فریبا قلیزاده | شهرآرانیوز؛ نوروز به عنوان کهنترین و مهمترین جشن تاریخی و مشترک در کشورهای حوزه فارسی زبان و فراتر از آن با قدمتی به درازای تمدن پارسی؛ هر ساله با وجود چالشهای مختلف در افغانستان تجلیل میشود.
خانوادههای افغانستانی از دیرباز در آخرین روزهای اسفند تهیه «هفت میوه» را آغاز میکنند. کشمش، سنجد، پسته، فندق، آلو خشک (زردآلو)، گردو یا بادام اجزای تشکیل دهنده هفت میوه هستند و در روزهای نوروز وقتی میهمانان برای عید دیدنی به خانه آنها میآیند، پذیرایی میکنند.
«هفت میوه» شباهت زیادی به سالاد میوه دارد و خوراکی خوشمزه و پرطرفداری در افغانستان است.
مردم افغانستان چند روز قبل از عید نوروز این خشکبارها را به صورت مخلوط در آب قرار میدهند تا برای روز نوروز آماده شوند و از میهمانان خود با هفت میوه که بسیار خوشمزه و شیرین است، پذیرائی و استقبال میکنند. در کنار آن شیرینی و شکلات نیز جایگاه خود را دارد.
تاریخچه تهیه هفت میوه به گذشتههای دور باز میگردد. بخاطر مقدس بودن عدد هفت، میوه و خشکباری که در هفت میوه استفاده میشود، از هفت نوع است.
مردم افغانستان اعتقاد دارند که نه هفت سینی بوده نه هفت شین، بلکه هفت چین وجود داشته است و مقصود از هفت چین ترکیب هفت میوه از درختان مختلف در کنار هم است.
مردم افغانستان همچنین برای استقبال از نوروز، سفرهی هفت سین نیز پهن میکنند. سیب، سنجد، سبزی، سمارق، سرکه، سمنک و سیر اجزای سفرهی هفت سین را تشکیل میدهد.
طرز تهیه هفت میوه افغانستانی
ابتدا گردوها را داخل ظرف مناسب میریزیم و آب را به آن اضافه میکنیم، اجازه می دهیم برای مدت ۲ دقیقه بجوشد و حرارت ببیند.
پس از ۲ دقیقه جوشیدن گردوها را آبکش میکنیم، داخل ظرفی ریخته و بعد روی آن آب سرد میریزیم. با یک چاقو پوست روی گردوها را جدا میکنیم.
بادامها را در ظرف مناسب می ریزیم روی آنها آب می ریزیم. بادام را به مدت ۲ دقیقه میجوشانیم سپس آبکش میکنیم. داخل ظرفی آب سرد میریزیم و بادام را به آن اضافه میکنیم. پوست بادام را به همین ترتیب جدا میکنیم. با دست میتوانیم به راحتی پوستهها را جدا کنیم.
پستهها را در ظرفی ریخته و به مدت ۲ دقیقه حرارت میدهیم. بعد از ۲ دقیقه آبکش میکنیم و داخل یک ظرف آب سرد میریزیم تا پوستهای آن را جدا کنیم. به همین روش پوست تمام مغزها را از آنها جدا میکنیم.
در یک ظرف پیرکس یا ظرف مناسب دیگر، ابتدا کف ظرف گردو، سنجد و آلوی خشک شده را میریزیم. بعد از آن نوبت به کشمشها و بادام میرسید سپس پسته و زرد آلوی خشک شده را اضافه میکنیم.
در پایان کار آبجوش روی آنها میریزیم تا که روی تمام سطح آن را بگیرد. هل را با نوک چاقو مقداری برش میدهیم و به بقیه مواد اضافه میکنیم، در ظرف را میگذاریم. مخلوط را باید به مدت یک شب در محیط مناسب قرار دهیم.
بعد از گذشت زمان می بینیم که آب جذب همه مواد شده است و همگی مقداری پف کردهاند و در ظرفهای مناسب آن را برای پذیرایی از میهمانان آماده میکنیم.
نکته: آبی که مخلوط را خیسانده بودیم و دور نمیاندازیم و به همراه محتویات دیگر در ظرفها میریزیم.