مدیریت شهری با تنوع، تکثر و پیچیدگیهای فراوانی در حوزه فرایندی روبه روست. مجموعه گستردهای از «کلان فرآیند، گروه فرایندی، فرایند، فعالیت و گام» برای رسیدن به برنامههای سازمانی پیش بینی شده است که هر یک نقش مهمی در تحقق اهداف سیستم دارد.
شهرداریها برای ارائه خدمات به شهروندان در حوزههای مختلف فنی، عمرانی، معماری، شهرسازی، فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی، حمل و نقل و ... باید از مجموعه نیروهای دانشی و متخصص بهرهمند باشند و همچنین در همین راستا دانش و فناوری روز را در همه عرصهها به کار گیرند.
شهرهای دانش بنیان عامل اساسی توسعه ملی هستند. کلان شهرها و جهان شهرها امروز در عرصه رقابتی تنگانگ برای به دست آوردن جایگاه جهانی و منطقهای قرار گرفته اند. این رقابت هنگامی شدت بیشتری مییابد که فناوریهای ارتباطات و اطلاعات و همچنین مواردی مانند اینترنت اشیا، متاورس، واقعیت مجازی، واقعیت افزوده و ... خود را به عنوان پدیدههای فرامدرن به عرصه خدمات شهری عرضه کرده اند.
برای تحقق این مهم به مجموعههای دانش بنیان در حوزههای تخصصی شهری نیاز اساسی وجود دارد که بتوانند با به کارگیری دانش روز در زمینههای مختلفی که شهرداریها خدمات ارائه میکنند سیستم مدیریت شهری را در مسیر نیل به اهداف و توسعه سازمانی یاری نمایند. روشهای قدیمی توسعه شهری در جهان امروز دیگر کارایی ندارد بر این اساس اقتصاد شهری نوین خصوصا در حوزه درآمدهای پایدار شهری باید رویکردها و روشهای خود را بر پایه علم روز تازه گردانی نماید.
دانش محوری از ارکان پیشرفت و توسعه پایدار شهری است که باید در همه روندها و فرایندها مورد توجه قرار گیرد. ارتباط مؤثر، هدفمند، برنامه ریزی شده و مبتنی بر محصول مدیریت شهری با مراکز آموزشی دولتی و خصوصی، دانشگاه ها، کارخانههای نوآوری، پارکهای علم و فناوری و... از مهمترین اقدامات در این راستا محسوب میشوند.
مهمترین عرصههایی که مجموعهها و شرکتهای دانش بنیان میتوانند در چارچوب آن به مدیریت شهری کمک کنند در زمینه برنامه ریزی، حل مسئله، چالشهای فناوری، صنایع آلاینده، بافت فرسوده، معضلات اجتماعی و ... است.
توسعه شهری دانش بنیان رهیافت و نمونهای از توسعه است که زمینههای رقابت و پایداری را در ویژگیهای مولد، زایشی و افزایشی اقتصاد دانش بنیان شهر دنبال مینماید.
شهر دانش بنیان یا توسعه شهری دانش بنیان رهیافت و راهبرد جدید تعامل میان دانش و شهر است که با تولید و فعال سازی چرخه دانش در شهر، فرایندهای اقتصاد و پیشران توسعه شهری را به منابع اقتصاد دانش بنیان و با ویژگیهای زایشی و افزایش دانش مرتبط میسازد.