به گزارش شهرآرانیوز، گیاه چلغوز (به انگلیسی: Chilgoza Pine) بومی کشورهای پاکستان، افغانستان و هیمالیا است و استفاده از این گیاه همانند روغن زیتون برای سلامتی بدن انسان مؤثر است. برگهای درخت چلغوز به شکل سوزنی مانند هستند. چلغوز دانهای پر چرب و سرشار از اسیدهای چرب غیر اشباع مفید و همچنین اسیدهای آمینه ضروری برای بدن است. این دانه خواص و فواید فراوانی دارد.
کاج چلغوزه (در فارسی چَلغوزه از چهل غوزه به معنای چهل دانه در مخروط کاج) گونهای کاج است که در منطقه شمال غربی هیمالیا شامل شرق افغانستان و شمال پاکستان و شمال غربی هند میروید. نام این کاج فارسی است و از ترکیب چهل و غوزه ساخته شده است.
منطقه رویش این درخت ارتفاعی بین ۱۸۰۰ تا ۳۳۵۰ متر دارد و گاهی با کاج آبی و دیودار جامعه مشترک میسازد. بلندی کاج چلغوزه بین ۱۰ تا ۲۰ متر است و معمولا دارای تاجی پهن و گسترده با شاخههایی راست و کشیده است.
روغن چلغوز موجب جلوگیری از افزایش کلسترول بد خون در بدن میشود و همچنین از دیگر خواص چلغوز باعث میشود تا سرخرگها را از هر گونه آسیب محافظت نماید و همچنین از ابتلا به حملات قلبی پیشگیری میکند. خصوصیات درمانی و تغذیه دانه چلغوز مانند دیگر دانههای آجیل همچون خواص پسته، خواص فندق و… است و ویژگی قابل توجه این دانه خاصیت آنتی اکسیدانی آن است که موجب خنثی کردن رادیکالهای مضر ناشی از از واکنشهای مخرب بدن شود.
چلغوز به دلیل غنی بودن از ویتامینها A, E و K برای سلامت و شادابی پوست و همچنین تقویت سلامت چشم مفید است. ویتامین B۳ یا همان نیاسین موجود در چلغوز برای شادابی روح و روان و همچنین تقویت حافظه موثر است.
همچنین از دیگر خواص چلغوز برای بدن به دلیل داشتن آهن به اکسیژن رسانی سلولها و بافتهای بدن کمک میکند. چلغوز طبع بسیار گرمی دارد به همین دلیل برای افرادی که گرم و خشک مزاج هستند توصیه نمیشود و مصرف آن فقط برای افرادی سودمند است که مزاجهای رطوبتی دارند. این دانه بسیار موثر و مفید برای کبد است، زیرا موجب کاهش تری گلیسیرید خون میشود. همچنین به دلیل غنی بودن از چربی و فیبر موجب کاهش و از بین رفتن اشتها میشود.
فواید چلغوز برای تقویت سیستم ایمنی بدن
مهمترین خاصیت چلغوز برای سلامتی کمک به تقویت سیستم عمومی بدن است. چلغوز به دلیل سرشار بودن از مواد معدنی و چربیهای مفید برای بدن، به عنوان یکی از بهترین دانهها برای تقویت عمومی بدن شناخته شده است.
– طبع آن گرم است
– به دلیل داشتن منیزیم موجب از بین رفتن بی خوابیهای شبانه میشود.
– پتاسیم و منگنز موجود در چلغوز موجب تعادل فشار خون میشود.
– دردهای عضلانی، تنش و اضطراب و خستگی مفرط را از بین میبرد.
– موجب رفع سنگ مثانه میشود.
– برای افرادی که سرد هستند و میلی به روابط جنسی ندارند، مصرف چلغوز توصیه میشود و موجب افزایش قوای جنسی در آنها میشود.
– موجب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود.
– موجب افزایش عملکرد مغز و تقویت حافظه میشود.
– افرادی که کمبود اسپرم دارند چلغوز را همراه با بادام هندی روزانه مصرف نمایند.
– از دیگر خواص چلغوز، درمان تیرگی پوست است. برای رفع تیرگی پوست، مغز چلغوز را نرم کنید و به صورت پماد روی پوست یا صورت بمالید و پس از یک ساعت با آب ولرم بشویید. (مغز چلغوز بسیار چرب است و به راحتی به شکل پماد یا خمیر در میآید.)
– چلغوز را در سرکه خیس کنید و سپس میل نمایید. درمان بسیار خوبی برای از بین رفتن مشکلات کبد میشود.
– چلغوز با چربیها و فیبری که دارد موجب کاهش اشتها میشود در نتیجه کاهش وزن را به دنبال خواهد داشت.
– چلغوز سرشار از تک چربی اشباع نشده است. این نوع چربی علاوه بر کاهش کلسترول حون، موجب حفاظت از سرخرگها از هرگونه آسیب و در نتیجه خواص چلغوز باعث جلوگیری از حملات قلبی میشود.
– چلغوز منبع عالی از پتاسیم و منگنز است و همچنین سرشار از ویتامین E ,K، نیاسین و فیبر است. وجود این مواد مفید در این دانه موجب تعادل در سطح فشار خون و حفظ سلامت قلب میشود.
– چلغوز دارای میزان بالایی از آنتی اکسیدانها است که این عامل موجب حافظت سلولهای بدن از آسیبهای رادیکالهای آزاد میشود.
– چلغوز منبع غنی از آهن است که موجب افزایش گلبولهای قرمز بدن میشود.
– وجود ویتامین A و E در چلغوز برای سلامت چشم و پوست موثر و مفید است.
– این گیاه در درمان بیماریهای کلیوی، کبد، سرماخوردگی و دردهای عضلانی بسیار موثر بوده و چربی غیر اشباع موجود در چلغوز در زمان مصرف سکته قلبی، تپش قلب و کلسترول خون را کاهش میدهد.
– مصرف گیاه چلغوز به دلیل وجود چربی غیر اشباع و اسیدآمینه باعث تقویت حافظه، چشم نافع و سیستم ایمنی بدن میشود.
– میتوانید مغز چلغوز را نرم کرده و سپس بر روی پوست بمالید و بعد از مدت ۴۵ دقیقه آن را بشویید، این عمل باعث تقویت پوست میشود.
– با ایجاد احساس سیری مانع از افزایش وزن میشود
چلغوز یک دانه مفید و مغذی میباشد، این دانه مانند انواع دیگر دانههای آجیل بسیار شناخته شده نیست. چلغوز منبع عالی از انواع مواد معدنی را در خود دارد که خوردن آن برای حفظ سلامتی بدن توصیه میشود.
منبع: کارگر آنلاین