به گزارش شهرآرانیوز؛ شمار نمایندگیهای دیپلماتیک کشورهای خارجی که در مشهد فعالاند، به عدد ۸ میرسد.
هرکدام از این ۸ کنسولگری و نمایندگی در یکی از خیابانهای شهرمان مستقرند که شکلوشمایل ساختمان و تابلو نصبشده بر سردر آنها و وجود دکههای نگهبانی مقابلشان از تمایز کارکرد این بناها خبر میدهد.
روز ملی کشورهایی که در مشهد کنسولگری دارند، از دیگر شاخصههایی است که هر سال در این دفترها به آن توجه میشود؛ مثل ۲۸ مرداد در کوچه معروف به کنسولگری که جشن روز ملی افغانستان برگزار میشود یا ۳ فروردین در ساختمانی مقابل باغملی که جشن ملی پاکستان برپا میشود.
رابطه ایران و افغانستان از آن رابطههایی است که با تغییر دولت در هرکدام از ۲ کشور بازهم ناگسستنی است، زیرا در اصل رابطه ملت با ملت است، نه دولت با دولت.
بر همین اساس، بهمحض استقلال رسمی افغانستان از بریتانیا برپایه قرارداد ۱۹۱۹ بین افغانستان و بریتانیا، تلاشها برای ایجاد دفترهای سیاسی در ۲ کشور آغاز شد. این تلاشها سرانجام در ابتدای سال ۱۳۰۰ نتیجه داد و سفارت پادشاهی افغانستان در تهران افتتاح شد. درست ۸ ماه پس از این واقعه هم نخستین و مهمترین کنسولگری افغانستان در ایران، یعنی کنسولگری مشهد، افتتاح شد.
افتتاحی که خودش حکایتی جالب داشت، زیرا در روز بعثت پیامبراکرم (ص) ۲۷ رجب ۱۳۴۰ و پس از تبرککردن پرچم این کشور به ضریح امامرضا (ع) رخ داد.
از آن سال تاکنون هرسال بهجز سالهای اشغال افغانستان بهدست شوروی و البته طالبان، ۲۸ مرداد که روز استقلال افغانستان است، در ساختمان این کنسولگری که همان سالهای دهه اول قرن حاضر در ضلع جنوبی میدان ارگ مشهد ساخته شد، جشن روز ملی افغانستان برگزار میشود.
این ساختمان هنوز هم ابتدای کوچهای است که تابلو امامخمینی (ره) ۳۰ در آن نصب شده، اما در بین مردم به کوچه کنسولگری معروف است.