برگزاری مراسم تکریم از شخصیت علمی آیت الله سید علی شهرستانی در مشهد مقدس «کت چرمی» و «مصلحت» اکران می‌شوند راهیابی ۲۷ ایده به مرحله نهایی رویداد ملی سقاخانه نمایشگاه «پناه جان» در نگارخانه رضوان مشهد برگزار شد پرواز همای اپرت «موسی و شبان» را در رشت روی صحنه می‌برد در سمت تواَم جشن بزرگ خانوادگی امام رضا (ع) در مشهد مقدس برگزار می‌شود + زمان و مکان فصل شکار توت درباره محمدرضا صولتی، بازیگر و دوبلور توانمند مشهدی که امروز ۴۸ ساله شد | حنجره‌ای که نوستالژی خواهد شد نماز چیست؟ اعزام زائران حج تمتع خراسان رضوی و شمالی با ۴۹ پرواز از مشهد دستمزد بالای بازیگران در سینمای غیرتجاری «بازی» برنده جایزه بهترین فیلم کوتاه جشنواره ایتالیایی شد گفتگو با حامد یزدی، بازیگر مشهدی، که این شب‌ها با نمایش پرفروش «بی خردان» روی صحنه تئاترشهر است آخرین وضعیت جسمی «فردوس کاویانی» به روایت دخترش زمان برگزاری جشنواره آیینی سنتی اعلام شد فرزاد جمشیدی بازیگر شد | آغاز تولید سریال «بیست کویید» در مشهد «جان ویک ۴» به شبکه نمایش خانگی آمد فرماندار مشهد: هدفمندی و پویایی شهرآرا ارزشمند است
خبر فوری

جمعه سیاه

  • کد خبر: ۱۴۸۵۴۰
  • ۱۳ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۸:۲۷
جمعه سیاه
در ۱۷شهریور۱۳۵۷ که «جمعه سیاه» نامیده شده است، ارتش شاهنشاهی تظاهرات کنندگان در میدان ژاله (شهدا) را به گلوله بست.

عباس ملکی، عکاس کمتر شناخته شده ایرانی است. او در دهه ۴۰ کار حرفه‌ای خود را آغاز کرد و در ادامه در روزنامه کیهان به عنوان عکاس فعالیت خود را ادامه داد تا نهایتا در سال ۶۸ بازنشسته شد. اما موضوعی که عباس ملکی را به عنوان یکی از عکاسان مهم تاریخ ایران برجسته می‌کند و نقش ماندگاری در تاریخ معاصر ایران به او می‌دهد. حضور در یکی از مهم‌ترین و تاریخی‌ترین روز‌های وقایع انقلاب اسلامی ۵۷ به عنوان تنها ثبت کننده تصاویر بوده است.

در ۱۷شهریور۱۳۵۷ که «جمعه سیاه» نامیده شده است، ارتش شاهنشاهی تظاهرات کنندگان در میدان ژاله (شهدا) را به گلوله بست. مقامات نظامی شمار کشته شدگان آن روز را جمعا ۸۷نفر و مجروحان را ۲۰۵ نفر اعلام کردند،  اما انقلابیون و مخالفان شاه اعلام کردند که تعداد کشته شدگان به بیش از ۴ هزار نفر می‌رسد و فقط در میدان ژاله پانصدنفر کشته شدند.

عباس ملکی که به عنوان عکاس روزنامه کیهان در روز ۱۷شهریور در میدان ژاله حضور داشته است در نقل خاطره آن روز‌ می‌گوید: از میدان ژاله تا میدان خراسان مملو از جمعیت بود. بالای درختی رفتم تا ازعمق جمعیت عکس بگیرم. پاسبانی به من اطلاع داد که ممکن است تیراندازی شود برای همین از بالای درخت به وسط جمعیت رفتم که تیراندازی شروع شد. مثل کسی که در رودخانه قرار می‌گیرد، نمی‌فهمیدم که به کدام سو می‌روم؛ ولی سعی داشتم سه گوشه میدان را کنترل کردم و عکس‌های آن روز از ماندگارترین عکس‌ها شد. بین نظامی‌هایی که با خشم و خشونت به مردم تیراندازی می‌کردند عکس گرفتن سخت بود.

در ابتدا کسی از نظامیان متوجه عکاسی من نبود،  اما بعد از تیراندازی، سرگردی مرا دید و به سربازش دستور داد تا مرا بگیرند. سرباز که آدم خوبی بود ایست دادن را طولانی کرد تا فرار کنم تا اینکه با یک تاکسی به کیهان رفتم و عکس‌ها را رساندم. عکس‌های او از این فاجعه تا سال ۵۸ انتشار نیافت و پس از پیروزی انقلاب اسلامی این عکس‌ها به چاپ رسید. در عکس‌های او نباید به دنبال ابعاد هنری و زیبایی شناسی بود بلکه اهمیت عکس‌های اودر وقایع نگاری لحظه است. التهابی که بسیار عریان خود را به مخاطب تحمیل می‌کند.

ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
تست آنلاین کرونا
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} {*End Google Analytics Code*}