به گزارش شهرآرانیوز مشهد را نمیشود با دیگر شهرهای کشور مقایسه کرد. حضور میلیونی زائران بارگاه امام هشتم (ع) در طول سال گواهی بر این ادعاست. البته دیگر کلان شهرهای بزرگ کشور به واسطه شرایط اقلیمی که دارند در ماههای خاصی از سال، پذیرای گردشگران داخلی و خارجی هستند، اما مشهد به واسطه وجود مضجع شریف رضوی در تمامی ایام میزبان زائران است.
آنچه در این روزهای آخر سال که نزدیک به تعطیلات نوروزی است بسیار اهمیت دارد، رعایت انضباط شهری است تا در کنار مجاوران، زائران نیز سفری ایمن را تجربه کنند. یکی از موارد مهمی که به بی انضباط شهری دامن میزند رعایت نکردن نظم ترافیکی است.
به گفته کارشناس ترافیکی این شماره، سرهنگ علیرضا رحیمی، رئیس اداره آموزش و فرهنگ ترافیک پلیس راهور خراسان رضوی، همراهی شهروندان مشهدی در نظم بخشیدن به ابعاد ترافیکی کمک بزرگی به انضباط شهری میکند. از رانندگان مشهدی به عنوان میزبان، توقع میرود مقررات و قوانین راهنمایی و رانندگی را رعایت کنند تا الگویی برای آن دسته از زائرانی باشند که با خودرو شخصی به این شهر سفر کرده اند.
کمبود بلیت به مقصد مشهد گواهی بر این ادعاست که مسافران زیادی به این شهر سفر کرده اند. آنچه مشهدیها باید در اولویت قرار دهند همراهی با زائران و مسافران است تا آرامش بر شهر حاکم شود. یکی از اقدامات مهم ترافیکی در آستانه تعطیلات نوروزی این است که تا حدامکان از رفت و آمد با خودروهای شخصی به خصوص به صورت تک سرنشینی پرهیز کنیم.
استفاده کردن از وسایل حمل و نقل عمومی: بهرهمندی از خدماتی که وسایل حمل و نقل عمومی از جمله اتوبوس و قطار شهری به شهروندان میدهند باعث میشود تا در ساعتهای اوج ترافیک، شاهد کاهش خودرو تک سرنشین در سطح شهر باشیم و ترافیکی روان را پیش رو داشته باشیم.
رکاب زدن یا قدم زدن: دوچرخه سواری ایمن برای مسیرهایی که برای دوچرخه سواران در شهر پیش بینی شده است گزینه دیگری است که کمک میکند تا از بار ترافیکی شهر کاسته شود. گاهی بد نیست به خاطر سلامتی مان چند کیلومتری را رکاب بزنیم یا چند قدمی پیاده روی کنیم.
جدا از بحث ورزشی، بیرون نیاوردن خودروهای شخصی از خانه باعث کاهش آلودگیهای زیست محیطی و دامن نزدن به ترافیک میشود. افرادی که در محدوده حرم مطهر ساکن هستند با این عمل، شرایط خوبی را برای زائران فراهم میکنند. به عنوان نمونه زائران با محدودیت پارک خودرو کمتری روبه رو میشوند و برای پارک کردن وسیله نقلیه در نزدیکی محل اسکان یا زیارت کمتر دچار سردرگمی میشوند.
گاهی ترافیک شهر ناشی از اطلاعات اشتباهی است که به کاربران ترافیکی میدهیم. بارها پیش آمده است زائری به دنبال نزدیکترین راه به مقصدی میگردد که با اطلاعات اشتباه برخی از ما مسیر کوتاه و ساده تبدیل به یک مسیر طولانی و پیچیده شده است، مثل اطلاع نداشتن از نزدیکترین پمپ بنزین در محدودهای که هستیم.
در صورت داشتن تسلط کافی به نشانی، افراد را راهنمایی کنیم.
