افزایش حداقلی قیمت بلیت اتوبوس در مشهد تصویب شد (۱۵ فروردین ۱۴۰۴) جمع‌آوری ۱۴۹۰ تن زباله از منطقه ثامن مشهد در ایام نوروز زائران خروج از مشهد را به ساعات پایانی تعطیلات نوروز موکول نکنند بازگشت محدودیت‌های ترافیکی مشهد به روال عادی از ۱۶ فروردین ۱۴۰۴ شهردار مشهد خبر داد: کاشت ۱۸۰ هزار گل لاله در پارک‌های شهر به مناسبت برگزاری کنگره ۱۸ هزار شهید استان استاندار خراسان رضوی: مشهد در طراحی فضای سبز و پاکیزگی در کشور الگو بوده است | پیش‌بینی حضور ۶.۵ تا ۷ میلیون نفری زائران در مشهد شهردار مشهد مقدس: پروژه اتصال بولوار امام‌خمینی‌(ره) به بولوار نماز تا خرداد ۱۴۰۴ به بهره‌برداری می‌رسد+ فیلم آلودگی هوا در ۵ منطقه کلانشهر مشهد (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) فرماندار مشهد: امسال یکی از بهترین سال‌ها را در مدیریت زائران داشتیم | حضور بالغ بر ۶ میلیون زائر در مشهد اسکان بیش از ۸۳ هزار زائر در مراکز موقت و اضطراری شهرداری مشهد تا ۱۲ فروردین استقبال بی‌نظیر مردم از بوستان‌های شهر مشهد در روز طبیعت ۱۴۰۴ نمایش «سیر ولایت» در بزرگترین ویدئومپینگ کشور در مشهد (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) مسافران نوروزی پایانه اتوبوسرانی امام رضا (ع) در آستانه میلیونی‌ شدن | ۱۷ درصد از کل زائران مشهد، مسافر اتوبوس هستند رقابت با قاب‌های بهاری۱۴۰۴ | جشنواره تولیدات رسانه‌ای از هنر‌های شهری مشهد در ایام نوروز برگزار می‌شود ترافیک سنگین در مسیر‌های بازگشت از ییلاقات مشهد (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) «نوبهار» تجربه‌ای شاد و متفاوت برای خانواده‌های مشهدی | نشاط بهاری، ارمغان جشنواره گل نوبهار در بوستان برکت + فیلم افزایش ۶۰ درصدی استفاده از دوچرخه‌های بایدو مشهد در نوروز ۱۴۰۴ | دوچرخه برای بانوان، امروز رایگان است (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) ظرفیت پذیرش کمپ غدیر و بوستان وکیل‌آباد مشهد تکمیل شد | مردم به بوستان‌های دیگر تغییر مسیر بدهند شهردار مشهد مقدس: محور کار ما در مدیریت شهری ارتقای محیط زیست است + فیلم ترافیک سنگین و پرحجم در مسیر‌های خروجی مشهد (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) | پلیس: مردم از رانندگی شتاب‌زده پرهیز کنند سرویس‌دهی ویژه مترو مشهد در روز طبیعت (۱۳ فروردین ۱۴۰۴)
سرخط خبرها

کشف تاریخ در کوچه عیدگاه مشهد

  • کد خبر: ۱۴۰۱۵۰
  • ۲۴ آذر ۱۴۰۱ - ۱۲:۰۷
  • ۱
کشف تاریخ در کوچه عیدگاه مشهد
حفاری در مجاورت بازار رضا مشهد منجر به کشف تصادفی گنجینه‌ای شد که احتمالا دارای ارزش تاریخی است.

مرتضی محمدپور  | شهرآرانیوز؛  از سمت میدان بیت المقدس یا همان فلکه‌آب، به‌سمت بازاررضا (ع) حدود سیصد متر پیاده‎روی نیاز است تا در کنار یک بوستان کوچک، به پنج منطقه حفاری منقطع پیمانکار شرکت آب‌وفاضلاب برسید که با دیواره‎های کوچک فلزی محصور شده‎ است. بدون شک کارگران هم از ابتدا به این پروژه کوچک شهری مثل یک عملیات حفاری معمولی برای اجرای طرح لوله‎گذاری نگاه می‎کردند، اما زمان زیادی نگذشت که ضربات کلنگ‎ها نه به سنگ و خاک، بلکه بر جان اشیایی به‌مراتب با ارزش‎تر نشست تا به‌سرعت، این حفاری معمولی به یک کاو‎شگری باستانی تبدیل شود. براساس اطلاعاتی که عصر دیروز به شهرآرا رسید، چندین قطعه استخوان انسان که احتمالا به گورستان قدیمی عیدگاه متعلق است و مقداری سفالینه از دل این پروژه یافت شده که به‌گفته یک کارشناس تاریخ، به‌احتمال زیاد ارزش تاریخی دارند.

