نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونسیتی به سرطان مبتلا شد حماس خواهان اعزام ناظران بین‌المللی به غزه شد نخست وزیر رژیم صهیونیستی زیر تیغ جراحی می‌رود دولت آمریکا درصدد به رسمیت شناختن دولت شورشیان سوری برنامه ریزی رژیم صهیونیستی برای گسترش جنگ در نوار غزه انهدام سیزدهمین پهپاد آمریکایی توسط یمن حمله انتحاری به مقر انتظامی در بندر لنگه| یک فرما‌نده پلیس به شهادت رسید (۸ دی ۱۴۰۳) نشست مشترک استاندار خراسان رضوی با علمای اهل سنت پهپاد آمریکایی توسط یمنی‌ها سرنگون شد (۸ دی ۱۴۰۳) پهپاد «ام کیو ۹» آمریکا در آسمان یمن سرنگون شد وزیر خارجه رژیم صهیونیستی علیه ایران یاوه گویی کرد عراقچی: سال ۲۰۲۵ در رابطه با موضوع هسته‌ای ایران مهم است آیا وزیر اقتصاد استیضاح می‌شود؟ تجاوز هوایی جدید آمریکا و انگلیس به یمن (۸ دی ۱۴۰۳) دستگیری سرشبکه مرتبط با منافقین در اردبیل (۸ دی ۱۴۰۳) پایگاه هوایی «نواتیم» ارتش رژیم صهیونیستی مورد حمله موشکی ارتش یمن قرار گرفت (۸ دی ۱۴۰۳) تداوم درگیری در امتداد خط مرزی بین پاکستان و افغانستان (۸ دی ۱۴۰۳) عذرخواهی پوتین از جمهوری آذربایجان به خاطر سقوط هواپیما فرماندار مشهد مقدس: توسعه زیرساخت‌های مشهد یک ضرورت است داوری: روند خدمت در سه سال اخیر هرگز متوقف نشد | از افتتاح ۷۰۰ کلاس درس تا ۱۰۰ جلسه دیدار مردمی پزشکیان: دولت آماده فراهم‌کردن زیرساخت‌های لازم برای مشارکت دانشگاهیان است مسیر خدمت در فرمانداری مشهد مقدس باید استمرار داشته باشد معاون‌اول رئیس‌جمهور: اصلاح برخی روندهای غلط گذشته، توسعه را شتاب می‌دهد مان‌موهان سینگ نخست وزیر سابق هندوستان کیست؟ + بیوگرافی و فیلم تشییع پیکر فرمانده کل سپاه: یمن در دفاع از فلسطینیان پیروز خواهد شد عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس: وزیر امور خارجه با نگاه راهبردی وارد پکن شده است | این سفر محدود و محصور به پرونده هسته‌ای نخواهد بود مجلس به دنبال استیضاح وزیر راه و شهرسازی؟ درباره چالش‌ها و راهکار‌های اجرای قوانینی که روی کاغذ مانده‌اند | قوانین نامیزان
سرخط خبرها

نگاهی به سیاست خارجی دولت سیزدهم با تمرکز به تقویت همکاری با همسایگان

  • کد خبر: ۹۳۴۷۲
  • ۰۵ دی ۱۴۰۰ - ۱۱:۰۵
نگاهی به سیاست خارجی دولت سیزدهم با تمرکز به تقویت همکاری با همسایگان
تقویت ارتباط با همسایگان به عنوان یک حرکت استراتژیک، رویکرد دولت سیزدهم در سیاست خارجی و روابط بین الملل است.

به گزارش شهرآرانیوز؛ در واقع مهم‌ترین استراتژی دولت سیزدهم از همان روز‌های نخست در عرصه روابط بین الملل، عبور از قوانین نانوشته و اشتباهی بود که افق روابط بین الملل جمهوری اسلامی را تنها در مرز‌های فرامنطقه‌ای و در تعامل با غرب می‌دید.

ایجاد، تثبیت و گسترش روابط با کشور‌های منطقه و همسایه به دو دلیل وجود ظرفیت‌های گسترده در هر یک از آن‌ها و در حوزه‌های مختلف اقتصادی و تجاری از یک سو و سهولت ایجاد این رابطه از سوی دیگر، در دیپلماسی دولت سیزدهم اهمیت ویژه یافته است.

عضویت دائم در سازمان شانگهای به عنوان سازمانی که به واسطه حضور برخی از مهم‌ترین قدرت‌های سیاسی اقتصادی و نظامی می‌تواند حرف‌های زیادی برای گفتن داشته باشد و می‌تواند سیاست یک جانبه گرایی آمریکایی را ناکام بگذارد، تلاش برای مدیریت تغییرات در مرز‌های شرقی با وجود حضور طالبان در رأس قدرت افغانستان و آوارگی هزاران نفر از مردم این کشور، عبور دیپلماتیک از سوء تفاهم‌های به وجود آمده در مرز‌های شمال غربی که به دلیل ماجراجویی‌های رژیم صهیونیستی به وجود آمده بود، حضور در نشست اکو و انعقاد قرارداد سواپ گازی و در نهایت کاهش تنش‌ها با کشور‌های عربی حاشیه خلیج فارس، از مهم‌ترین اقدامات دولت سیزدهم در سه ماه نخست آغاز به کار خود بوده است که تداوم آن، پویایی دیپلماتیک را به وزارت خارجه بازخواهد گرداند.

