به گزارش شهرآرانیوز، افزایش تقاضای عملهای زیبایی حاکی از آن است که امروزه دیگر این اعمال چندان جنبه درمانی ندارند و برخی در سنین مختلف تحت تاثیر فضاسازی و تبلیغات، به دنبال زیبایی بیشتر هستند و یکی از این اعمال، تغییر رنگ چشم و کاشت نگین در چشم است.
دکتر محمدرضا فلاح تفتی، فلوشیپ قرنیه و خارج چشمی و متخصص چشم، در گفتگو با ایسنا در این خصوص اظهار کرد: آنچه ما به عنوان رنگ در ساختمان چشم میبینیم مربوط به عنبیه است که از پشت قرنیه شفاف آن را میبینیم و در هر فردی رنگ آن متفاوت است.
وی با بیان اینکه امکان تغییر رنگ چشم وجود دارد، درباره یکی از روشهای مرسوم طی سالیان گذشته اظهار کرد: طی سالیان گذشته یک عنبیه مصنوعی از جنس پلاستیک به رنگ دلخواه فرد در چشم جایگذاری میشد، اما پس از مدتی مشخص شد که این عمل عوارض زیادی به همراه دارد که بسیاری از افراد را نیز درگیر کرده است و به همین دلیل این شیوه منسوخ شد؛ اما یکی از روشهای متداول طی سالیان گذشته این بود که در مواقعی که بخشی یا تمام قرنیه فردی دچار مشکل یا لکهدار میشد، برای اینکه زیبایی چشم برگردد، یا از مرکبات به رنگهای مختلف روی قرنیه ریخته میشد و با سوزنزدن رنگ آن به قرنیه منتقل میشد یا با تزریق رنگ روی قرنیه چشم این تغییر رنگ اعمال میشد که این روش یک پایداری نسبی داشت و مدتی آن رنگ وجود داشت. اگر هم پس از مدتی جذب یا حذف رخ میداد، دوباره این کار را تکرار میشد.
این فلوشیپ قرنیه ادامه داد: از حدود ۵ تا ۱۰ سال گذشته، روشی متداول شد که بتوان تونلی روی قرنیه شفاف چشم به اندازهای که میخواهیم چشم رنگی شود، ایجاد شود تا کریستالهای رنگی را به دلخواه آن فرد در این تونل تزریق کنیم که این کریستالها میتواند رنگی را در چشم فرد ایجاد کند و قرنیه به رنگ آن کریستالهای تزریقشده دیده شود.
وی درباره عوارض این عمل گفت: طی سالیان گذشته رنگهای تزریقی ناخالصیهای بسیاری داشت، اما اخیرا از این ناخالصیها کاسته شده و واکنش بدن افراد نسبت به این رنگها به حداقل رسیده است. به هرحال این یک ماده خارجی است که وارد بدن میشود و علاوه بر اینکه این رنگها میتوانند به مرور زمان خاصیت خود را از دست دهند و کمرنگ شوند، میتوانند به فضای داخلی چشم نیز سرازیر شوند و عوارضی همچون التهاب چشم ایجاد کنند. نابینایی در این عمل نیز ممکن است، اما جزو عوارض بسیار نادر است.
فلاح تفتی با تاکید بر اینکه این عمل تنها جنبه زیبایی ندارد و برای برخی افراد جنبه درمانی نیز دارد اظهار کرد: برخی افراد بهصورت مادرزادی عنبیه ندارند و به دلیل بزرگ بودن سوراخ ورودی نور به چشم، چشمانشان بسیار حساس است و اذیت میشوند. یکی از راهکارها این است که در قرنیه این افراد تونلی ایجاد و رنگ را تزریق کنیم که گویا یک عنبیه ایجاد کردهایم یا با قرار دادن عنبیه مصنوعی شدت زیاد نوری که وارد چشم میشود را کاهش میدهیم.
وی افزود: برخی از افراد نیز بهصورت مادرزادی، بخشی از مردمک یا عنبیه چشمشان شکل نگرفته است. به همین دلیل میتوانیم روی قرنیه او، رنگی مشابه با رنگ عنبیه خودشان تزریق کنیم که در این روش، با استفاده از فمتولیزیک، تونلی در چشم ایجاد میشود و در این صورت ساختار چشم فرد طبیعیتر دیده میشود.