استفاده از نرم افزارهای مسیریاب را پیشنهاد بدهیم.
تا جایی که برایمان امکان دارد تا سر راست شدن مسیر آنها را همراهی کنیم.
بسیار پیش آمده است که زائری در انتخاب مسیر دچار مشکل و سرگردانی میشود. به علت شناخت نداشتن از محیط، سهوی یا عمدی کوچهای را ورود ممنوع میرود یا با تغییر مسیر ناگهانی از خودرویی سبقت غیر مجاز میگیرد. در این شرایط بهتر است او را که با محیط ناآشناست درک کنیم.
جدا از آمار نگران کننده فوتیهای عابران پیاده در مشهد حواسمان باشد که این روزها علاوه بر مشهدیها زائران زیادی در اطراف حرم مطهر رضوی به نیت زیارت، پیاده تا حرم رفت و آمد میکنند. خیلیها به واسطه نزدیکی محل اسکانشان ترجیح میدهند کاری به وسیله نقلیه شخصی شان نداشته باشند و حتی از وسایل حمل و نقل عمومی هم استفاده نکنند. با این توصیف حواسمان به این دسته کاربران ترافیکی که در معرض خطر هستند، باشد.
سرهنگ علیرضا رحیمی
رئیس اداره فرهنگ و آموزش ترافیک پلیس راهور خراسان رضوی
پلیس راهور برابر طرح ستاد تسهیلات نوروزی با دیگر دستگاهها و نهادهای خدماتی، امدادی و انتظامی به صورت آماده باش در خدمت زائران و مجاوران است. همچنین در صورت نیاز در ایامی، چون عید نوروز که شاهد افزایش ورودی زائران به شهر مشهد است در اطراف حرم مطهر رضوی پیش بینی لازم را برای هر چه بهتر کردن انضباط ترافیکی به ویژه از ۲۴ اسفند امسال تا ۱۴ فروردین سال بعد و همچنین شبهای قدر در قالب سه لایه محدودیتهای ترافیکی در نظر دارد. محدوده ترافیکی این سه لایهها عبارت است از:
لایه اول: نزدیکترین فاصله به مبادی حرم امام رضا (ع) است. به عنوان نمونه تقاطعهای خیابان دانش، چهارراه شهدا و نواب صفوی و...
لایه دوم: میادین و تقاطعهای قبل از لایه اول مثل میدان شهدا، میدان بسیج و...
لایه سوم: مبادی نرسیده به لایه دوم از جمله میدان توحید، خیابان آخوند خراسانی و ...
اتفاق دیگر اینکه پلیس راهور در این ایام هماهنگیهای لازم با شورای هماهنگی بیمهها را در دستور کار خود دارد. هدف از این تعامل ارائه خدمات بهتر به زائران و مجاوران برای سرعت بخشیدن به وضعیت تصادفات (پرداخت خسارت بدون کروکی تا سقف ۳۰ میلیون تومان) است. فعالیت تیمهای سیار بیمهها در صحنه تصادف و پرداخت خسارت طبق سنوات گذشته گواهی بر این ادعاست.
برابر پیش بینی ها، سال پیش رو نیز شاهد ازدیاد سفرهای نوروزی به مشهد خواهیم بود و طبیعی است با شلوغ شدن معابر شاهد افزایش وقوع تصادفات در شهر باشیم. البته سال گذشته با کاهش تصادفات شهری در طرح نوروزی روبه رو بودیم، امسال نیز به دلیل پیشگیری از تخلفات و بروز تصادفات از رانندگان تقاضا داریم در چهارچوب قواعد و قوانین برانند تا زمینه ساز کاهش تصادفات و افزایش انضباط ترافیکی در شهر باشیم. شهروندان مشهدی به عنوان میزبان میتوانند با درست رانندگی کردن الگوی مناسبی برای زائران و گردشگران باشند تا در ایامنوروز همه کاربران ترافیکی معابر ایمن و آرامی را تجربه کنند.