لاله سادات کوثری | شهرآرانیوز؛ معاون پیشگیری بهزیستی خراسان رضوی گفت: پیشگیری از اختلالات ژنتیک و تولد فرزندان معلول یکی از مهمترین برنامههای غربالگری بهزیستی است. با وجود محدودیتهای کرونایی طی دو سال گذشته، باز هم در این بازه زمانی بیش از ۵۰ هزار نفر در خراسان رضوی را تحت پوشش این برنامه قرار دادیم.
غلامحسین دلبری در گفتگو با خبرنگار ما بیان کرد: طی سه سال گذشته از تولد بیش از یک هزار فرزند معلول پیشگیری شده است. پیشگیری از معلولیتهای دوران سالمندی به عنوان یکی از طرحهای جدید بهزیستی در دستور کار قرار دارد. این طرح نیز امسال اجرایی میشود.
طبق آمار سازمان بهداشت جهانی سالانه تقریبا یک میلیون نفر در سراسر جهان به علت خودکشی جان خود را از دست میدهند. نرخ اقدام به خودکشی نیز ۱۰ تا ۲۰ برابر آمار فوت بر اثر خودکشی است. به طور میانگین در هر ۴۰ ثانیه یک نفر در دنیا بر اثر خودکشی از بین میرود. اگرچه آمار خودکشی در ایران به نسبت خیلی از کشورها پایین است و کشور ما از این نظر در رتبه ۱۳۰ قرار دارد، باید به معضل خودکشی به عنوان یک پدیده پیچیده و چند بعدی نگریست که عوارض آن نه تنها فرد و اطرافیان او را تحت شعاع قرار میدهد بلکه جامعه را نیز دچار تشویش و نگرانی و آسیب میکند. «طرح پیشگیری از خودکشی» یکی از برنامههای اجرایی بهزیستی استان است که به گفته معاون پیشگیری بهزیستی خراسان رضوی، در ۶ ماه اول امسال ۱۲۷ هزار نفر در آن شرکت کرده اند.
وی در این مورد نیز گفت: در رصد کشوری برای اجرای طرح پیشگیری از خودکشی، خراسان رضوی جزو ۱۰ استان اولویت دار کشور نیست.
وی با بیان اینکه در اجرای همه طرحهای پیشگیرانه در مرحله اول شیوه نامه اجرایی ابلاغ میشود، افزود: بهزیستی استان بخشی از فرایندهای این شیوه نامه را در دستور اجرا قرار داد که بر اساس آن در وهله اول تسهیلگران مد نظر را انتخاب کردیم.
دلبری بیان کرد: بخش آگاه سازی عمومی در این طرح در محلات مختلف مشهد و سراسر استان به منظور آگاه سازی و برای جلوگیری و پیشگیری از خودکشی انجام گرفت.
وی افزود: مربیان و تسهیلگران طی یک کارگاه آموزشی ۱۲ تا ۲۴ ساعته آموزش دیدند و شرط فعالیت آنها ارائه محتوای دوره آموزشی به شهروندان است. وی با اشاره به اینکه هم زمان با آموزش و آگاه سازی حضوری تسهیلگران در شهر، اطلاع رسانی در فضای مجازی هم آغاز شد، گفت: بخشی از فرایند آگاه سازی به جمعیت عمومی و حساس سازی مدیران و آموزش تسهیلگران معطوف است.
معاون پیشگیری بهزیستی استان ادامه داد: امسال همچنین سه کارگاه بازآموزی، آگاه سازی و حساس سازی کارشناسان تسهیلگران و رؤسای بهزیستی شهرستانها را نیز در دستور کار قرار دادیم.
دلبری با بیان اینکه اولویت آگاه سازی شهروندان در مشهد حاشیه شهر و مناطق آسیب خیز است، افزود: جمعیت عمومی مشهد یعنی گروه سنی ۱۵ تا ۶۵ سال مخاطب این طرح هستند.
وی اظهار کرد: آگاه سازی بخشی از فرایند طرح پیشگیری از خودکشی است. اکنون بالغ بر ۴۷ تسهیلگر آموزش در استان دورههای آموزشی لازم را گذرانده اند و در استان فعالیت دارند.
دلبری گفت: بهزیستی استان ۱۰ برنامه پیشگیری مستمر و ثمربخش را در دستور کار اجرا دارد؛ غربالگری ژنتیک، غربالگری اضطراب کودکان، پیشگیری از آمبلیوپی، غربالگری شنوایی نوزادان و کودکان سه تا شش سال از مهمترین این برنامه هاست.
وی با اشاره به اجرای طرح پیشگیری از آسیبهای اجتماعی، طرح مشارکت دانش آموزان در پیشگیری از آسیبهای اجتماعی، طرح همیاران سلامت اجتماعی و سلامت روان افزود: طرحهای اجتماع محور و برنامههای پیشگیری از اعتیاد، آموزشهای پیش از ازدواج، آموزش زندگی خانواده و مشاوره پیشگیری از طلاق، از جمله برنامههای پیشگیرانه بهزیستی است که با قوت و فراگیری بالا در دست اجراست.
دلبری درباره مشاوره پیشگیری از طلاق اظهار کرد: تعرفه مشاوره پیشگیری از طلاق برای ۵ جلسه ۲۵۰ هزار تومان در مشهد و ۲۲۵ هزار تومان در شهرستان هاست. میانگین سازش در بین متقاضیان طلاق در برخی شهرستانها شایان قبول است و به حدود ۱۸ درصد رسیده که با میانگین کشوری منطبق است.
وی با اشاره به اینکه سامانه «تصمیم» در ۱۵ شهرستان دیگر به زودی راه اندازی میشود، ادامه داد: از آنجا که مراکز مشاوره در این شهرستانها فعال نیست، این سامانه با مسئولیت بهزیستی شهرستان راه اندازی شده است و همه تقاضاها در این سامانه ثبت خواهد شد.
دلبری بیان کرد: در یارانه مشاوره طلاق، غربالگری اضطراب و مشاورههای خانواده و ازدواج هیچ محدودیت و مشکلی نداریم و اعتبارات در این بخش کافی است.