این متخصص چشم با تاکید بر اینکه عمل تغییر رنگ چشم یک عمل ظریف و میکروسکوپی است و باید تحت نظر یک فوق تخصص قرنیه انجام شود درباره هزینههای آن گفت: در اعمال زیبایی، وقتی شیوه جدیدی متداول میشود به دلیل اینکه وزارت بهداشت آن را یک عمل درمانی تلقی نمیکند، به مسئله هزینه و تعرفهگذاری نیز ورود نمیکند.
در کشور اسپانیا که این روشهای تحقیقاتی برای اولینبار از آنجا شروع شد، هزینه عمل هر چشم حدود ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ یورو است. در ایران نیز این عمل از ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان برای فرد متقاضی هزینه دارد.
وی درباره چگونگی روند این عمل نیز اظهار کرد: عمل تغییر رنگ چشم نیز همچون لیزیک که تنها یک شکاف چندمیلیمتری در چشم ایجاد میشود، سرپایی است و دوران پیگیری آن نیز کوتاه است. در این عمل، در عمق قرنیه تونلی ایجاد میشود که رنگ به محدوده مردمک نفود نکند؛ چراکه در غیر این صورت در بینایی اختلال ایجاد میشود.
فلاح تفتی با تاکید براینکه تبلیغات درباره تغییر رنگ چشم اساس علمی ندارد درباره گروه سنی و جنسیتی متقاضیان این عمل گفت: بر اساس مشاهدات، هم زنان و هم مردان در سنین مختلف متقاضی این عمل هستند و مربوط به سن و جنسیت خاصی نیست.
وی در ادامه همچنین درباره عمل کاشت نگین در چشم با بیان اینکه این عمل امروزه متقاضی زیادی ندارد اظهار کرد: در این عمل یک جسم خارجی از جنس تیتانیوم در چشم قرار میگیرد که بدن نسبت به آن واکنشی ندارد و این عمل تنها جنبه زیبایی که دارد که با تغییر جهت نگاه در چشم دیده میشود. اما این جسم خارجی برجستگیهایی دارد که در حاشیه آن اشک به خوبی پخش نمیشود که این خشکیها موجب بروز زخم و عفونت میشود.
این فلوشیپ قرنیه تاکید کرد: هرگونه عمل زیبایی که صورت میگیرد، باید ابتدا توسط پزشک مربوطه معاینه شود تا عمل کمترین عارضه را برای فرد داشته باشد چراکه به هرحال جراحیها با عارضه همراه است. همانطور که در رانندگی ممکن است با وجود رعایت قوانین در اثر تاثیر عوامل دیگر، تصادفاتی رخ دهد، در اعمال جراحی نیز ممکن است عوارضی رخ دهد، اما باید با آزمایش پیش از عمل میزان عوارض را به حداقل برسانیم.
وی با ذکر مثال توضیح داد: از جمله مهمترین اقدامات، ریختن قطرهای در چشم است که مردمک را باز میکند تا محیط شبکیه بررسی شود در برخی مواقع ممکن است سوراخی در شبکیه وجود داشته باشد که ممکن است این عمل، فرد را نابینا کند و یا اگر فرد خشکی چشم داشته باشد این عمل عوارض شدیدی را به همراه دارد؛ بنابراین پیش از عمل باید فرد توسط چشم پزشک بهصورت دقیق معاینه شود.
فلاح تفتی در پایان با تاکید بر اینکه امروزه بسیاری از پزشکنماها در فضای مجازی با تبلیغات افراد را به خود جذب میکنند تصریح کرد: بسیاری از کسانی که به سمت و سوی عمل جراحی میروند حتی نام و مشخصات پزشک خود را نیز نمیدانند! اما باید قبل از عمل نظام پزشکی، مشخصات پزشک، نوع معاینه و ... عملکرد پزشک و نظرات مراجعین دیگر را بررسی کنند تا گرفتار پزشکنماها و با مشکل مواجه نشوند.
منبع: همشهری