الهام مهدیزاده | شهرآرانیوز؛ اوج موج پنجم کرونا در مشهد، با اوج مطالبه گری برای سرعت بخشیدن به واکسیناسیون همراه شد. در چند هفتهای که مشهد با سونامی کرونای دلتا دست وپنجه نرم میکند، مسئولان از شتاب گرفتن واکسیناسیون کرونا در مشهد خبر دادند، باوجوداین، هنوز نقدها و گلایههای متعددی به فرایند واکسیناسیون در شهر ما وارد است. نمونه اش، نبود دز دوم واکسن کرونا در برخی مراکز تزریق و تعطیلی برخی از آن هاست. همین است که وقتی برخی شهروندان مشهدی روز جمعه به مراکز واکسیناسیون مراجعه میکنند، دست خالی برمی گردند.
علی جوان از جمله همین افراد است، او توضیح میدهد که «روز جمعه برای دریافت نوبت دوم واکسن به مراکز برج مهر کوهسنگی و دبیرستان حاتمی در خیابان فرامرزعباسی مراجعه کردم، اما عنوان کردند که دز دوم واکسن را ندارند و به همین دلیل مرکز تا یکشنبه تعطیل است.»
او میگوید: باید تا یکشنبه صبر کنم، البته مشخص نیست یکشنبه آینده نیز واکسن باشد یا نه؟»
از آنجا که فاصله بیش از ۲۸ روز بین تزریق دو دز واکسنهای کرونا، اثربخشی دز اول را قدری کمتر میکند، تعطیلی برخی مراکز تزریق واکسن همزمان با تعطیلی سراسری مشهد، نگرانیهایی را پدید آورده است. در سوی دیگر واکسیناسیون برخی افراد خارج از دوره سنی اعلام شده، این شائبه را پدید آورده است که واکسیناسیون در مشهد آن طور که باید انجام نمیشود.
دکتر محمد جعفر صادقی مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی مشهد است.
او نبود دز دوم واکسن کرونا در برخی پایگاهها و مراکز درمانی را مقطعی عنوان و تأکید میکند که اگر به افراد گفته شده که دُز دوم موجود نیست، این کمبود به صورت لحظهای است و به افراد قطعا اعلام میشود که روز بعد برای دریافت واکسن مراجعه کنند تا کمبود واکسن جبران شود.
به گفته صادقی از بین واکسنهایی که در مشهد تزریق میشوند، واکسن آسترازنکا به صورت مقطعی کم شده است که با مسئولان به منظور تأمین واکسن مورد نیاز صحبت شده و به زودی تأمین میشود.
او درباره روند واکسیناسیون، کمبود دز دوم و شائبههای ایجاد رانت برای تزریق واکسن به ردههای سنی کمتر توضیح میدهد، اما ادعای برخی شهروندان مبنی بر واکسیناسیون برخی دهه هفتادیها از جمله در مرکز واکسیناسیون خیابان قائم ۷ در محله سیدی را میپذیرد و آن را نوعی سوء تفاهم ایجاد شده برای شهروندان میداند.
او که پیشتر نیز فیلمهای گرفته شده شهروندان از تزریق واکسن به متولدان دهه ۷۰ را دیده است، تاکید میکند: به هیچ عنوان فردی نمیتواند خارج از سیستم اعلام واکسیناسیون کشور واکسن دریافت کند. افرادی که با وجود سن کمتر واکسن دریافت کرده اند، شاغلان ردههای شغلی حساس هستند که وزارت بهداشت و درمان این مشاغل را مجاز به دریافت واکسن اعلام کرده است. از جمله این افراد میتوان به خبرنگاران و رانندگان بخش عمومی اشاره کرد.
صادقی با وجود کاستیهای در تامین دز دوم واکسن کرونا، روند واکسیناسیون در مشهد و شهرهای زیرمجموعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد را «پرشتاب» عنوان و اضافه میکند: تا ۳۰ مرداد، ۲۶.۵ درصد جمعیت بالای ۱۸ سال تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد واکسن دریافت کرده اند.
به گفته مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی مشهد این میزان واکسن تزریق شده حتی از متوسط کشوری بالاتر است. به گفته او تاکنون یک میلیون و ۲۰۵ هزار و ۱۴۷ نفر زیر مجموعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد واکسن کرونا دریافت کرده اند. آن طور که این مقام مسئول میگوید از این تعداد، بیش از ۲۵۶ هزار نفر دو نوبت واکسن را دریافت کرده اند و ۹۴۲ هزار نفر نیز فقط مرحله نخست واکسن را دریافت کرده اند و در انتظار نوبت دوم واکسن هستند.
او تعداد شهروندان مشهدی دریافت کننده واکسن را به تفکیک رده سنی این طور تشریح میکند: ۷۵.۶ درصد جمعیت بالای ۸۰ سال، ۸۲ درصد جمعیت سنی ۷۵ تا ۸۰ سال، ۸۰ درصد جمعیت ۷۰ تا ۷۵ سال، ۴۷.۷ درصد جمعیت ۷۰ تا ۷۵ سال مشهد تاکنون واکسن دریافت کرده اند.
آن طور که این مسئول اعلام میکند، آخرین آمار دریافت واکسن در ردههای سنی دیگر از این قرار است: ۷۲ درصد جمعیت ۶۰ تا ۶۵ سال و ۶۶.۲ درصد جمعیت ۵۵ تا ۶۰ نیز در برابر کرونا واکسینه شده اند.