ایام شهادت حضرت زهرا (س) است. دختر پیامبر اعظم (ص) که برای مسلمانان و بهخصوص برای شیعیان از جایگاه عالی و ویژهای برخوردار است. هر سال بعد از مراسم عاشورا بیشترین عرض ارادتها، محافل و مجالس روضهخوانی برای ایام فاطمیه برگزار میشود. عزاداری و بزرگداشت مراسم ایام شهادت حضرت زهرا (س) یقینا از برترین ثوابهاست. در ایام عاشورا مراجع تقلید و بزرگان حوزوی کمتر مراسم رسمی دارند و بار عزاداریها بیشتر بر عهده تودههای مردم است هر استان، شهر و روستا مراسم محلی ویژه خود را دارد، اما در مراسم ایام فاطمیه معمولا همه مراجع تقلید و بزرگان دینی شیعه مراسم سنگینی برگزار میکنند. بهنوعی پاسداشت این ایام هویت شیعه هم شده است.
در دهههای اخیر تصمیم به تعطیلی رسمی این روز از سوی دولت گرفته شد. بارها آیتا... وحید خراسانی این اتفاق را از بزرگترین حسنات رئیس دولت اصلاحات شمردهاند، اما در کنار همه این واقعیتها باید توجه کرد که آن حضرت رمز وحدت جهان اسلام هم هست.
همه فرقههای اسلامی به ایشان بهعنوان تنها دختر پیامبر اعظم (ص) احترام میگذارند. جهان شیعه به این دلیل این حرمتگذاری را برای دختر پیامبر (ص) قائل است که مکتب اسلام و راه پیامبر (ص) و اعتلای دین خدا رشد کند و پرچم اسلام در اهتزاز باشد.
توجه به وحدت جهان اسلام به معنای نادیده گرفتن واقعیتهای تاریخی نیست. اساسا در بحث همدلی و وحدت جهان اسلام هرگز مطرح نبوده است که شیعیان یا سنیان دست از عقاید خود بکشند یا معتقدان به هریک از این مذاهب، به مذهب دیگر رو آورند.
هویت دینی و مذهبی هر اعتقادی تاریخی است و هرکدام دلایل خود را دارند. حتی درباره ادیان مختلف نیز نمیتوان انتظار داشت که متدینان به ادیان و مذاهب گوناگون دست از اعتقادات خود بکشند و به دین یا مذهب دیگری رو آورند. هر وقت در تاریخ چنین توقعاتی مطرح شده، به جنگهای بزرگ دینی منجر شده است و به نام خدا و دین در طول تاریخ میلیونها انسان جان خود را از دست دادهاند، اما با التزام هر دین و مذهبی به اعتقادات خود، میشود هم گفتوگوی ادیانی داشت و هم وحدت دروندینی را تقویت کرد. مصیبتهای تاریخی و ستمهایی که به حضرت زهرا (س) روا شده است و دستکم شیعیان بر آن تأکید دارند، باید گفته شود، اما فرصت فاطمیه نباید به لعن و نفرت و دوری آحاد جامعه اسلامی از یکدیگر منجر شود. تمام هویت زهرای مرضیه سلاما... علیها در این است که فرزند، شاگرد، مروج و مبلغ دین پدرش بوده است.
ثمره همدلی مسلمانان با یکدیگر التیامبخش دردهایی است که آن مظلومه در حیات و شهادتش متحمل آن شده است. باید ضمن بزرگداشت ایام فاطمیه، به این نکته توجه کرد که زهرا (س) همچنان رمز وحدت و یکدلی جهان اسلام نیز هست و مورد احترام همه مسلمانان جهان است.
همه دلسوختگان مکتب اسلام و شیعه در ایام عزای فاطمه زهرا (س)، سوگوار و مصیبتزدهاند و گذر زمان نمیتواند این دلسوختگی را کم کند. هر سال فاطمیه و عاشورا و سایر مراسم سوگ شیعی یادآور هویت شیعهای است که جزئی از مکتب بزرگ اسلام است. در این راستا همه باید در برابر موج جهانی اسلامستیزی به تقویت اساس دین اسلام کمک کنند.