شهرآرانیوز - قدیمیترین نسخه شناختهشده «صحیفه سجادیه» در خراسان کتابت شده است و اکنون نیز در همانجا نگهداری میشود. این مجموعه نفیس که مشتمل بر چند جزء است و در یک مجلد صحافی شده است، مجموعه بسیار شایانتوجه و مهمی است و دربرگیرنده ۱۰۲ورق است و بر هر ورق دو صفحه مکتوب است. جزء اول این مجموعه، کتابی است به نام «فیقوارع القرآن» که شامل سه جزء است که طی آن فقط به «قوارعالقرآن» یاد میشود.
بخش دوم این مجموعه که از ورق۳۹۶ آغاز میشود، شامل ۳۴دعا از ادعیه صحیفه کامله سجادیه است و بر آن ورق چنین مکتوب است: «کتاب فیالدعوات من قبل علی بنالحسین جد جعفر بنمحمد الصادق ابی علی رحمها... علیه و یسمی الکامل لحسن ما فیه من الدعوات، والاصل لابی علی الحسن بن ابراهیم بن محمد الزامی الهیصمی أسعدها...»، و در وسط ورق اضافه میکند: «و فی آخره جزء فیباب التذکیر والتأنیث فی لغهالعرب.»
رسمالخط این مجموعه نیز شایانتوجه است و گویا رسمالخط عربی در آن قرن آنچنان بوده است و ازجمله این اختلافات، یکی آن است که الف مقصوره را به صورت «ا» مینویسد. برای مثال «انتهی» را «انتها» مینویسد و در زیر «ی» ضمیر متکلم معمولا دو نقطه میگذارد که این معنی نیز شایانتوجه است.
همه ۳۴دعای این مخطوطه با همان ادعیه صحیفه چاپی مقابله شده و موارد اختلاف و نسخهبدلها ذیل صفحات مخطوطه نوشته شده است.
در این کتاب ابتدا گزارشی از نسخه مشهد توسط استاد مهدویدامغانی آورده شده، سپس سیدمحمدحسین حکیم مقدمهای درباره صحیفه سجادیه کامله در خراسان تا قرن نهم هجری نگاشته است. در پایان نیز نسخه عکسی این مخطوطه آورده شده است.
الصحیفه السجادیه الکامله: کهنترین نسخه موجود صحیفه سجادیه (نسخه برگردان دستنویس شماره ۱۲۴۰۵ کتابخانه آستان قدس رضوی کتابت ۴۱۶هـ)
پدیدآور: با مقدمه احمد مهدویدامغانی، سیدمحمدحسین حکیم
ناشر: میراث مکتوب
تاریخ چاپ: ۱۳۹۹
مکان چاپ: تهران
تیراژ: ۵۰۰