یک فوتی و هفت مصدوم براثر سوانح جاده‌ای در خراسان رضوی (۲۶ آبان ۱۴۰۳) جابه‌جایی ۵۲ هزار زائر در دور دوم عملیات عمره مفرده | مشهد در بین ۴ ایستگاه با بیشترین پرواز‌های برگشت اجرای آزمون‌های غربالگری روان‌شناختی برای دانش‌آموزان چهار مقطع تحصیلی در سامانه نماد درباره مشکلات نوزادان نارس و علت‌هایی که سبب این‌گونه تولد‌ها می‌شود | رسیدن نوزاد نرسیده کمبود ۳۰۰۰ ظرفیت خوابگاهی دانشگاه‌های علوم پزشکی در ترم جاری (مهر ۱۴۰۳) پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (یکشنبه، ۲۷ آبان ۱۴۰۳) | ورود سامانه ناپایدار از فردا بعدازظهر تأکید وزیر آموزش و پرورش بر لزوم افزایش حقوق سرایداران در سال آینده صدور حکم قصاص برای عامل جنایت در جشن تولد مختلط + عکس و جزئیات کلاهبرداری پنج میلیارد ریالی یک مزون لباس اینستاگرامی آمار نوزادان نارس در سطح کشور، حدود ۱۱ درصد از کل موالید است (۲۷ آبان ۱۴۰۳) ​احتمال اوج‌گیری تعداد ابتلا به بیماری‌های تنفسی در آذر‌ماه ۱۴۰۳ ثبت اولین مورد ابتلا به سویه مُسری آبله میمونی در آمریکا بانوی مرگ مغزی در مشهد به ۵ بیمار زندگی دوباره بخشید (۲۷ آبان ۱۴۰۳) بررسی سوانح رانندگی خراسان رضوی در روز جهانی «یادمان قربانیان حوادث ترافیکی» | مرگ داغ روی آسفالت سرد یک فرد در حمله با چاقو در چین ۸ تن را کشت و ۱۷ تن دیگر را زخمی کرد آیا ارزش غذایی سبزیجات با منجمدکردن، کاهش می‌یابد؟ آیا رژیم‌های غذایی آنلاین قابل‌اعتماد هستند؟ رتبه دوم خراسان رضوی در  میزان تولد هشدار سازمان غذا و دارو: آمپول «مانجارو» برای لاغری نیست تخصیص اعتبار ۲۴۰ هزار میلیارد تومانی برای پرداخت بدهی دولت به تامین اجتماعی مدارس نوبت صبح پنج شهرستان خوزستان فردا (یکشنبه ۲۷ آبان ۱۴۰۳) غیرحضوری شد آوارشدن ساختمان در خیابان اندرزگو مشهد (۲۶ آبان ۱۴۰۳) جزئیات جدید درباره متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان آتش‌سوزی یک ساختمان نیمه ساز در طبرسی جنوبی مشهد (۲۶ آبان ۱۴۰۳) افزایش ازدواج‌ها و کاهش طلاق‌ها در ۶ ماهه نخست ۱۴۰۳ نقص فنی هواپیما در اهواز و لغو پرواز مشهد به تهران (۲۶ آبان ۱۴۰۳) ماجرای دختر ۶ ساله ای که پدر سارقش را لو داد راه‌اندازی ماشین بیهوشی در بیمارستان دکتر شیخ مشهد (۲۶ آبان ۱۴۰۳) افزایش ۷۳ درصدی عملیات امداد و نجات آتش نشانی در مشهد
سرخط خبرها

طلا‌های اهدایی مرد به زن هِبه و قابل‌استرداد است

  • کد خبر: ۲۳۴۸۰۰
  • ۳۱ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۳:۳۳
طلا‌های اهدایی مرد به زن هِبه و قابل‌استرداد است
از طلا‌هایی که از جانب مرد به زوجه هدیه داده می‌شود، به عنوان «هبه طلا» نام برده می‌شود که قابل‌استرداد است. از لحاظ قانونی، امکان پس‌گرفتن طلا‌ها وجود دارد؛ مگر اینکه براساس برخی دیگر از قوانین، این کار امکان‌پذیر نباشد.

