انقلابی بودن و انقلابی ماندن یک جامعه، مبتنی به ویژگیهایی است که در مسیر انقلاب برای آن تعریف شدهاست. از این رو، دور شدن یکیک افراد جامعه از این موقعیت مهم، جدا شدن از راه اجتماع است، چراکه انسان در جامعه انقلابی باید در برابر همه آموزههایش ایمان قوی داشته باشد.
شهید مطهری به همین نکته اشاره میکند که بنیانگذار جمهوری اسلامی به پروردگار، هدف، راه و ملت ایمان داشت و با همین ویژگی، مردم را بهترین امت حتی در مقایسه با زمان پیامبر (ص) دانست. علاوه بر این خصوصیت، برای حفظ اجتماع در مسیر انقلاب، مهم است که آنها را به اهداف بلند خود در گام دوم انقلاب اسلامی و جامعه تمدنی برساند و به چند نکته دیگر هم توجه شود.
با توجه به همه گرفتاریها، بحرانها و اضطرابها در دنیا و حتی در میان مردم ما، بحث مهم توکل است که همگان را به ساحل نجات میرساند. امام خمینی (ره) با همین ویژگی بارز، در سختترین شرایط، با یاد و نام خدا و توکل بر او، محکم، استوار و در مسیر حق قدم برمیدارد و معتقد است خدای متعال، پشتیبان انسان است.
سادهزیستی و نبودن اشرافیت از نکتههای مهمی است که در غیر این صورت، انقلابها را دچار مشکل میکند. مردم و مسئولان باید اینگونه باشند وگرنه از اهداف انقلابیمان دور میشویم. خانه امام خمینی (ره) در نجف و زندگی پانزدهساله در آن همین نکته را نشان میدهد.
علاوه بر اینکه مهمترین ویژگی جامعه انقلابی برای حفظ ارزشها توجه به امر به معروف و نهی از منکر است، اگر اموری مانند ایثار، وفا، مروت، تقوا، زهد و شهادت، در کنار پایبندی به مبانی و ارزشها، زنده نگه داشته شود، برای انقلابی ماندن جامعه و حضور در گام دوم انقلاب اسلامی، باید به امور دیگری هم توجه داشت: مردمی بودن و جدا نشدن از صف ملت، شناخت و آگاهی و موضعگیری صریح در برابر دشمن و عدالتمحوری و استکبارستیزی که از تأکیدهای امام راحل و رهبری بر اساس آموزههای قرآنی است.