«با افتخار اعلام میکنیم در سایه الطاف و عنایتهای امام مهربانیها علی بن موسی الرضا (ع)، بستر رشد و توسعه فعالیتهای اقتصادی، عمرانی، فرهنگی و خدمت رسانی به محرومان و نیازمندان در شورای ششم فراهم شده است.»
امروزه کم بودن کیفیت زندگی، فقر و محرومیت و مشکلات اشتغال از آسیبهایی است که حاشیه شهرها را تهدید میکند.
شایان ذکر است کارشناسان معتقدند برای پیگیری موضوع سکونت در حاشیه شهرها باید جلو مهاجرت از روستاها و شهرهای دیگر به اطراف شهرهای بزرگ را گرفت، اما باید دانست مهاجرت تنها عامل افزایش این جمعیت نیست و بخشی از مردم درون شهرها به دلیل کاهش توان مالی به حاشیه رانده میشوند.
باید یادآور شد ساکنان حاشیه شهرها مردمان شریف و نجیبی هستند که از درد بی درمانی به حاشیه شهرها روی آورده اند و لازم است که مدیران شهری برای رفع مشکلات ساکنان این مناطق تلاشهای مناسب و چشمگیری انجام دهند.
کمبود بوستانها و فضاهای ورزشی مناسب و نبود مکانهای فرهنگی و آموزشی کافی از دیگر مسائلی است که ضروری است برای تسریع در اصلاح آنها اقدامات جدی انجام شود. این مهم هماهنگی همه دستگاهها اجرایی استان را میطلبد تا اقدامات لازم و مناسب برای ساکنان این محلات انجام شود.
همچنین ایجاد سازمانی با اختیارات لازم و ساختارخوب و قدرتمند، اولین قدم برای به راه افتادن موتور بهسازی و حل مشکل حاشیه نشینی در شهرهاست.
یکی از اقدامات تأثیرگذار درزمینه حل معضلات و مشکلات حاشیه شهرها، اشتغال ساکنان این محلات است که توسعه کارآفرینی و اقدامات نوآورانه شامل برگزاری کلاسهای آموزشی در حوزه کارآفرینی و ارتقای مهارتهای فردی و اجتماعی افراد در مساجد و حسینیهها و ایجاد مراکز آموزشی، نقشی اساسی و مهم در آن دارد.
از سوی دیگر، باتوجه به مشکلات بسیار زیاد مناطق پیرامونی و کم برخوردار شهرها و پیداکردن راه حلهایی برای برون رفت از این وضعیت، تجربه نشان داده است که کارآفرینی و آموزشهای مهارتی میتواند نقشی اساسی در خروج از این وضعیت ایفا کند.
اشتغال سبب توانمندی فرد و خانواده میشود و با خود توسعه به همراه دارد. امروز تنها راه کاهش دردهای حاشیه نشینی، اشتغال زایی برای افراد این منطقه است که لازمه آن آموزش مهارتهای فنی وحرفهای به عنوان ابزاری برای مقابله با بیکاری است و باید به آن توجه شود.
ایجاد شغلهای جدید، توسعه بازارچههای محلی و کارگاههای کسب وکار و کارآفرینی، برگزاری نمایشگاههای کارآفرینی و فروش محصولات و دستاوردهای آن ها، تقویت مهارت نیروی کار، حمایت از اشتغال زنان سرپرست خانوار و توسعه مشاغل خانگی و کارگاههای تولیدی، نیازمند توسعه کارآفرینی و اقدامات نوآورانه در حاشیه شهرهاست.
یکی از دستاوردهای کارآفرینان میتواند ایجاد اشتغال باشد. بنابراین، حمایت از کارآفرینان و سرمایه گذاری در حوزه کسب وکار و حمایت از افراد خلاق، بیش از هر چیز به توسعه شهری کمک میکند.
در ادامه باید متذکر شد تشویق سرمایه گذاران بخش خصوصی و خیران درزمینه تأمین منابع مالی کارآفرینان، اعطای وامهای بانکی برای توانمندسازی حاشیه نشینان و دراختیارگذاشتن تسهیلات ارزان قیمت و قرض الحسنه نیز مهم است.
حال با شناسایی نخبگان و فرهیختگان و متخصصان و استفاده از تجربیات آن ها، برای بسترسازی طرحهای کارآفرینی و اشتغال و آموزش و توسعه آن در راستای حل مشکلات حاشیه شهر و ایجاد کسب وکارهای امن و تقویت مهارت نیروی کار، باید قدمهای مثبت و درخور شأن برای ساکنان این محلات برداشت.