویی ۳۵ هزار تومان  قیمت جهانی طلا امروز (۱۰ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴) اعلام شد | اونس به ۳۳۰۹ دلار رسید صندوق سرمایه‌گذاری ارزی به‌زودی تشکیل می‌شود آیا کارفرمایان باید هدیه روز کارگر را پرداخت کنند؟ فرزندان بالای ۱۸ سال چگونه می‌توانند یارانه خود را جدا کنند؟ وعده بیمه مرکزی؛ پرداخت خسارات خودروهای انفجار بندرعباس بدون کسر فرانشیز بیمه آیین‌نامه جدید اعتبارسنجی بانکی ابلاغ شد| مهلت ۳ ماهه برای اجرای قانون پیش بینی قیمت ارز و دلار (چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴) پیش بینی قیمت طلا و سکه (چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴) پیش بینی بورس (چهارشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۴) معامله ۸۳.۶ میلیون دلار در بازار ارز تجاری مرکز مبادله ایران افزایش حقوق فروردین ۱۴۰۴ به حساب بازنشستگان نشست (۹ اردیبهشت ۱۴۰۴) رئیس کمیسیون تامین مالی اتاق ایران: باید حرمت اموال بخش خصوصی رعایت شود گزارش صندوق بین المللی پول| ایران دومین اقتصاد برتر غرب آسیا+جزئیات رسیدگی به فعالیت شرکت‌های فروش آنلاین طلا، روی میز فرمانداری | مشهد، میزبان بیشترین تعداد بانوان طلافروش در کشور نهمین نمایشگاه تخصصی طلا و جواهر مشهد آغاز شد| رونمایی از نخستین شمش طلا و نقره ضدجعل بررسی قیمت خودرو‌های خارجی و مونتاژی (۹ اردیبهشت ۱۴۰۴) | چانگان، یک میلیارد و ۸۲۰ میلیون تومان بررسی قیمت امروز خودرو‌های داخلی (۹ اردیبهشت ۱۴۰۴) | افت نسبی قیمت‌ها شیر خام گران شد (۹ اردیبهشت ۱۴۰۴) | قیمت لبنیات افزایش می‌یابد؟
سرخط خبرها

تجربه «مسکن مهر» برای دولت آینده

  • کد خبر: ۷۴۷۹۸
  • ۲۸ تير ۱۴۰۰ - ۱۱:۱۷
تجربه «مسکن مهر» برای دولت آینده
رضا کربلایی - کارشناس مسائل اقتصادی

۱۳ سال از زمانی که کلنگ نخستین پروژه مسکن مهر در ایران به زمین زده شد، گذشته و حالا قرار است پرونده یکی از بزرگ‌ترین مداخله دولت در مسکن‌سازی در ایران بسته شود. راستی چه رازی در این پرونده بزرگ و ملی نهفته است که می‌تواند برای دولت سیزدهم درس عبرت باشد تا راه درست برای خانه‌دارشدن زودتر و ارزان‌تر مردم را پیدا کند؟


وقتی در دولت محمود احمدی‌نژاد پروژه‌های مسکن مهر شروع شد، بسیاری گمان می‌کردند که دیگر بحران زمین و مسکن پایان یافته است و دولت می‌تواند معجزه کند. دولت حسن روحانی هم ۸ سال تلاش کرد به ساخت‌وساز‌های ناتمام مسکن مهر پایان دهد و هنوز ۵۰ هزار واحد از ۲/۳ میلیون واحد مسکن مهر به‌دست مصرف‌کنندگان نرسیده است. در این سال‌ها نه‌تن‌ها خانه ارزان‌تر نشده که خرید آن از ذهن خیلی از متقاضیان و مصرف‌کنندگان پاک شده است.

 

تجربه مسکن مهر سبب شد درنهایت ۲/۳ میلیون خانواده دارای سرپناه شوند، اما نشان داد که مداخله دولت و سازوکار‌هایی که براساس آن مسکن مهر متولد شد و ادامه پیدا کرد، بدترین الگوی مداخله دولت‌ها در بازار مسکن بوده است. نباید تردید کرد که تکرار چنین پروژه‌هایی بدون درنظرگرفتن مؤلفه‌ها و متغیر‌های کلان اقتصادی و تکیه صرف بر نگاه پروژه‌محوری به مسکن‌سازی ممکن است دولت‌های آینده را هم گرفتار کند.


اکنون که قرار است سیدابراهیم رئیسی سکان ریاست‌جمهوری را در دست بگیرد، می‌تواند قبل از آنکه کلنگ پروژه‌های مسکن‌سازی را بر زمین بزند، از کارشناسان و اقتصاددانان و صاحب‌نظران دعوت کند تا صادقانه و بی‌پرده واقعیت‌های بازار مسکن را با او در میان بگذارند و الگوی مطلوب برای خانه‌دارشدن مردم را معرفی کنند. برنامه دولت و مجلس این است که سالانه یک‌میلیون مسکن جدید ساخته شود و نیازمندان دارای سرپناه شوند.

 

تجربه مسکن مهر ثابت کرد که مشکل فقط در شروع ساخت‌وساز‌ها نیست، بلکه کیفیت ساخت‌وسازها، زمان پایان پروژه‌ها، قیمت تمام‌شده، منابع مالی و البته نظریه حاکم بر اقتصاد بخش مسکن است که مشخص می‌کند با ساخت سالانه یک‌میلیون مسکن می‌تواند بر مشکلات پیروز شود یا نه؟ افزون بر اینکه مکان‌یابی محل ساخت یک‌میلیون مسکن و تأمین زیربنا‌های آن ازجمله تأمین آب و برق این خانه‌ها هم مسئله‌ای بزرگ برای آینده خواهد بود، هم مسکن مهر به ارث رسیده از دولت گذشته و هم مسکن ملی دولت مستقر و روبه‌پایان نشان داد که دولت‌های مسکن‌ساز موفق نخواهند بود؛ پس راه چاره چیست؟ اینکه دولت دست‌روی‌دست بگذارد و نظاره‌گر باشد.

بی شک دولت باید در اقتصاد مسکن نقش داشته باشد، اما این نقش تسهیلگر و ثبات‌ساز خواهد بود. به این معنا که هنر بزرگ دولت در اقتصاد مسکن، منفک از هنر دولت در ایجاد ثبات در اقتصاد و مهار تورم نخواهد بود و اوج هنر دولت و البته مجلس می‌تواند تورم‌زدایی و جلوگیری از بی‌ثباتی در اقتصاد کلان کشور ازجمله بازار مسکن باشد. تا زمانی که مسکن محلی برای سرمایه‌گذاری و حفظ یا افزایش ارزش دارایی‌ها و پس‌انداز‌ها باشد، دولت‌ها به هر مقدار هم که مسکن بسازند، بازهم تورم نتیجه تلاش آن‌ها را می‌سوزاند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->