محسن موسوی زاده | شهرآرانیوز؛ «کرونا به گردشگری سلامت مشهد، ۱۳۵میلیون دلار خسارت زد»، «خسارت ۵۷هزار میلیارد تومانی کرونا به گردشگری خراسان رضوی»، «ضرر ۳۵۰میلیارد تومانی کرونا به اصناف خراسان رضوی»؛ اینها بخشی از آمارهایی است که درباره میزان خسارت کرونا بر اقتصاد مشهد، مسئولان مختلف در چند وقت اخیر اعلام کرده اند.
هرچند به گفته فعالان اقتصادی تا اتمام شیوع کرونا نمیتوان به صورت دقیق میزان خسارت کرونا بر اقتصاد شهر را برآورد کرد، آنچه مشخص است، ضرر زیاد مشهد از شیوع کرونا به دلیل وابستگی اقتصاد این شهر به حضور زائران حرم مطهر رضوی است. با وجود اینکه تاکنون بستههای مختلفی برای حمایت از واحدهای آسیب دیده از کرونا درنظر گرفته شده است، فعالان اقتصادی تنها راه احیای اقتصاد شهر را شتاب گیری روند واکسیناسیون میدانند. به گفته این افراد اگر این روند سرعت بگیرد، میتوان به بهبود وضعیت اقتصاد کرونا زده مشهد امیدوار بود؛ موضوعی که تحقق آن میطلبد که تمام دستگاههای متولی پای کار بیایند.
در این میان از زمان شروع به کار شورای اسلامی شهر مشهد، مدیریت شهری هم سفت و سخت پای کار آمده است تا بتواند روند واکسیناسیون در شهر را سرعت ببخشد. در همین راستا مرکز واکسیناسیون خودرویی در نمایشگاه بین المللی مشهد راه اندازی شد. همچنین شهردار مشهد چند روز پیش گفته بود که «سلامت مردم در درجه نخست اهمیت قرار دارد، از این رو مدیریت شهری مشهد تمام امکانات شهرداری را برای مقابله با ویروس کرونا دراختیار دانشگاه علوم پزشکی و ستاد کرونا قرار داده است و خواهد داد.»
سیدعبدا... ارجائی در حاشیه بازدید از مرکز واکسیناسیون سردار شهید حاج قاسم سلیمانی تاکید کرد: «به هر میزان که دانشگاه علوم پزشکی بتواند واکسن تامین کند، آمادگی ایجاد زیرساخت و دراختیار گذاشتن محل انجام واکسیناسیون را در نقاط مختلف شهر خواهیم داشت.»
عضو هیئت رئیسه شورای اسلامی شهر مشهد در گفتگو با شهرآرا، درباره تأثیر ورود مدیریت شهری به حوزه سرعت بخشیدن به روند واکسیناسیون گفت: اقتصاد مشهد به اقتصاد زائر گره خورده است. برای جلوگیری از آسیبها باید در یک چشم انداز بیست ساله به سمت تغییر از اقتصاد خدماتی به اقتصاد تولیدی در شهر حرکت کنیم، اما باتوجه به اینکه اکنون اقتصاد شهر منوط به حضور زائر است و به دلیل شیوع بیماری کرونا این حضور به شدت کمرنگ شده است، باید تمام تلاش خود را برای کاهش اثرات کرونا و بهبود اقتصاد گردشگری به کار بگیریم.
مجید طهوریان عسکری ادامه داد: اگر قرار است زائر به مشهد سفر کند، نباید دغدغه حوزه سلامت برای او وجودداشته باشد. از طرف دیگر به طور جدی به واکسیناسیون کسبه اطراف حرم مطهر رضوی توجه شود؛ چون همان طور که میدانید، اسکان بیشتر زائران در شعاع دو کیلومتری حرم مطهر است.
وی بیان کرد: ما به عنوان مجموعه شهرداری و شورای شهر، با دانشگاه علوم پزشکی مشهد برای انجام واکسیناسیون عمومی، همکاری کرده ایم که نمونه آن دراختیار قرار دادن نمایشگاه بین المللی، سالنهای ورزشی، فرهنگ سراها و سالنهای بحران برای شتاب گیری در روند واکسیناسیون است.
