علیرضا ظهیری | شهرآرانیوز؛ در بهار سالهای ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ یک باره شهر مشهد شاهد بارشهای شدید باران شد که این بارشها سبب آب گرفتگی در بسیاری از مناطق شهر میشد. در همین سالها در خوزستان و شیراز هم سیل جاری شد و این مسائل سبب شد شهرداری مشهد برای حل مشکل آب گرفتگی معابر شهری و جلوگیری از اتفاقات مشابه مانند شیراز، مشکل آب گرفتگی در معابر شهر را حل کند.
دراین باره، مدیرکل مطالعات طرحهای زیربنایی شهرداری مشهد در گفتگو با شهرآرا گفت: از سال ۱۳۹۸ و پس از بروز بارندگیهای شدید در این شهر، نقاطی که مشکل آب گرفتگی داشتند، بررسی و شناسایی شدند که براساس این مطالعات ۲۳۳ نقطه در شهر مشهد شناسایی شد.
اشکان ملک افزود: پس از این شناسایی، اقدامات برای رفع مشکل آب گرفتگی معابر شهر آغاز شد و تا امروز از مجموع ۲۳۳ نقطه شناسایی و معرفی شده از سوی مناطق سیزده گانه شهرداری، ایراد ۱۸۵ نقطه رفع شده است.
وی ادامه داد: اکنون نیز فرایند مطالعات چگونگی انجام کار در ۳۶ نقطه درحال انجام است که تا امروز مطالعات حدود ۱۲ نقطه انجام شده و مشاور در راستای تأیید و اجرا برای ما فرستاده است؛ بقیه طرح را نیز مشاور تا پایان سال برای تأیید و بررسی به اداره کل مطالعات طرحهای زیربنایی میفرستد و پس از اینکه مطالعات بررسی و تأیید شد، برای اجرا به حوزههای اجرایی شهرداری مشهد فرستاده میشود.
مدیرکل مطالعات طرحهای زیربنایی شهرداری مشهد افزود: از مجموع کل نقاط شناسایی شده، ۱۲ نقطه به رفع معارض تملک نیاز دارد که برای آن نیز باید پیش بینی اعتباری انجام شود.
وی افزود: در صورتی که تا انتهای امسال مطالعات مناطق باقی مانده پایان یابد و در صورت تخصیص اعتبارات لازم در سال آینده، ممکن است آب گرفتگی همه مناطق رفع شود، اما اکنون اولویت کاری ما برای حل مشکل آب گرفتگی در مناطق حاشیه شهر است.
ملک در ادامه با اشاره به اجرای مطالعات همه مسیلها و کالهای شهر گفت: باتوجه به اتفاقات و سیلهایی که در سالهای گذشته در شهرهایی مانند شیراز رخ داد، انجام مطالعات و بازنگری در مطالعات قبلی روی همه کالها و مسیلهای شهر ضروری است؛ ازاین رو مشاور طرح مطالعات همه کالها و مسیلهای شهر مشهد را با دوره بازگشت ۱۵۰ ساله بازنگری میکند.
وی درباره انجام مطالعات قبل از اجرای هر پروژه عمرانی در این بخش نیز گفت: این موضوع به قطع انجام میشود و به طبع جزو مسائل اولیه ماست، اما مطالعات آبهای سطحی به اسناد بالادستی مانند طرحهای تفصیلی نیاز دارد تا مشاور بتواند با دقت و سرعت بیشتری برای پروژه مطالعه کند.
مدیرکل مطالعات طرحهای زیربنایی شهرداری مشهد افزود: اکنون در برخی مناطق طرحهای تفصیلی درحال بازنگری است و این طرحها دستخوش تغییر میشوند؛ بنابراین مشاور نیز باید مطالعاتش را براساس تغییرات انجام دهد؛ باتوجه به اینکه هنوز در بسیاری از مناطق طرح تفصیلی مصوب به مرحله اجرا نرسیده است، مطالعات مربوط به آبهای سطحی برای اجرای پروژه براساس اتفاقات بالادست، یعنی کال ها، مسیلها و چشمهها و با درنظرگرفتن وضع موجود انجام میشود؛ البته در صورتی که نقشه مادری مانند طرح تفصیلی وجود داشته باشد، این مطالعات با سرعت بیشتری انجام میشود.
مدیرکل نظارت بر نگهداری و تعمیرات و بهرهبرداری تأسیسات و زیرساختهای شهری شهرداری مشهد نیز با بیان اینکه بهدلیل طراحی کانالها و کالها احتمال وقوع سیل وجود ندارد، اظهار کرد: تعریف ما از آبگرفتگی عوض شده است و در صورتی که معبری آبگرفتگی کمی داشته باشد، برای رفع آن اقدام میکنیم.
بهنام خیاط با اشاره به شناسایی ۲۳۳ نقطه در شهر در سال ۱۳۹۸ که در آن آبگرفتگی رخ میداد، گفت: در راستای حل این مشکل در همان سال ۱۳۹۸، ۱۱۲ نقطه با اقدامات اولیه و گاهی جزئی رفع مشکل شد؛ پارسال نیز ۸۰ نقطه دیگر رفع مشکل شد و امسال نیز مشکل ۷ نقطه را رفع کردهایم.
وی ادامه داد: اکنون نیز مطالعه روی ۲۹ نقطه دیگر درحال انجام است که پس از پایان مطالعات، اقدامات مربوط به رفع مشکل این مناطق نیز انجام میشود.