معاون امنیتی وزیر کشور: صنعت و کشاورزی یزد سهمی از آب انتقالی از کوهرنگ ندارند صدور هشدار سطح زرد هواشناسی خراسان رضوی در پی پیش‌بینی ناپایداری جوی (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) افزایش بارش باران در خراسان رضوی و مشهد در نیم‌سال آبی نسبت‌به مدت مشابه تکمیل ظرفیت اقامتی خراسان رضوی به ۶۰درصد رسیده است بیش از ۷ میلیارد ریال وجه اضافه دریافتی به مسافران نوروزی ۱۴۰۴ عودت یافت بامداد پرحادثه در خراسان رضوی | گازگرفتگی ۱۵ نفر در فریمان و درگز (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) چرایی عدم دسترسی بیماران هموفیلی به فاکتور ۹ در تعطیلات نوروزی انجام بیش از ۵۴ هزار بازدید بهداشتی در مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد  (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) ۶ گیاه موثر در درمان التهاب مفاصل نشانه‌های داغ کردن مغز چیست؟ تأمین ۱۰۵ قلم کمبود‌های دارویی مورد نیاز بیمارستان‌ها در طرح سلامت نوروزی رئیس پلیس راهور مشهد: ترافیک در ورودی‌ها و خروجی‌های مشهد پرحجم، اما روان است (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) آیا متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان از فروردین ماه ۱۴۰۴ اجرا می‌شود؟ تغذیه مناسب برای حفظ سلامت کلیه‌ها پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) | تداوم روند افزایش دما تا فردا راهکار‌های پیشگیری و درمان گزیدگی‌های آزاردهنده امدادگران هلال احمر خراسان رضوی در ۱۹۶ حادثه نوروزی امدادرسانی کردند گذر اسکان نوروزی در مدارس خراسان رضوی از مرز نیم میلیون نفر جابه‌جایی نیم‌میلیون مسافر در فرودگاه بین‌المللی شهید هاشمی‌نژاد مشهد در نوروز ۱۴۰۴ | افزایش ۱۰ درصدی پرواز‌ها تشخیص آلزایمر و میزان پیشرفت آن با آزمایش خون پیش‌بینی بارش باران در استان‌های غربی کشور (۱۴ فروردین ۱۴۰۴) حادثه در یک شهربازی تهران| ۳۱ نفر نجات پیدا کردند در پی حمله یک سگ ولگرد ۹ نفر در سبزوار مصدوم شدند پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) | تداوم بارش‌های رگباری تا پایان هفته اسکان بیش از ۱۰۲ هزار زائر در فضا‌های آموزشی مشهد | آیا مدارس مشهد در روز شنبه (۱۶ فروردین ۱۴۰۴) تعطیل است؟ صدور هشدار سطح نارنجی هواشناسی کشور در پی تشدید بارش باران (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) «اوتیسم»، درخودماندگی خاموش | از هر ۷۰ نوزاد، یک نفر به اوتیسم مبتلا می‌شود علت تعطیلی دانشگاه‌های یزد در روز‌های شنبه و یکشنبه (۱۶ و ۱۷ فروردین ۱۴۰۴) چیست؟ انفجار مین در سردشت یک مصدوم بر جای گذاشت (۱۳ فروردین ۱۴۰۴) آیا رژیم غذایی پرنمک خطر ابتلا به افسردگی را افزایش می‌دهد؟ زنان باردار در ماه‌های آخر بارداری تا حد امکان از رانندگی خودداری کنند
سرخط خبرها

کارکرد آیین‌ها در زندگی اجتماعی

  • کد خبر: ۲۳۹۱۱۱
  • ۲۴ تير ۱۴۰۳ - ۱۱:۴۰
کارکرد آیین‌ها در زندگی اجتماعی
آیین‌ها و مراسمات بخش مهمی از فرهنگ و تاریخ یک جامعه هستند و به تقویت هویت فرهنگی و انتقال آن به نسل‌های بعدی کمک کرده و این آشنایی با ارزش‌ها و هویت تاریخی احساس تعلق به گروه فرهنگی را ایجاد و تقویت می‌کند.
لیلی رحمانی
نویسنده لیلی رحمانی

آیین‌ها و سنن اجتماعی از گذشته در جوامع انسانی وجود داشته و با وجود تغییرات زندگی بشر همچنان پابرجا است. آیین‌ها در واقع ساحتی جامعه شناسی و مردم شناسی داشته و پدیده‌هایی هستند که علاوه بر شور عقلانی با میزانی از درک محیطی نیز در ارتباط هستند.