طهوریان عسکری یادآوری کرد: شورا و شهرداری در حوزه بهداشت به صورت جدی پای کار هستند، به طوری که حتی شهردار گفت حاضر است محل دفتر خود را به مرکز واکسیناسیون اختصاص دهد. ما هم به عنوان اعضای شورا نه به صورت شعاری بلکه عملی پای کار هستیم و حتی درصورت لزوم حاضریم ساختمان شورا را به مرکز واکسیناسیون اختصاص دهیم. وی اضافه کرد: در مشهد بیش از ۱۰۰ هزار واحد صنفی فعال هستند. در همین راستا، بخش زیادی از خانوادههای مشهدی اقتصادشان با عملکرد صنوف گره خورده است. ارتباط خوب و موثر شورای شهر، شهرداری و اصناف میتواند بستر خوبی برای واکسیناسیون کسبه فراهم کند. از اصناف دعوت میکنیم در اولین فرصت به نمایشگاه بین المللی که مرکز واکسیناسیون خودرویی است، مراجعه کنند.
رئیس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی هم در گفتگو با شهرآرا، با استقبال از ورود مدیریت شهری به روند سرعت بخشیدن به واکسیناسیون در مــــشــهد گفت: هرقدر که سرعت این کار بیشتر شود، روند احیای اقتصاد آسیب دیده مشهد نیز شتاب بیشتری میگیرد. بر این اساس، فعالان حوزه گردشگری مشهد از این کار مدیران شهری مشهد استقبال میکنند و آن را گامی مهم در راستای حمایت از اقتصاد میدانند.
علی اکبر علیزاده قناد افزود: در مدت شیوع کرونا ریزش اشتغال در بخش گردشگری مشهد زیاد بوده است؛ به عنوان نمونه فقط در یک مجموعه ۶۵۰ شغل مستقیم از بین رفته است. مشخص است که با از بین رفتن مشاغل بخش گردشگری، خانوادههای زیادی در تامین هزینه معیشت خود دچار مشکل میشوند. اگر میخواهیم به افرادی که شغل خود را از دست داده اند کمکی کنیم، باید روند احیای اقتصاد گردشگری مشهد سرعت بیشتری بگیرد که یک راه آن، همین واکسیناسیون است.
همچنین دبیر اتاق اصناف مشهد در گفتگو با شهرآرا، اقدامات مدیریت شهری در حوزه کرونا را گامی مهم برای احیای اقتصاد شهر خواند و گفت: این واقعیت وجود دارد تا زمانی که بخش درخورتوجهی از مردم شهر و به خصوص اصناف واکسینه نشوند، امکان افزایش ورود زائران و رشد اقتصادی شهر میسر نیست. ما باید تمام توان خود را برای آسان سازی واکسیناسیون به کار بگیریم. بر این اساس، اصناف مشهد از ورود مدیریت شهری به این حوزه استقبال و تصور میکنند که این کار میتواند کمک زیادی به بهبود اقتصاد مشهد بکند.
عبدا... افشاری افزود: از زمان شیوع کرونا واحدهای صنفی و به خصوص واحدهای صنفی اطراف حرم مطهر رضوی و هتلها و اقامتگاه ها، مراکز عرضه سوغات و مجتمعهای تجاری، آسیب زیادی دیده اند، به طوری که برخی مجبور شده اند به صورت موقت فعالیت خود را تعطیل کنند. امیدواریم با احیای اقتصاد شهر، بحران اقتصادی این حوزهها به پایان برسد.
عضو هیئت علمی پژوهشکده گردشگری جهاددانشگاهی هم به شهرآرا گفت: شرایطی که مدیریت شهری فراهم کرده، سبب سرعت بخشیدن به روند واکسیناسیون در مشهد شده و به کوتاه شدن صفهای طولانی واکسیناسیون انجامیده است. مژگان ثابت تیموری افزود: هرقدر سرعت واکسیناسیون در مشهد و به خصوص بین فعالان صنعت گردشگری و اصناف افزایش بیابد، سبب میشود که این شهر، شهری ایمن برای گردشگران شناخته شود و در نتیجه ورود زائران به آن افزایش بیابد.
وی بیان کرد: انتشار خبر افزایش سرعت واکسیناسیون در رسانه ها، میتواند نگرانی افرادی را که به دلیل کرونا استرس ورود به مشهد را دارند، برطرف کند. وی تاکید کرد: امیدواریم با اتمام روند واکسیناسیون در سال آینده، شاهد احیای صنعت گردشگری در مشهد باشیم و گردشگری شهر به وضعیت قبل از کرونا برگردد.