ورزشکردن به کودکان کمک میکند که عضلات و استخوانهای قویتری داشته باشند، از آنجایی که ورزش میتواند به کنترل و تنظیم درصد چربی بدن کمک کند، باعث میشود که کودک از تناسب اندام بهتری برخوردار شود.
کاهش استرس روزانه، کمک به یادگیری بهتر، کنترل وزن و پیشگیری از چاقی، کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲، پیشگیری از ابتلا به بیماری پرفشاری خون و کلسترول بالا، احساس بهتر کودک نسبت به خود و برخورداری از خواب بهتر و تحمل بهتر چالشهای جسمی و روحی از دیگر فواید ورزش در کودکان است.
کودکانی که ساعات زیادی از روز را صرف تماشای تلویزیون و رایانه میکنند، زمان کمتری برای تحرک و بازی دارند و جسمشان به چابکی کودکان ورزشکار نیست. والدین باید زمان تماشای تلویزیون، بازیهای رایانهای و نشستن فرزندشان را محدود کنند. البته در این زمینه والدین باید الگوی مناسب برای فرزندان خود باشند چرا که کودکانی که والدین خود را اغلب در حالت نشسته به تماشای تلویزیون و بیتحرک میبینند بهطور حتم در آینده دچار افزایش وزن خواهند شد.
فراموش نکنید استقامت، قدرت و انعطاف از عوامل مهمی است که والدین موظف هستند در کودکانشان تقویت کنند. والدین میتوانند با تشویق فرزندانشان به انجام فعالیتهای فیزیکی متنوع و روزانه باعث افزایش این فاکتورها شوند. هنگامی که کودکان فعالیتهای هوازی مانند دویدن انجام میدهند، استقامتشان زیاد میشود. در طی فعالیتهای هوازی ضربان قلب شدت میگیرد. وقتی این فعالیت ادامه پیدا کند بهتدریج توان هوازی فرد بالاتر رفته و اکسیژن بیشتری به سلولها میرسد.
انجام فعالیت هوازی که شامل بسکتبال، دوچرخهسواری، فوتبال، شنا، تنیس، پیادهروی و دویدن است، برای کودکان جزو تفریحشان به حساب میآید، همچنین توان قدرتی هم بهوسیله تمریناتی، چون وزنه زدن بهبود پیدا میکند، البته باید دقت کنیم که اینکار در حضور یک فرد بزرگسال انجام شود. خیلی از کودکان با انجام بازیهای فردی و گروهی مثل بالا و پایین پریدن و بازیهای شبیه به آن خود به خود توان قدرتی خود را بهبود میبخشند. برای تقویت انعطافپذیری در کودکان نیز میتوان از تمرینات کششی کمک گرفت، چون این تمرینات اجازه میدهد که عضلات و مفاصل راحت خم و راست شوند.
باید به کودکان فرصت دهیم که روزانه با انجام فعالیتهای ساده و معمولی بتوانند توان قدرتی، استقامتی و انعطافپذیری خود را افزایش دهند. ویژگی کودکان فعال نسبت به کودکانی که تحرک کمتری دارند: قویتربودن استخوانها و ماهیچهها، بدن مستحکمتر و با استقامت بیشتر، خطر کمتر ابتلا به افزایش وزن، خطر کمتر برای ابتلا به دیابت نوع ۲، فشار خون پایینتر و کلسترول کمتر در خون، ظاهر و فیزیکی بهتر است. اما این را هم باید تذکر داد، والدین نباید از کودکشان بخواهند که یکشبه قهرمان شود و به او فشار بیاورند.
آنها دوست دارند کودکشان قهرمان شنا، ژیمناستیک یا آمادگی جسمانی باشد، برای همین علاوهبر فرستادن او به باشگاههای ورزشی از او میخواهند در خانه هم تمرین کند و ناخواسته به فرزندشان آسیب میرسانند. توصیه میکنم ابتدا توان فرزندتان را در نظر بگیرید و براساس علایق خودش او را به سمت رشتههای ورزشی ببرید. پس از اینکه از علایق او آگاه شدید با متخصصان این حوزه مشورت کنید، سپس او را در این مسیر قرار دهید و با حمایتهای بجا او را همراهی کنید.