به گزارش شهرآرانیوز با پایان دوره پراسترس بارداری، دوره شیرین شیردهی آغاز میشود. میگوییم شیرین؛ برای اینکه دیگر خبری از آن همه دغدغه، نگرانی و سختی نیست. نه اینکه دیگر نگرانی درمیان نباشد، نه! چون نخستین گریه و تبی که کودک میکند، دوباره مادر را به همان اندازه آشفته خواهد کرد.
آشفتگیها و دلنگرانیهایی که بیشتر، ریشه در بیاطلاعی و آگاهی اندک مادران دارند؛ «چی بخورم که شیرم بیشتر بشه؟»، «به بچه نبات داغ میشه داد یا نه؟»، «برای اینکه وزنم دوباره برگرده جای اولش، چهکار باید بکنم؟»، «وقتی بچه بیوقفه گریه میکنه، چهکار باید کرد؟» و هزار یک پرسش دیگر که مادران باید پاسخ خیلی از آنها را با تجربه فرزندآوری نخستشان بیابند.
موضوعی که میخواهیم امروز و درباره آن با شما صحبت کنیم و از تجربه دیگر مادران موفق و توصیه کارشناسان در این زمینه بگوییم. در هفته گذشته هم، دو گزارش با موضوع بایستههای دوران بارداری چاپ شد و تولید این دست گزارشهای دنبالهدار همچنان در روزهای آینده ادامه دارد.
مادران شیرده بیش از کمیت و کالریشماری باید به کیفیت آنچه دریافت میکنند، توجه داشتهباشند تا هم وزنشان به حد اعتدال برسد و هم مشکلی در روند شیردهی برای نوزادشان پیش نیاید.
این گروه دارای مواد نشاستهای، مقداری پروتئین، آهن و ویتامینهای گروه Bهستند. مادران شیرده باید روزانه متوسط بین هفت تا یازده واحد از این گروه دریافت کنند.
هر واحد برابر با یک برش ۳۰ گرمی نان، نصف لیوان ماکارونی یا برنج پخته است.
این گروه تأمینکننده ویتامینها و برخی مواد معدنی مورد نیاز بدن هستند. مادران شیرده باید روزانه دستکم پنج واحد میوه و چهار واحد سبزی دریافت کنند.
هر واحد میوه برابر با یک عدد میوه متوسط مانند پرتقال و سیب و هر واحد سبزی برابر با یک لیوان سبزی خام است.
این گروه تأمینکننده استحکام استخوانها و حفظکننده سلامت پوست مادر هستند. مادران شیرده برای تأمین نیاز کلسیم خود باید روزانه سه تا چهار واحد از این گروه موادغذایی مصرف کنند.
هر واحد از این گروه برابر با یک لیوان شیر یا ۴۵-۳۰ گرم پنیر است.
موادغذایی این گروه نقش بسیار مهمی در تأمین پروتئین و آهن مورد نیاز بدن دارند و مادران شیرده باید روزانه دستکم سه واحد از موادغذایی این گروه را مصرف کنند.
هر واحد از این گروه برابر با ۶۰ تا ۹۰ گرم گوشت قرمز یا سفید، دوعدد تخممرغ یا یک لیوان حبوبات پخته است.
مادران شیرده باید از مصرف شکلات، قهوه، نوشابههای گازدار، مواد غذایی پرادویه، غذاهای فستفودی و آماده و موادغذایی نفاخ خودداری کنند.
تغذیه اختصاصی مادر تا چهل روز پس از زایمان تأثیر مهمی در بازیابی نیروی از دست رفته و تغذیه کودکش دارد، برای نمونه کاچی جزو خوراکهایی است که نباید فراموش شود.
کاچی= آرد گندم +نبات +چهارزیره +زردچوبه +روغن زرد +آب + مغزدانهها
۶ ساعت
میانگین زمان خواب مادران بهویژه در شش هفته اول پس از زایمان، حدود ۶ ساعت در شبانهروز است.
شیرمادر = شیرخشک
مادرانی که نوزاد خود را با شیرمادر تغذیه میکنند، بهاندازه مادرانی که شیرخشک به نوزاد خود میدهند، در طول شبانهروز میخوابند.
۱۸۰۰ تا ۲۲۰۰ کالری
رژیمی که در آن روزانه ۱۸۰۰ تا ۲۲۰۰ کالری به بدن مادر برساند، رژیم مناسبی برای شیردهی مطلوب است.
۴ تا ۶ ساعت
شیر مادر در بهترین شرایط حدود ۴ تا ۶ ساعت در دمای اتاق میماند و فاسد نمیشود.
۴۸ ساعت
شیر مادر در دمای یخچال تا ۴۸ ساعت بدون فساد باقی میماند.
اگر مادر شیرده، حرفهای ورزش میکند، بهتر است تا شش هفته پس از زایمان برای شروع دوباره ورزش منتظر بماند، چون دستکم چهارهفته طول میکشد تا فرایند تولید شیرمادر کامل شود.
آغوز
در ۴-۳ روز اول پس از زایمان تولید میشود
شیر انتقالی
پس از آغوز و تا پانزدهروزگی نوزاد تولید میشود
شیر بالغ
از پانزدهروزگی تا دوسالگی نوزاد تولید میشود
نخستین واکسن
آغوز، غلیظ و مایل به زرد است و حجم زیادی ندارد. آغوز حکم نخستین واکسن برای نوزاد را دارد.
۵۰۰ کالری
بدن مادر برای هرنوبت شیردهی نوزاد متوسط ۵۰۰ کالری میسوزاند.
بهترین حالت موقعیتی است که در آن مادر و کودک هردو راحت و آرام باشند و برای حفظ موقعیت یا ادامه شیردهی فشاری را تحمل نکنند.