به گزارش شهرآرانیوز؛ به نقل از ایسنا، مدیرعامل شرکت آبمنطقهای خراسانرضوی گفت: طبق نقشههای هواشناسی، امسال پاییز کمبارشتری نسبت به سالهای گذشته داریم و تا ۲سال آینده مشهد با تنش آبی بسیار شدیدی روبهرو میشود.
محمد علایی درباره وضعیت منابع آبی در استان اظهار کرد: میزان بارندگی در سال آبی جاری ۹۷میلیمتر است که این عدد در سال آبی گذشته ۲۷۴میلی متر بوده است؛ براساس آمار بلندمدت نیز میزان بارندگی ۱۸۲میلی متر بوده که نشان دهنده کاهش بارندگی در استان نسبت به آمار سال گذشته و اطلاعات مربوط به بارشهای بلندمدت است؛ در نیم سال ابتدایی امسال نیز کاهش ۶۵درصدی بارندگی در استان داشتیم.
وی افزود: مخازن سدهای استان یکمیلیاردو۵۷۰میلیون مترمکعب ظرفیت دارد و میزان ورودی آب از شروع امسال به مخازن ۴۱میلیون مترمکعب بوده که اکنون فقط ۲۹درصد یعنی معادل ۴۵۵میلیون مترمکعب مخازن سدها پر است؛ همچنین این عدد در سال آبی گذشته یعنی از ابتدای پاییز۱۳۹۸ تا پایان شهریور سال قبل ۵۹درصد معادل ۹۳۱ میلیون مترمکعب بوده است.
مدیرعامل شرکت آبمنطقهای خراسان رضوی تصریح کرد: کسری مخزن منابع آبی بلندمدت در استان معادل یکمیلیاردو۲۸میلیون مترمکعب است که این کسری در سال آبی گذشته طبق آخرین آمار معادل ۱۸۵میلیون مترمکعب بوده است؛ همچنین میزان آب تجدیدپذیر در استان ۴میلیاردو۷۴۸میلیون مترمکعب بوده است؛ هماکنون حدود ۵میلیاردو۶۷۰میلیون مترمکعب از منابع آبی استان برداشت میکنیم.
علایی ادامه داد: تعداد چاههای استان ۲۱هزارو۶۲۴حلقه است که از این تعداد ۱۶هزارو۵۳۹حلقه چاه مجاز به برداشت است؛ میزان برداشت آب چاههای مجاز معادل ۳میلیاردو۸۰۰میلیون مترمکعب آب در سال بوده است؛ همچنین تعداد چاههای غیرمجاز شناساییشده در استان ۵۰۸۵حلقه با برداشت معادل ۱۲۹میلیون مترمکعب آب در سال است.
وی درباره طرح تعادلبخشی و احیای منابع آب استان خاطرنشان کرد: این طرح از سال۱۳۹۲ با هدف احیای منابع آب در دشتهای خراسان رضوی آغاز شد و با موضوع مبارزه با چاههای غیرمجاز ادامه یافت؛ از مجموع ۳۷دشت محدوده مطالعاتی در استان، ۳۴محدوده آن ممنوعه است و حفر چاه در آن تخلف محسوب میشود؛ از سال ۱۳۹۲ تاکنون ۱۳هزارو۷۸۷حلقه چاه با حجم برداشت معادل ۳۰۵میلیون مترمکعب آب در استان شناسایی و پلمب شد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی افزود: همچنین درباره چاههای مجاز با اضافه برداشت آب راهکار نصب کنترل هوشمند را عملی کردیم و هماکنون ۹۸درصد چاههای مجاز استان مجهز به این سامانه است و به صورت آنلاین در شرکت آب منطقهای رصد میشود؛ در صورت برداشت آب بیش از حد مجاز، موتور این چاهها به صورت خودکار خاموش میشود.
علایی با اشاره به الگوی مصرف آب در استان بیان کرد: از همه منابع آبی استان که شامل سدها و منابع زیرزمینی است، حدود ۸۵درصد آن در بخش کشاورزی، ۱۰درصد در بخش شرب و بهداشت، ۳درصد در بخش خدمات و ۲درصد در بخش صنعت استفاده میشود.