هشدار خود مراقبتی برای شهروندان کلانشهر مشهد صادر شد | مشهدی‌ها ماسک تنفسی بزنند (۳ دی ۱۴۰۳) «کافه بازی»، «کافه علم» و «کافه کارآفرینی» ویژه دختران مشهدی احداث می‌شود شهردار مشهد: بوستان‌های «بهشت» و «آفتاب» ویژه بانوان به زودی به بهره‌برداری می‌رسد مبدا تعیین مسافت شهر مشهد از سایر شهر‌ها کجاست؟ چهارمین کنفرانس بین‌المللی برنامه‌ریزی و مدیریت شهری در مشهد مقدس برگزار می‌شود نشان مشهدالرضا(ع) باعث رونق فعالیت‌های مردمی و جهادی می‌شود لزوم معرفی مشهد به عنوان دومین کلانشهر مذهبی دنیا روزشماری وقایع انقلاب اسلامی در مشهد، از اول تا چهارم دی‌ماه ۱۳۵۷ (بخش اول) | بیمارستان شاه‌رضا، پایگاه انقلاب مشهد آغاز هفته ملی مشهد با اجرای برنامه‌های ویژه فرهنگی، هنری و گردشگری جذب ۲۱ بانوی آتش‌نشان در مشهد ابلاغ برنامه‌های استقبال از بهار ۱۴۰۴ در مشهد از نیمه دی‌ماه هوای کلانشهر مشهد، همچنان آلوده است (۲ دی ۱۴۰۳) ناصحی: رویداد نشان مشهد الرضا(ع) باید در سطح ملی و بین المللی دیده شود نشان مشهد الرضا(ع)؛ فرصتی برای آشنایی نسل آینده با چهره‌های تاثیرگذار اقتصادی مشهد برگزاری اولین نشست کارگروه زیارت شورای عالی استان‌های کشور اختصاص ۱۳۰ تاکسی ون به تاکسیرانی مشهد (۲۸ اذر ۱۴۰۳) یادگارهای کوهسنگی مشهد در دل سازه‌های شهر حل اختلاف میان وزارت کشور و ایران‌خودرو بر سر ۹۰ تاکسی ون شهرداری مشهد بررسی مشکلات ساخت‌وساز‌های غیرمجاز در محلات حاشیه شهر مشهد | لنگرانداختن بسازوبفروش‌ها در بولوار توس آغاز اولین روز زمستان در مشهد با آلودگی هوا سرپرست شرکت بهره‌برداری قطارشهری مشهد منصوب شد (یکم دی ۱۴۰۳)
سرخط خبرها

آغاز به کار ۲ دفتر تسهیل‌گری در منطقه ثامن مشهد

  • کد خبر: ۱۶۸۳۲
  • ۱۵ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۲:۰۲
آغاز به کار ۲ دفتر تسهیل‌گری در منطقه ثامن مشهد
صبح امروز دو دفتر تسهیلگری در منطقه ثامن مشهد به بهره‌برداری رسید.
زهرا اسکندریان- این دو دفتر تسهیلگری در محله‌های کشمیری‌ها و تپل محله در منطقه ثامن از صبح امروز با هدف افزایش مشارکت مردم در بهبود وضعیت کالبدی و اجتماعی محلات شروع به کار کردند.
 
دفاترتسهیلگری واسط بین مردم و مدیریت شهری هستند

رئیس شورای اسلامی شهر مشهد در آغاز این مراسم گفت: دفاتر تسهیل گری با نقش تسهیل گرایانه در حقیقت واسط بین مردم و مدیریت شهری هستند.
محمدرضا حیدری با بیان این خبر افزود: بافت پیرامون حرم مطهر ویژگی‌های خاص خود را دارد و راهبرد‌های ما برای این بافت توجه به مردم در بخش اول و توجه به هویت تاریخی فرهنگی و مذهبی این بافت در بخش دیگر است.
وی ادامه داد: به دنبال این مهم هستیم که تا جایی که امکان دارد مردم در منطقه حضورشان تثبیت شود.مردم خودشان مجموعه‌ای از ظرفیت‌ها هستند.

