ملیحه جهانبخش
خبرنگار
گزارش خبری
تابلوهایی با قیمتهای متنوع! البته با عبارتهای یکسانی که با اضافهکردن واژههایی مانند «با چربی بدون چربی»، «با قلوهگاه بدون قلوهگاه»، «با گردن و بدون گردن» و... در کنار آنها، رقمهای مختلفی را نشان میدهند. شاید اگر خیلی شناخت دقیقی از گوشت و فراوردههای آن نداشته باشید بیشتر در این بازار گیج شوید! بازاری که شبیه کالاهای دیگر نیست که بتوانیم برای یک کالای یکسان به دنبال نرخ ثابت باشیم. این وضعیت برای بازار مرغ اما متفاوت است، تفاوت نرخ زیادی به چشم نمیخورد و اگر نرخ مصوب بازار را بدانید، دچار چالش جدی نخواهید شد. اما درباره گوشت کمی متفاوت است. مسئلهای که در بازدید میدانی از بازار گوشت و مرغ در محدوده استقلال مشهد بهخوبی مشهود است. به گفته مغازهداران در این محدوده، قیمت گوشت پس از جنگ دوازده روزه تحمیلی کاهش یافته و بازار آرام و متعادل است اما در دهه محرم به دلیل پخت نذریها این بازار سنگین بوده است. اما واقعیت این است که از سوی مردم عادی، این بازار راکد است و صرف هزینه میلیونی برای خرید گوشت قرمز در سبد خانوار، نه فقط برای طبقه زیر متوسط که برای طبقه متوسط نیز دشوار است. از سویی دیگر رشد قیمت گوشت موجب شده است که تقاضا برای گوشت مرغ در بازار بیشتر شود که این خود میتواند یکی از عوامل افزایش قیمت مرغ در بازار باشد.
نبود تابلو قیمت و نرخ های متفاوت!
تابلو یکی از مغازه داران بهجز درج قیمت برای یکی دو مورد، تقریبا خالی است. قیمت ها را از او جویا می شویم که می گوید: «هر قیمتی می خواهید بپرسید.» و از روی سیستم به برخی قیمت ها اشاره می کند اما پرسش اصلی اینجاست که چرا هنوز برخی مغازه داران ملزم به درج قیمت های مصوب بر روی تابلوهای خود نیستند. از او درباره تفاوت قیمت ها با برخی مغازه های دیگر می پرسم که می گوید: «برش گوشت ها متفاوت است! بستگی دارد ران با گردن، با قلوه گاه، بی چربی یا با چربی باشد!» این در حالی است که حتی قیمت ها با جزئیات یکسان با مغازه دیگر یکسان نیست!
بازار راکد گوشت فروشان
مغازه دیگری، قیمت ها را با حوصله و با جزئیات در اختیارمان می گذارد اما از بازار گلایه جدی دارد و می گوید: «قیمت گوشت افزایشی نداشته اما با همین قیمت های قبلی هم در بازار مشتری نداریم. پنجم یا ششم هر ماه که حقوق ها واریز می شود 24ساعت شلوغ هستیم و پس از آن بازار راکد است. خیلی از مغازه داران مجبور به تعدیل نیرو هستند، هزینه های جاری آب، برق، گاز و... اجاره های سنگین و همه این موارد را که در نظر بگیرید، توان خود مغازه داران هم کم شده است. زمانی سه تن گوشت می آوردیم اما حالا کمتر از یک سوم این میزان فروش داریم.»
افزایش قیمت ها، طبق فاکتور!
تفاوت قیمت خرید گوشت از دامدار و فروش آن در بازار نیز یکی از مسائل مهمی است که مانند معادله ای حل نشدنی باقی مانده است. به گفته برخی کارشناسان، دام زنده را کیلویی ۲۹۰ تا ۳۱۵ هزار تومان از دامدار می خرند و کیلویی یک میلیون تومان می فروشند! یکی از مغازه داران درباره تفاوت نرخ خرید از کشتارگاه و فروش به مردم می گوید: به هر حال گوشت ضایعاتی دارد و ما مجبور هستیم هزینه را روی قیمت گوشت سرشکن کنیم اما این تفاوت قیمت، آن قدرها چشمگیر نیست و بین 5 تا 6درصد افزایش داریم. مغازه دار دیگری در این زمینه می گوید: ما طبق فاکتور و قیمت مصوب می فروشیم. خودشان در فاکتور، این افزایش را اعمال می کنند.