اما در راستای تحقق استراتژی سیاست همسایگی، تا کنون حجت الاسلام رئیسی و اعضای کابینه و دستگاه دیپلماسی کشور، گام‌های مهمی برداشته و تلاش کرده اند تا از ظرفیت‌های اقتصادی، دیپلماتیک، فرهنگی و تاریخی کشور‌های منطقه در جهت حراست از منافع کشور بهره گیرند.

به جز موارد پیش گفته، از دیگر گام‌های مثبت دستگاه دیپلماسی دولت سیزدهم در مسیر تحقق عملیاتی هرچه بیشتر سیاست همسایگی، می‌توان به آماده سازی مقدمات امضای سند راهبردی بیست ساله با روسیه و ترسیم نقشه راه روابط تهران-باکو و آغاز فصل نو ینی از مناسبات با جمهوری آذربایجان اشاره کرد.

بدین ترتیب می‌توان گفت که دولت سیزدهم با رویکرد همگرایی منطقه‌ای توانسته است الگویی نوین از همکاری‌ها در قالب تعاملات دو و چندجانبه را محقق سازد.

روابط با همسایگان در بهترین شرایط است

جواد کریمی قدوسی، نماینده مشهد در مجلس، در گفتگو با «ایرنا» در ارزیابی سیاست همسایگی دولت سیزدهم گفت: ما الان بهترین روابط را با همسایگان داریم. بر اساس گزارش وزارت خارجه، مشکلات ما با کشور‌های همسایه صددرصد حل شده است و به دنبال توسعه روابط اقتصادی با همسایگان هستیم و این توسعه روابط باعث رشد اشتغال در کشور و راه اندازی تولید می‌شود.

در ۱۲۰ روز اخیر، مسائل کشور در رابطه با ترکمنستان، قرقیزستان، ارمنستان، جمهوری آذربایجان، پاکستان، افغانستان و امارات حل شد و امروز در بهترین شرایط هستیم و روز به روز هم روابط بهتر می‌شود. وی با تأکید بر لزوم استفاده از ظرفیت‌های اوراسیا گفت: حوزه اوراسیا ۳۰۰، ۴۰۰ میلیون نفر جمعیت دارد و راه‌های زمینی هم با امنیت کامل باز است؛ البته مشکلات جزئی هم در این زمینه وجود دارد که دنبال رفع آن‌ها هستیم.

سیاست همسایگی به نفع همه کشور‌های منطقه

نوذر شفیعی، کارشناس مسائل بین الملل، در گفتگو با «ایرنا»، ضمن ارزیابی ابتکارات دولت سیزدهم در حوزه‌های دیپلماتیک و اقتصادی با محوریت سیاست همسایگی گفت: ایران با ابتکارات دیپلماتیکی اش، توانسته است به طور چشمگیری فشار‌های آمریکا را کاهش دهد و کشور‌های عربی وقتی در عمل دیدند که فشار بر ایران تأثیر ندارد، راه همکاری با جمهوری اسلامی را در پیش گرفتند. در نتیجه، مذاکرات بین ایران و کشور‌های حاشیه خلیج فارس را باید به فال نیک گرفت، هرچند تنش‌ها میان ایران و برخی کشور‌های عربی حوزه جنوبی خلیج فارس، تنش‌هایی نیست که یک شبه حل شدنی باشد.

وی در ادامه، درباره اهمیت جهانی سیاست همسایگی نیز گفت: سیاست همسایگی سیاستی نیست که فقط ایران آن را مطرح کرده و از آن تبعیت کند، بلکه سیاست همسایگی توسط اغلب کشور‌ها و حتی سازمان‌هایی مثل اتحادیه اروپا دنبال می‌شود. درباره اینکه سیاست همسایگی یک امر معمول در روابط کشور‌ها با دنیای خارج است و اینکه سیاست همسایگی می‌تواند از جهات مختلف سودآور باشد، تردیدی وجود ندارد، اما تحقق سیاست همسایگی منوط به این است که همه همسایگان به این سیاست باور داشته باشند. کشور‌های منطقه باید یاد بگیرند که رابطه بین کشور‌های همسایه با رابطه بین کشور‌های دوردست الزاما منافاتی ندارد و بلکه می‌توانند مکمل هم باشد. از این منظر، سیاست همسایگی می‌تواند تأمین کننده منافع همه کشور‌های منطقه باشد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->