به گزارش شهرآرانیوز براساس آمارها ۵۰ درصد صنایع خراسان رضوی در شهرکهای صنعتی مستقر و سهمی ۳ درصدی در مصرف گاز استان دارند. با این حال واحدهای تولیدی معتقدند که در فصول سرد سال به دلیل دردسترس بودن، قطع گاز این واحدها در اولویت قرار میگیرد. این مسئله سبب میشود تا در عمل واحدهای مستقر در شهرکهای صنعتی نتوانند تعهداتشان را به موقع در قبال خریداران داخلی و خارجی انجام دهند.
در کنار این مسئله کمبود منابع مالی و خودداری بانکها از تزریق نقدینگی جدید به بخش تولید نیز اکنون به یکی از مشکلات واحدهای صنعتی خراسان رضوی تبدیل شده است. این مشکلات سبب شد تا دیروز در نشست ماهانه رؤسای انجمنهای صنایع همگن خانه صنعت، معدن و تجارت که با حضور مسئولان دولتی برگزار شد، این دغدغههای واحدهای تولیدی بررسی شود.
ناترازی بخش انرژی در کشور و خراسان رضوی از جمله مسائلی بود که در این جلسه مورد تأکید مسئولان دولتی و بخش خصوصی قرار گرفت، به طوری که مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی به توسعه تک بعدی استفاده از گاز در گذشته اشاره کرد و گفت: در گذشته سیاست توسعه افزایش مصرف گاز به حدی بود که یکی از مدیران وقت به زیرمجموعه اش گفته بود طرحهای گازکشی را ادامه دهید، تأمین گازش با من! حسن افتخاری با اشاره به نبود تنوع در سبد مصرفی انرژی کشور بیان کرد: هیچ جای دنیا حتی روسیه که دارای مخازن عظیم گازی است، بخش مهمی از نیازهای انرژی خود را به گاز سوق نمیدهند و سعی میکنند با سرمایه گذاری در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر، آسیب پذیری خود را کاهش دهند.
وی با بیان اینکه دولت در حال پیگیری و اجرای خط لوله یازدهم انتقال گاز است، بیان کرد: این خط قرار بود اوایل دهه ۸۰ اجرا شود که تاکنون معطل مانده است. با این حال دولت سیزدهم درحال اقدامات لازم برای اجرای این خط است و انتظار میرود که با اجرای آن شاهد بهبود وضعیت تأمین گاز خراسان رضوی باشیم.
افتخاری به طرح دولت برای کنترل مصرف گاز در حوزه خانگی هم اشاره کرد و گفت: قرار است تا ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار بخاری پرمصرف در کشور تعویض شود و در این بین قرار است که از ظرفیت واحدهای تولیدی داخلی استفاده شود. واحدهای تولیدی خراسان رضوی هم میتوانند در این طرح نقش فعالی داشته باشند.
با این حال غلامرضا نوفرستی، عضو هیئت مدیره خانه صمت خراسان رضوی، با بیان اینکه در حوزه اقتصادی شاهد قبح شکنی هستیم، گفت: این روزها مدام گفته میشود که دچار ناترازی انرژی هستیم و این نکته این قدر تکرار و عادی شده که دیگر قبح آن شکسته است.
همچنین نبود عدالت در حوزه قطع گاز از جمله انتقاداتی بود که در این جلسه مطرح شد. فعالان اقتصادی خراسانی معتقدند با وجود اینکه صنایع سه استان بوشهر، خوزستان و اصفهان سهم زیادی در مصرف گاز کشور دارند، اما همواره در حوزه قطع گاز با آنها مدارا میشود. با این حال صنایع خراسان رضوی به دلیل کوچک بودن فشار بیشتری متحمل میشوند، به طوری که میزان قطعی گاز صنایع خراسان در سال گذشته بیشتر از این استانها بوده است.
گلایه صنایع صادرات محور از قطع گاز، یکی دیگر از نکاتی بود که در این جلسه مطرح شد. واحدهای صادرات محور معتقدند که به دلیل قراردادهایی که منعقد کرده اند، باید کالاها را در زمان مشخصی به طرف خارجی تحویل دهند با این حال قطع گاز سبب میشود تا از انجام تعهداتشان بازبمانند. این مسئله علاوه بر اینکه سبب پرداخت خسارت به طرف خارجی میشود، وضعیت بازارهای هدف صادراتی استان را نیز متزلزل میکند.
جعفر فرشچی طوسی
مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان:
واحدهای مستقر در شهرکهای صنعتی سهم ۸۰ هزار نفری در اشتغال استان دارند. این واحدها در حوزه صادرات تعهداتی دارند که قطع گاز سبب میشود نتوانند تعهداتشان را انجام دهند.
فیروز ابراهیمی
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت:
درحالی که براساس ماده ۲۵ قانون بهبود فضای کسبوکار واحدهای تولیدی باید گزینه آخر قطع گاز بوده و خسارت آنها هم پرداخت شود، با این حال همواره صنایع اولین گزینه برای قطع گاز هستند.
امیررضا رجبی
مدیرکل صمت خراسان رضوی:
اعمال محدودیتها برای مصرف گاز صنایع استان در زمستان امسال نسبت به سال گذشته ۱۰درصد کاهش مییابد. همچنین تاکید داریم اگر برنامهای برای قطع گاز وجود دارد با اطلاع صنایع انجام شود.
حسن افتخاری
مدیرعامل شرکت گاز استان:
ذخیرهسازی گاز در تابستان و دیپلماسی انرژی با ترکمنستان سبب شده تا با آمادگی بیشتری وارد فصل سرد شویم، پیشبینی میشود از ابتدای دی محدودیتهای مصارف گاز برای صنایع استان آغاز شود.
حجتالاسلاموالمسلمین نصرا... پژمانفر
رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس:
به استانداریهای بوشهر، خوزستان و اصفهان نامه نوشته و تأکید کردم که پرداختنکردن هزینه گاز توسط صنایع بزرگ آنها سبب تأخیر در اجرای پروژههای گازی کشور شده است.