گوشت چرخ کرده اقتصادی تا لاکچری!
وضعیت گوشت چرخ کرده هم در این بازار مبهم است! چرخ کرده مخلوط با قیمت های متنوعی عرضه می شود که از 250هزار تومان اقتصادی تا 540هزار تومان متغیر است. یکی از مغازه داران می گوید قلوه گاه گوسفندی و قلوه گاه گوساله است برای همین اقتصادی تر حساب می شود. گران تر هم به دلیل بدون چربی بودن و کیفیت بالای گوشت است. از یکی از مغازه داران درباره عرضه غیرمجاز گوشت چرخ کرده آماده می پرسم که می گوید: «ما برند خاصی هستیم که مجوز داریم و در بسته بندی عرضه می کنیم.»
مرغ های خاص بیش از نرخ مصوب!
قیمت مرغ در هفته های گذشته افزایش یافته بود و این روزها در محدوده قیمت مصوب ۱۰۵هزار تومانی عرضه می شود. در بازار استقلال نیز این قیمت بین 95هزار تومان تا 105هزار تومان متفاوت است به جز یکی از مغازه ها که در کنار برند خاصی از مرغ، قیمت کیلویی 112هزار و 500تومان را درج کرده است.
با قیمت بیش از مصوب برخورد می کنیم
مدیر بازرسی و نظارت بر اصناف خراسان رضوی درباره تنوع قیمت ها و عدم درج تابلو در مغازه ها در گفت وگو با شهرآرا می گوید: اگر مرغی با گریدA ارائه شود، نرخ آن 115هزار تومان است اما نرخ مصوب 105هزار تومان است. اگر مغازه داری کمتر از این قیمت فروخت منعی ندارد، چون مرغ را با توجه به خرید از کشتارگاه نرخ گذاری می کنند اما بالاتر از قیمت مصوب را حتما ورود و برخورد می کنیم. محمدصادق محمدزاده افزود: هر مغازه ای باید نرخ مصوب را در تابلو مغازه اش زده باشد. نبود نرخ نامه تخلف است. حتی نداشتن فاکتور نیز می تواند تخلف باشد. البته در برخی موارد ممکن است مغازه دار گوشت خاصی را موجود نداشته باشد و نرخ نزند.
وی تصریح کرد: در چند وقت اخیر میزان دام زنده ما تغییر نداشته است اما با توجه به اینکه گوشت انجمادی را کمتر در بازار عرضه کرده ایم، تأثیراتی داشته است. البته در کشور نیز قیمت گوشت افزایش یافته و به اصطلاح گوشت فروش ها، گوشت بشقابی بیش از 900هزار تومان است اما در موارد دیگر از 700هزار تومان شروع می شود. اگر بیش از یک میلیون تومان، مغازه داری عرضه کرد حتما برخورد می شود. این موارد به سامانه124 اعلام شود.
کمبود یا گرانی ویژه ای نداریم
معاون سازمان و مدیر جهاد کشاورزی مشهد در گفت وگو با شهرآرا درباره وضعیت گوشت و مرغ در بازار مشهد گفت: بازار گوشت تغییر جدی به لحاظ قیمتی نداشته و حتی به خاطر عرضه زیاد نیز بازار سنگین شده است. در خصوص مرغ نیز در حد قیمت مصوب اعمال شده است و هیچ کمبود یا گرانی ویژه ای در این زمینه نداشته ایم. قیمت مصوب مرغ از اردیبهشت اعلام شده که اکنون در بازار همان نرخ 105هزار تومان عرضه می شود و حتی با نرخ کمتر مصوب نیز در حال حاضر به فروش می رسد.
رضا عباسپور افزود: قیمت گوشت بر اساس تنظیم بازاری است که در دهه محرم صورت گرفت. در کنار قیمت های مصوب گوشت، گوشت های منجمد داخلی و خارجی، کیلویی 450هزار تومان عرضه
می شود.