فاطمه رافع | شهرآرانیوز، وعدهای که البته با مرور اخباری که پیشتر درباره ساماندهی رود اساطیری مشهد منتشر شده است، شاید نتوان چندان به آن خوشبین بود. شاهد این مدعا هم صحبتهای دیروز یعقوبعلی نظری، استاندار خراسانرضوی، بود که فقط ابراز امیدواری کرده بود معضل مرتبط با کشفرود تا دو سال آینده برطرف شود.
داوری هم با اشاره به آسیبزابودن بخشی از فاضلاب جمعآوریشده در مشهد که اکنون بهصورت خام وارد کشفرود میشود، به ایرنا گفت: بر این اساس، ساماندهی آن از چند سال قبل در دستورکار دستگاههای اجرایی مانند آبوفاضلاب، آب منطقهای و شهرداری قرار گرفته، اما برخی از نقصها هنوز برطرف نشده است.
او با اشاره به ورود فاضلاب شهری، فاضلاب صنعتی و فاضلاب «سپتاژ» که تانکرهای شهرداری به کشفرود وارد میکنند، اظهار کرد: تلاش بر این است که با افزایش احداث تصفیهخانههای فاضلاب این مشکل برطرف شود.
فرماندار مشهد گفت: در حوزه شهری آبوفاضلاب و با افزایش تصفیهخانههای شهری، تاکنون اقدامات خوبی دراینراستا انجام شده و درحال اجراست. از سوی دیگر، در بخش صنعتی هم تصفیهخانه چرمشهر تا پایان امسال افتتاح میشود تا آب ورودی به کشفرود سالمسازی شود. همچنین شهرداری هم برای سپتاژ و تصفیه آن تا پایان سال برنامههایی دارد.
داوری ادامه داد: با این اقدامات، بخش بزرگی از مشکلات حوزه کشفرود ساماندهی میشود تا از سلامت مردم در این حوزه بیشتر حمایت شود.
مسئله ساماندهی کشفرود و آلایندگیهای بسیار آن حرف تازهای نیست و دستکم در بیش از یکدهه پیش بارها و بارها سوژه رسانهها و مطالبه آنها بوده که با رفتوآمد مدیران هم درد چندانی از آن دوا نشده است؛ چه آن زمان که از کشت سبزی و زعفران آلوده در حاشیه رود تاریخی مشهد نوشتند، چه آن زمان که از وعدههای بیحاصل برای جمعآوری موتورتلمبهها و نرسیدن اعتبارات لازم برای ساماندهی این رود گفتند.
حالا مدتی است که کشفرود و حاشیههایش پررنگتر از قبل به صدر اخبار برگشته است؛ از همان زمان که خبرها از ورود کمیسیون اصل ۹۰ مجلس به ماجرای ساماندهی کشفرود و تشکیل پرونده برای این مسئله زیستمحیطی شهر حکایت داشت و پیرو آن، وزیر کشور هم ۹ مهر امسال به ماجرا وارد شد و استانداری خراسانرضوی را ملزم کرد گزارشی از تخلفات و کوتاهیها در مسیر ساماندهی این رود ارائه دهد. گزارشی که سررسید آن به پایان رسید، اما ارائه نشد و وعده دوباره استانداری برای ارائه آن تا ۵ آبان هم همچنان بیسرانجام مانده است.
در دو دهه گذشته کشفرود مشهد بهدلیل تجاوز به حریم محیطی و بیاعتنایی به آن و نیز سرازیرشدن فاضلابهای آلوده صنعتی، کارگاههای محلی و خانگی به بستر آن دستخوش تغییرات ویرانگر زیستمحیطی شده است. حالا باید منتظر ماند و دید که آیا اقدامات مدیران و مسئولان فعلی استان گرهی از مشکلات رود ۲۹۰ کیلومتری مشهد باز میکند و زندگی به آن بازمیگردد یا خیر.