سوگ سینما و موسیقی در یک روز

یادی از اسماعیل داورفر و ناصر چشم آذر که به فاصله 10 سال و در یک روز از دنیا رفتند

امروز سالروز درگذشت 2هنرمند سینما، تلویزیون و موسیقی است. اسماعیل داورفر یکی از این دو است که در عرصه بازیگری سینما و تلویزیون فعالیت داشته و دیگری ناصر چشم‌آذر، موسیقی‌دان شهیر، است که علاوه بر فعالیت در موسیقی به‌طور جدی کار ساخت و تنظیم موسیقی فیلم را دنبال می‌کرده است.
این دو هنرمند به فاصله 10سال از یکدیگر در چهاردهم اردیبهشت‌ماه، جامعه هنری ایران را برای همیشه ترک کردند.
مرحوم داورفر سال1387 بعد از تحمل یک دوره طولانی بیماری سرطان بدرود حیات گفت و زنده‌یاد چشم‌آذر هم سال1397 بر اثر ایست قلبی دار فانی را وداع گفت.
در کارنامه این 2هنرمند فصلی مشترک وجود دارد. اسماعیل داورفر در فیلم‌هایی همچون «لنگرگاه» (۱۳۶۷) فیلمی از کیومرث پوراحمد،  «دلار» (1367) به کارگردانی ناصر مهدی‌پور، «زیر بام‌های شهر» (۱۳۶۸) ساخته اصغر هاشمی، «پادزهر» (۱۳۷۲) اثر بهرام کاظمی بازی کرده که ناصر چشم‌آذر هم برای آن‌ها موسیقی متن
ساخته‌است.


برای دوستعلی‌خان
اگر شما هم مثل نگارنده یک دهه‌شصتی قدکشیده پای تلویزیون باشید، قطعا بخشی از خاطرات جذاب سریال دیدنتان گره خورده با سریال‌هایی که شادروان اسماعیل داورفر در آن نقش‌آفرینی کرده است.
او با آن صدای آهنگین و چهره دلنشینش در ذهن همه ما نقش بسته است و هر زمان که چهره او را تصور می‌کنیم، صدایش را هم ناخودآگاه و بی‌اراده می‌شنویم.
شاید حضور شصت‌ساله او در عرصه بازیگری باعث شده است تا صدا و تصویر او را درآمیخته با هم به یاد بیاوریم. این بازیگر تقریبا از نوجوانی پا به عرصه بازیگری گذاشته است و تا پایان عمر خود در ده‌ها فیلم و سریال حضور داشته است.
«دلیران تنگستان» کاری از همایون شهنواز (۱۳۵۰–۱۳۵۲)، «سلطان صاحبقران» به کارگردانی علی حاتمی (۱۳۵۴)، «دایی‌جان ناپلئون» اثر ناصر تقوایی (۱۳۵۴) و چند سریال دیگر ازجمله آثاری است که او با نقش‌آفرینی در آن‌ها نام خود را در تاریخ فیلم و سریال‌سازی کشور مانا کرد. «دزدان مادربزرگ» (1374)، ساخته مهدی صباغ‌زاده، سینماگر مشهدی، یکی دیگر از سریال‌هایی بود که داورفر در آن حضور خاطره‌انگیزی داشت.
اگر تماشاگر برنامه تلویزیونی «سیمای خانواده» در نیمه‌های دهه70 هم بوده باشید، حوالی ظهر هر جا که بودید، پای «ماجراهای خانه شماره 13»، ساخته اسماعیل میهن‌دوست، که داورفر در آن نقش اصلی داشت می‌نشستید.
سریال «آژانس دوستی» که از شبکه یک پخش می‌شد، یکی از محبوب‌ترین سریال‌های تلویزیون در دهه70 بود که به نقطه عطفی در کارنامه کاری مرحوم داورفر تبدیل شده بود.
سریال نوروزی «مجتمع مسکونی فرج و فرخ»، به کارگردانی اصغر فرهادی که نوروز سال1378 از شبکه2 پخش می‌شد هم نقش پررنگی داشت در تثبیت او به‌عنوان بازیگری که توانایی حضور در بیشتر نقش‌ها را دارد.
«گاو» و «آقای هالو» به کارگردانی داریوش مهرجویی و «صادق کرده»، کاری از ناصر تقوایی، ازجمله فیلم‌های سینمایی است که در کارنامه بازیگری او درخشان است.
ای ایران ...
بار سنگینی از ارتباط حسی مخاطب با فیلم و سریال بر دوش موسیقی آن است. به عبارت بهتر، بخشی از خاطره‌بازی مخاطبان با فیلم‌ها و سریال‌ها بر عهده موسیقی متن و موسیقی تیتراژ فیلم است.
همان‌طور که احتمالا می‌دانید، ناصر چشم‌آذر که بیش از یک سال است در میان هنرمندان موسیقی جایش خالی است، از آهنگ‌سازان چیره‌دست موسیقی فیلم و سریال بود و با ساخت موسیقی بسیاری از فیلم‌ها دوره طلایی را برای این حرفه هنری رقم زد.
ساخت موسیقی متن «قصه‌های مجید» به کارگردانی کیومرث پوراحمد، توسط زنده‌یاد چشم‌آذر از جمله آثار شاخص و خاطره انگیز این هنرمند است.
به این شاهکار تاریخ سینمای ایران ساخت موسیقی فیلم‌های داریوش مهرجویی مانند «اجاره‌نشین‌ها»، «هامون» و «بانو» را نیز اضافه کنید.
«ای ایران» فیلمی از ناصر تقوایی که اواخر دهه60 ساخته شده بود، یک فیلم تقریبا موزیکال بود که باز هم چشم‌آذر بار سنگین موسیقی این فیلم را بر عهده داشت و خوش درخشید.
کمی بعدتر، فیلم سینمایی کمدی «جیب‌برها به بهشت نمی‌روند» به کارگردانی ابوالحسن داوودی، ثابت کرد این هنرمند فقید توانایی ساخت موسیقی فیلم در ژانرهای مختلف سینما را دارد.
«می‌خواهم زنده بمانم» (1373) فیلمی ماندگار از ایرج قادری است که چشم‌آذر با موسیقی خود اضطراب فیلم را مضاعف کرد.
«خواهران غریب» (۱۳۷۴) به کارگردانی کیومرث پوراحمد چنان درخشان بود که او را نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین موسیقی متن از چهاردهمین دوره جشنواره فیلم فجر کرد.
«قارچ سمی» ساخته مرحوم رسول ملاقلی‌پور ابتدای دهه80 و «گشت ارشاد» به کارگردانی سینماگر مشهدی، سعید سهیلی، اوایل دهه90، تنوع و تبحر او را در ساخت موسیقی متن فیلم نشان می‌دهد.
با وجود این، آنچه بیشتر از ناصر چشم‌آذر در حافظه دوستداران موسیقی مانده است، کارهای موسیقایی اوست که آن‌ها را یا به‌صورت آلبوم تنظیم و منتشر کرده یا در تنظیم و آهنگ‌سازی قطعات موسیقی با خوانندگان مختلفی همکاری داشته است.
آلبوم‌های «باران عشق»، «طلوع عشق»، «تو برقص»، «شکوفه‌های ایران»، «خواهران غریب»، «شب‌های تهران» و ... از جمله آثار بی‌کلام او در موسیقی پاپ است که همواره شنیدنی است و به دفعات از رسانه ملی پخش شده است.

پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->