این آیین‌ها و سنن در شهر‌ها منجر به شکل گیری نظم و انضباطی می‌شود که نهایتا پاسخگوی نیاز‌های روانی افراد از گذشته تاکنون بوده است. امیل دورکیم جامعه شناس وجود مناسک را برای زندگی اخلاقی به اندازه خوراک برای رشد و نگه داشت جسم ضروری می‌داند. تنوع و تعداد آیین‌ها نشانی از غنای فرهنگی هر جامعه محسوب می‌شود

هجوم افکار و عقاید جدید در دنیای مدرن شدت بیشتری یافت، اما بازهم نتوانسته است وجود برخی از آیین‌ها را در میان مردم کمرنگ کند. قدمت و سابقه الگو‌ها و کهن الگو‌ها این آیین‌ها را به زندگی مردم پیوند زده و کارکرد‌های مناسبی برای آن ایجاد کرده است. این کهن الگو‌ها با وجود قدمتشان همچنان می‌توانند شور و شعفی در نسل جدید ایجاد کنند.

آیین‌ها و مراسمات بخش مهمی از فرهنگ و تاریخ یک جامعه هستند و به تقویت هویت فرهنگی و انتقال آن به نسل‌های بعدی کمک کرده و این آشنایی با ارزش‌ها و هویت تاریخی احساس تعلق به گروه فرهنگی را ایجاد و تقویت می‌کند. احساس تعلق و هویتی که می‌تواند از بسیاری از آسیب‌های اجتماعی ناشی از عدم احساس تعلق جلوگیری نماید.

بسیاری از رفتار‌های آیینی به عنوان یک رکن مهم زندگی اجتماعی، فرهنگی و سیاسی افراد را در جوامع مختلف شکل می‌دهند. از سوی دیگر برگزاری آیین‌ها به صورت اجتماعی فرصتی برای اجتماع و تقویت روابط اجتماعی فراهم می‌کنند و می‌تواند به ایجاد و تقویت پیوند‌های خانوادگی، دوستی و جامعه و همچنین تقویت وحدت و همبستگی اجتماعی مراسمات جمعی و آیین‌ها می‌توانند به تقویت وحدت و همبستگی اجتماعی کمک کنند. این رویداد‌ها فرصتی برای تجمع افراد مختلف با پس‌زمینه‌های گوناگون و ایجاد حس مشترک و همبستگی محسوب می‌شود.

در این بین آیین‌ها و مراسمات مذهبی جایگاه ویژه‌ای در جوامع دارد، این نوع از مراسم‌ها به دلیل دارا بودن ویژگی هایی، چون تنوع، گستردگی، پویایی و تاثیرات فرا زمان و مکانی که دارند بخش عمده‌ای از کنش‌های جمعی ما را شامل می‌شوند.

برگزاری مراسم‌های مربوط به محرم و عاشورا یکی از برجسته‌ترین آیین‌های مذهبی در کشور ماست که ریشه‌ها و پیوند‌های عمیقی با فرهنگ ایرانی پیدا کرده است. چنین مراسم‌هایی از قدمت بالایی برخوردارند و سال هاست که در تمامی مناطق کشور و برای تمامی افراد از سن و جنس‌های متفاوت برگزار شده اند. مراسم عاشورا شاید بهترین نمونه از پیوند میان اعتقادات دینی و کنش‌های اجتماعی باشد.

از این رو برگزاری آیین‌های محرم دارای کارکرد‌های بسیاری از جمله انتقال ارزش‌ها و ایجاد فضای فرهنگی مناسب و در نتیجه شکل گیری انضباط و احساس تعلق و هویت میان شهروندان خواهد شد و میبایست از نظر کارکرد‌هایی که برای جامعه دارد مورد بررسی بیشتر قرار گیرد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->