به گزارش شهرآرانیوز، طبق قانون، طلا‌هایی که مرد در دوران نامزدی و زندگی مشترک به همسر خود هدیه می‌دهد، در مالکیت زن است، اما با توجه به اینکه این طلا‌ها تحت عنوان «هبه» شناخته می‌شود، مرد می‌تواند قانوناً هر زمان که بخواهد، درخواست استرداد طلا‌ها را داشته باشد.

دکتر محمد عرفان، یکی از حقوق‌دانان، در توضیح این مطلب گفت: هِبه عقدی در فقه اسلام بوده که به معنی «تملیک مالی به رایگان به دیگری» است. یعنی مال از جانب بخشنده به گیرنده تحویل داده شود و اذن بخشنده لازم است وگرنه اگر پس از ایجاب و قبول گیرنده بدون اجازه بخشنده مال بخشیده‌شده را تصرف کند چنین امری موجب تحقق عقد هبه نمی‌شود. طبق ماده ۷۹۷ قانون مدنی ایران هبه عقدی است که به موجب آن یک نفر مالی را به صورت رایگان به کس دیگری تملیک کند.

هبه زوجین به یکدیگر

این حقوقدان اموالی را که زوجین حین زندگی مشترک و یا دوران نامزدی به یکدیگر می‌دهند را هبه دانست و گفت: در روابط بین مرد و زن است زوجین اموال خود را به یکدیگر بخشیده و در غالب عقد هبه اموالشان را به یکدیگر هبه می‌کنند که این هبه جزو عقود جایز است. زوجی که بخشنده بوده می‌تواند از هبه خود رجوع کرده و آن را پس گیرد و در این در صورتی است که مالی که به نام خودش بوده و مالکیت خودش اهراز شده و سندیت داشته را به همسرش هبه کرده باشد، در این صورت امکان رجوع از هبه را خواهد داشت.

چنانچه مرد مالی را برای همسر خود خریداری کند، با تصور اینکه به او می‌بخشد، فقط امکان دریافت مبلغی که بابت عین مال پرداخت کرده را دارند، نه به نرخ روز بلکه به نرخ همان زمان خریداری عین مال.

منظور هبه طلا به همسر چیست؟

این حقوقدان در ادامه اظهار داشت: زن مالکیت تمامی هدایایی که از جانب شوهر دریافت می‌کند را دارد. اگر یکی از طرفین فوت کند، دیگر امکان بر هم زدن عقد هبه وجود نخواهد داشت. همچنین اگر مردی طلا‌هایی را برای همسر خود خریده باشد، قبل از اینکه به همسر خود هبه کند از دنیا برود، زن هیچ مالکیتی نسبت به طلا‌های خریداری شده ندارد.

طبق ماده ۸۰۳ قانون مدنی امکان رجوع از هبه وجود دارد مگر در موارد زیر:

هبه در قبال عوضی به همسر داده شده باشد.

یعنی زوجه در عوض دریافت طلاجات مبلغ یا کالایی را پرداخت کرده باشد

عین موهبه از ماکیت گیرنده هبه خارج شده باشد.

زوجه طلا‌ها را فروخته باشد و یا به کس دیگری داده باشد و دیگر در مالکیت او نباشد.

تغییری در عین موهوبه انجام شده باشد.

طلا‌ها را تعویض کرده باشد و یا به کالای دیگری تبدیل کرده باشد.

سخن پایانی

موارد قانونی هبه طلا و استرداد آن گفته شد، اما قانون چیزی در خصوص تفاهم زوجین و توافق آنها عنوان نکرده است. از گذشته تا کنون همیشه طلا به عنوان بخشی از سرمایه زوجین تلقی می‌شده و چنانچه هر یک از طرفین به مشکلی بر بخورند، از این سرمایه با مشورت یکدیگر برای رفع مشکلشان استفاده می‌کنند. چه بسا زوجینی که به مشکل بر می‌خورند و نمی‌توانند در کنار هم بر سر این موضوعات به توافق برسند آن زمان می‌توانند از طریق رجوع به چنین قوانینی رفع مشکل کنند.

منبع: ایرنا

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->