این کارشناس تاریخ که در محل حفاری حضور داشت و قطعات کوچک و بزرگ سفالی منقوش به رنگ زیبای آبی‌فیروزه‎ای و سبز را در دست گرفته بود، می‎گوید: برای تشخیص قدمت این سفالینه‎ها حدودی می‎توان به طرح شکستگی و حتی رنگ و نقش به‎کاررفته توجه کرد. شکل شکستن سفالینه‎ها بسته به شیوه پرداخت گل و پخت آن‎ها در هر بازه زمانی تاریخی متفاوت بوده است. علاوه بر این، رنگ سفالینه‎ها هم می‎تواند ثابت کند که برخی اشیای کشف‎شده به دوره صفوی و تیموری مربوط است و بعضی هم به دوره ایلخانی بازمی‎گردد.

جمجمه‎های ۷۰۰‎ساله

برای کشف قدمت جمجمه‎ها و استخوان‎های کشف‎شده نیاز است سابقه تاریخی محله عیدگاه را دقیق‎تر مطالعه کنیم. رضا سلیمان‌نوری، کارشناس تاریخ مشهد، دراین‌باره به شهرآرا می‎گوید: از ضلع جنوب‌غربی حاشیه میدان بیت‎المقدس تا محله اندرزگو از یک‌طرف و تا عیدگاه ۶ از سمت دیگر، محدوده تقریبی قبرستانی بوده که سه بخش مختلف داشته است؛ قبرستان مسلمانان، یهودیان و اقلیت‎ها. کوچه پشتی زورخانه عباسقلی‎خان هم از میانه قبرستان عبور می‎کرده و بخش اصلی قبرستان از دروازه محله در حوالی ۱۷ شهریور کنونی تا روبه‌روی حمام‌شاه امتداد داشته است.

وی می‎افزاید: در سال ۱۳۱۰ بخش اول قبرستان تخریب می‎شود. اواخر دهه بیست هم که همه قبرستان‎های داخل شهر جمع‎آوری می‎شود، دیگر مجوزی برای تدفین صادر نمی‎شود، اما مردم مجوز داشته‎اند بر مزار عزیزانشان حاضر شوند. در آن زمان، قبرستان اقلیت‎ها به منطقه ۱۷ شهریور منتقل می‎شود و در بخش تخریب‎شده، بیمارستان، دبیرستان هدایت و مدرس می‎سازند. بخش دیگری از قبرستان هم به غسالخانه و بعد از آن به رخت‌شوی‌خانه تبدیل می‎شود. بااین‌حال، اواخر دهه هفتاد یک بوستان کوچک در آ‎نجا ساخته می‎شود تا زمین از حالت بی‌استفاده خارج شود.

به‌گفته تاریخ‎پژوهان، محله عیدگاه که محل برگزاری نماز‌های عید فطر و عید قربان برای اهل‎سنت بوده است، حدود هفت قرن قدمت دارد. براین‌اساس، قبرستان آن هم می‎تواند به همین اندازه سابقه داشته باشد. بنابراین، کارشناسان احتمال می‎دهند جمجمه‎های کشف‎شده در جریان حفاری اداره آب‌وفاضلاب در کنار بازاررضا (ع) نیز حتی به دوره ایلخانی مربوط باشد.

کشف بزرگ دیروز مشهد اهمیت زیادی از نظر پژوهندگان تاریخ دارد، اما غیبت کارشناس ناظر اداره‌کل میراث‌فرهنگی یکی از شگفتی‎های تأسف‎بار این پروژه بود. کارگرانی که به‎جای بیل‎های کوچک و الک برای حفاری بااحتیاط و تخصصی، با کلنگ به جان جمجمه‎ها و سفالینه‎های هفتصدساله افتاده‎اند، بیش از همه اداره‌کل میراث‌فرهنگی، صنایع‎دستی و گردشگری را مخاطب قرار می‎دهد تا دراین‎باره به میدان بیاید و براساس مسئولیت ذاتی‌اش اقدام کند؛ موضوعی که با وجود پیگیری‎های دیروز شهرآرا برای تماس با مدیران این مجموعه، بی‎نتیجه مانده و اثری به‌احتمال زیاد باارزش در هسته مرکزی شهری به‌حال خودش رها شده است.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
نظرات بینندگان
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
سیدمهدی
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۴
0
0
ازدیدگاه آقایون هشتادمیلیون جمجمه جدید وجود داره،این چند تاجمجمه ارزش نداره از اداره بیان بیرون
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->