به گزارش شهرآرانیوز، ضد یخ یا خنککننده موتور مایعی رنگی است که با آب مخلوط میشود تا به شما در تنظیم موتور در دمای خیلی پایین کمک کند. همانطور که دمای خارج از گرم به سرد تغییر میکند ضدیخ در سراسر قطعه موتور پمپ می شود تا دمای یکنواخت را حفظ کند. با این وجود ضد یخ چیزی فراتر از تنظیم دما است و با حفظ سطح مناسب مایعات به جلوگیری از خوردگی نیز کمک می کند.
در واقع ضد یخ ضمن محافظت از اجزا در برابر خوردگی ، از موتور شما در برابر یخ زدگی محافظت می کند و با از بین بردن گرمای اضافی نقش مهمی در حفظ تعادل گرمای موتور دارد. در یک موتور دیزلی سنگین ، فقط یک سوم کل انرژی تولید شده برای پیشبرد خودرو به جلو کار می کند. یک سوم اضافی به عنوان انرژی گرمایی توسط سیستم اگزوز حذف می شود. یک سوم باقیمانده انرژی گرمایی تولید شده نیز توسط خنک کننده موتور گرفته می شود.
گرمای حذف شده توسط ضد یخ باعث ایجاد تعادل در حذف گرمای موتور می شود که برای اطمینان از عملکرد مناسب موتور بسیار مهم است. گرم شدن بیش از حد می تواند منجر به خراب شدن سریع روغن و خود موتور شود.
۱- آب مورد استفاده باید دارای سختی بسیار پایینی باشد و در اصطلاح دییونیزه باشد.
۲- توصیه میشود که از ضد یخ بهتنهایی در رادیاتور خودرو استفاده نکنید؛ زیرا مایع ضد یخ قابلیت چندانی در برابر انجماد یا پخش کردن گرما در سیستم خنک کننده ندارد. اگرچه بعضی از شرکتها مانند شرکت پریستون نسبت ۵۰:۵۰ آب و ضد یخ را در محصولات خود رعایت کردهاند و در نتیجه دیگر نیازی به اضافه کردن آب به سیستم رادیاتور نیست.
۳-در حالت کلی رنگ ضد یخ هیچ ارتباطی با کیفیت ضد یخ خودرو ندارد و از روی رنگ آن نمیتوان هیچ قضاوتی نسبت بهکیفیت این مایع داشت.
۴- ضد یخهای سازندههای مختلف را باهم مخلوط نکنید، حتی در صورتی که از رنگ یکسان برخوردار باشند. این کار ممکن است به سیستم خنک کننده خودرو آسیب برساند.
۵- ضد یخ خوب باید در برابر حریق مقاوم باشد و بهراحتی آتش نگیرد.
۶- بوی نامطبوع ضد یخ میتواند نشانه دهنده خرابی آن باشد.
۷- رقیقسازی ضد یخ باید بر اساس دستورالعمل سازنده صورت گیرد.
۸- چنانچه در رادیاتور کف وجود داشته باشد، ابتدا باید رادیاتور را تخلیه کرده و پس از آن کلیه قطعات و لولههای رابط را چک کنید؛ چراکه ضد یخ کف تولید نمیکند.
۹- استاندارد GS۱ یکی از معتبرترین استانداردهای جهانی در حوزه تولید ضد یخ بهحساب میآید و سازندگانی که دارای این استاندارد و گواهی باشند تا حدود زیادی میتوان به کیفیت محصولات آنها اطمینان داشت.
یکی از مهمترین ویژگیهای ضد یخ، خاصیت ضد خورندگی آن است. این خاصیت ارتباط مستقیم با زمان استفاده از ضد یخ دارد. یعنی اگر ضد یخ بهصورت منظم تعویض نشود، خاصیت ضد خورندگی آن از بین میرود و تاثیر منفی بر عمر موتور خودرو و سیستم خنک کننده میگذارد که ممکن است مالک خودرو را با هزینههای زیادی روبرو کند.
علاوهبر از بین رفتن خاصیت ضد خورندگی ضد یخ، خاصیت مقاومت در برابر سرما و گرما ضد یخ هم به مرور زمان از بین میرود. در صورت از بین رفتن این خاصیت و در صورت تغییرات جوی، احتمال وارد شدن آسیبهای جدی به موتور و سیستم خنک کننده خودرو افزایش مییابد.
در حالت کلی ضد یخها از نظر کیفی به دو دسته تقسیمبندی میشوند:
ضد یخهای پایه معدنی، عمدهترین نوع ضد یخ در بازار هستند و مناسبترین زمان تعویض آنها دورههای سالیانه است. ضد یخهای پایه آلی، دارای طول عمر بیشتری هستند و در نتیجه عمر مفید آنها در حدود سه سال است. از آنجا که تشخیص این دو مورد نسبت به هم بهسادگی امکانپذیر نیست، توصیه میشود که تعویض ضد یخ به صورت سالانه انجام گیرد.
منبع: همراه مکانیک| عصرایران