لاله سادات کوثری | شهرآرانیوز؛ ۴۵ درصد حجم خون گلبول قرمز و حدود ۵۰ درصد آن پلاسما شامل فاکتورهای انعقادی، پروتئین، عوامل ایمنی و... است. اگر چه عمدهترین نیاز سازمان انتقال خون هم حول تأمین گلبول قرمز خون میچرخد، پلاسما نیز یک محصول بسیار حیاتی و حائز اهمیت در فرایند بهداشت و درمان است؛ بدین معنا که میتوان از این محصول بسیاری از داروهای مهم و حساس را تهیه و به چرخه نیاز و درمان مردم وارد کرد.
در مشهد ظرفیت ایجاد بزرگترین پالایشگاه انتقال کشور و حتی منطقه وجود دارد و آبان ماه سال گذشته نیز هاجر چنارانی، نماینده مردم نیشابور در مجلس شورای اسلامی، نیز بر ضرورت احداث این پالایشگاه در مشهد تأکید کرد؛ با این حال به گفته سرپرست اداره کل انتقال خون خراسان رضوی مشهد این ظرفیت را دارد، اما نگاه به احداث این پروژه باید یک نگاه کلان ملی برای تخصیص اعتبار باشد؛ بنابراین این پروژه اکنون اولویت استان نیست.
محمدرضا مجدی در نشستی خبری با بیان اینکه به طور طبیعی احداث چنین پالایشگاهی در مشهد بسیار مؤثر است، ادامه داد: در حالی که ساختمان اداری انتقال خون هنوز آسانسور ندارد و فاز دوم ساختمان در حوزه فنی برای ادامه کار به ۷۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد، اجرای چنین پیشنهادهایی جزو اولویتهای انتقال خون استان نیست؛ زیرا اعتبار ملی میطلبد.
وی بیان کرد: در سال گذشته حدود ۱۳ هزارو ۴۰۰ لیتر خون از مشهد به تهران ارسال شد تا در پایتخت با پلاسمای سایر نقاط کشور به صورت تجمیعی برای تولید دارو به آلمان ارسال شود. وی ادامه داد: در سال گذشته حدود ۱۷۹ هزار مراجعه برای اهدای خون داشتیم که از این تعداد حدود ۱۴۲ هزار مورد خون گیری انجام شده است. فاصله ۲۵ درصدی تعداد مراجعات با تعداد خون گیری عموما مواردی بوده است که از اهدای خون معاف شده اند.
وی اظهار کرد: این درصد اهدا کننده در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال قبل از آن با ۱۴ درصد رشد همراه بوده است. برای امسال نیز برنامه ریزی کردیم تا این رشد به ۲۰ درصد برسد. ۵۶ درصد اهداکنندگان خون استان در سال گذشته اهداکنندگان مستمر، ۲۹ درصد با سابقه و ۱۵ درصد اهدا کنندگان بار اولی بوده اند.
سرپرست اداره کل انتقال خون خراسان رضوی اظهار کرد: خال کوبی و بسیاری از رفتارهای این چنین از دیدگاه بهداشتی به عنوان حساسیت برای اهدای خون در نظر گرفته میشود. در چنین مواردی معمولا حدود یک سال فرد از اهدای خون معاف خواهد شد.
مجدی با بیان اینکه اگر در این اداره کل بین هفت تا ۱۰ روز ذخیره خونی موجود باشد وضعیت سبز تلقی میشود، تأکید کرد: در بهمن ماه سال گذشته با وضعیت قرمز خونی مواجه بودیم، اما از اسفندماه تاکنون وضعیت خونی استان سبز است. وی با اشاره به اینکه بودجه سال گذشته استان حدود ۴۳ میلیارد تومان بود، ادامه داد: به نظر میرسد هنوز با حد مطلوب تخصیص اعتبار مورد نیاز استان ۱۷ میلیارد تومان دیگر فاصله داریم.
وی درباره تعطیلی پایگاه اهدای خون ثامن در اطراف حرم نیز گفت: این پایگاه روزانه ۱۰ نفر مراجعه کننده برای اهدای خون داشت؛ ضمن آنکه آستان قدس هم مکان مورد نظر را نیاز داشت. از طرفی دیگر پایگاه امید این سازمان نبش خیابان شیرازی ۳ است.
مجدی افزود: حدود یک ماه است که پایگاه ثامن تعطیل شده است؛ با این حال هر تشکل یا دستگاهی که زمین در اطراف حرم بدهد و برای ما مسجل شود میتوانیم پایگاهی مجهزتر از پایگاه امید در منطقه ثامن ایجاد کنیم، قطعا از این پیشنهاد و کمک استقبال خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه در منطقه کوی طلاب مشهد و در اطراف بولوار طبرسی با جمعیتی بالغ بر یک میلیون نفر، احداث پایگاه اهدای خون ضرورت دارد، ادامه داد: در استان حدود چهارده اهداکننده هستند که دارای کارت طلایی اند؛ یعنی بیش از صد بار خون اهدا کرده اند.
سرپرست اداره کل انتقال خون خراسان رضوی درباره وعده دانشگاه علوم پزشکی مشهد برای تخصیص زمین رو به روی بیمارستان ولایت برای انتقال خون استان نیز توضیح داد: از آنجا که ساختمان در محل خیابان سناباد استقرار یافته است آن تفاهم نامه هم ملغا میشود.