بازگشایی بولوار رضوان از تپل محله تا خیابان کاشانی
نعمتی، شهردار منطقه ثامن در این باره گفت: در تپل محله دو کار مهم انجام شده است بازگشایی بولوار رضوان از تپل محله تا خیابان کاشانی است که شرق محله را به خود اختصاص می‌دهد.
وی ادامه داد: دوم هم این است که تا یک ماه آینده هم از تپل محله تا خیابان شیرازی ارتباط ترافیکی برقرار می‌شود.
وی افزود: از اهداف ما این است که شیب مهاجرت را معکوس، ماندگاری ساکنان را افزایش و بر حسب درخواست‌های مردم امکان ایجاد تغییراتی در طرح هم اقدام کنیم و مجوز‌های لازم از مقام‌های بالادستی بگیریم.
 
شهردار منطقه ثامن گفت: درآغازطرح، جمعیت ساکن در منطقه حدود ۵۱ هزار نفر بوده که در انتهای طرح نیز باید جمعیت ساکن ۵۲ هزار باشد اظهار کرد:اکنون جمعیت منطقه ثامن به ۱۴ هزار نفر رسیده و مردم از این منطقه رفته‌اند، و ما وفق سیاست‌های شورای پنجم در نظر داریم با ایجاد زیرساخت‌های توسعه و توجه به مولفه‌های بازآفرینی شهری و تعامل مناسب با مردم، شیب مهاجرت را معکوس کرده و مردم را به منطقه برگردانیم.

وی تصریح کرد: بر همین اساس و با همت و پیگیری‌های مجموعه مدیریت شهری در این دوره و همچنین کمک‌های دولت محترم، اقداماتی از جمله دریافت کمک‌های دولتی در قالب انتشار اوراق مشارکت با سهم ۵۰ درصدی دولت و ۵۰ درصد شهرداری مشهد، سعی بر آن داشته ایم تا شتاب ایجاد و اصلاح فضا‌ها و امکانات شهری را افزایش دهیم تا ضمن حفظ حضور ساکنین محترم کنونی بافت، انگیزه و شرایط لازم برای ترغیب به بازگشت ساکنین قبلی بافت فراهم گردد.

وی افزود: با استقرار دفاتر تسهیلگر در محلات مختلف بافت پیرامون حرم مطهر، بحث تسهیل‌گری در ۹ محله منطقه ثامن مشهد را هم به‌صورت ویژه پیگیر هستیم؛ و امیدواریم بتوانیم با جلب مشارکت مردم در محلات بافت سطح رضایتمندی مردم و ساکنین را افزایش دهیم، همچنین تقویت محلات نیز در دستور کار قرار گرفته تا خدمتی شایسته و درخورشان به زائران و مجاوران امام رضا (ع) ارائه شود.
شهردار منطقه ثامن با تاکید بر اینکه این دفاتر می‌توانند به عنوان پل ارتباطی بین مدیران شهری و شهروندان ایفای نقش نمایند، گفت: مردم می‌توانند با مراجعه به دفاتر تسهیلگری و توسعه محله، مشکلات محله و پیشنهادات خود را در میان بگذارند و دفاتر موضوع را پس از کارشناسی، بررسی طرح‌های مصوب و ضوابط بالادست و ملاحظات مربوطه، به دستگاه متولی منعکس و پیگیری خواهد کرد.

برنامه ریزی شهری با محور دفاتر تسهیلگری
فیضی، دیگر عضو شورای اسلامی شهر مشهد نیز ادامه داد: در شورای پنجم از ابتدای استقرار یک خلا بزرگی در بین مدیریت شهری و مردم احساس کردیم. رویه‌های گذشته و مداخلات کالبدی و اهداف توسعه ای، دستاوردی داشته که آمایش جمعیتی را در این منطقه نامتوازن کرده است.
وی گفت: باید در اینجا زندگی و جمعیت حاضر باشد و خانواده به مفهوم واقعی آن در این جمعیت وجود داشته باشد. تا کنون نهاد واسط نداشتیم. بعد از استقرار دفاتر تسهیلگری بسیار امیدواریم که برنامه ریزی‌های شهری برای مردم و با مشارکت مردم صورت گیرد.
وی یادآور شد: باید مردم اولویت‌ها را مشخص کنند. دیروز در کمیسیون مشترک بسته تشویقی بررسی شد. این بسته باعث می‌شود در این محلات انگیزه ایجاد کند تا مشارکت‌ها افزایش یابد.
فیضی تاکید کرد: کار‌ها تسهیل و حفظ جمعیت رخ دهد. روش‌های بولدوزری دیگر جواب نمی‌دهد و ساکنینی که وابستگی دارند باید در همان محیط ابقا شوند. اگر مردم مشارکت نکنند هیچ کاری منتج به نتیجه نخواهد شد.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->