این متن را با صدای آهسته بخوانید! پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی (سه‌شنبه، ۱۵ آبان ۱۴۰۳) | کاهش دمای ۱۱ تا ۱۵ درجه‌ای در انتظار استان پرونده سرم‌های آلوده دیالیز روی میز دستگاه قضا ۱۰ درصد سالمندان «کم‌ماهیچگی» یا «تحلیل عضلانی» دارند کمبود معلم، مانعی بر سر راه آموزش باکیفیت در مدارس ابتدایی | ثبت‌نام ۹ میلیون دانش‌آموز در مقطع ابتدایی عملکرد پزشکی قانونی خراسان رضوی در شش ماه اول ۱۴۰۳ | ۱۶۱ مرگ داغ در بهار و تابستان کاهش ابتلای بانوان به سرطان پستان و تخمدان از جمله تأثیرات مثبت فرزندآوری است چرا گردشگران ایرانی فقط استانبول و آنتالیا را برای سفر انتخاب می‌کنند؟ تنها مکان مطمئن برای عرضه دارو «داروخانه» است کاهش تدریجی قد یکی از علائم پوکی استخوان است  کشف ۵۷ کیلوگرم زعفران تقلبی در طرقبه‌شاندیز (۱۵ آبان ۱۴۰۳) پایان رفاقت بیست‌ساله با قتل ناموسی در مشهد تداوم بارش باران در برخی استان‌ها (۱۵ آبان ۱۴۰۳) تزریق واکسن «روتاویروس» تا ۳ هفته آینده در سراسر کشور آخرین آمار بازماندگان از تحصیل در خراسان رضوی چقدر است؟ رسیدگی به اعتراضات پرونده‌های کد «۱۹» و «۵» آزمون‌های استخدامی آموزش و پرورش تا پایان آذرماه مردمی‌سازی، هدف اصلی در امر مبارزه با مواد مخدر در خراسان رضوی آزمون دکتری ۱۴۰۴ وزارت بهداشت چه زمانی برگزار می‌شود؟ با ترک سیگار طول عمر خود را افزایش دهید ۵۶ درصد زایمان‌های کشور سزارین است سقوط مرگبار کوهنورد شاهرودی از کوه دختر جوان برای انتقام از مرد تبهکار اراذل و اوباش اجیر کرد واژگونی خودرو پراید در نزدیکی مشهد با یک کشته و سه مصدوم (۱۴ آبان ۱۴۰۳) نقشه تجاوز و قتل پسر نوجوان برای دخترخاله ۴ ساله نسخه طب سنتی برای درمان سرفه‌های مزمن «مرگ» پایان رابطه مخفیانه با مرد متاهل بارش باران در جاده‌های خراسان رضوی (۱۴ آبان ۱۴۰۳) مرگ زن جوان به‌خاطر سقط غیرقانونی جنین شیوه برگزاری کنکور ۱۴۰۴ تغییر می‌کند؟ کشف ۴ هزار عدد قرص مخدر و غیرمجاز در مشهد (۱۴ آبان ۱۴۰۳)
سرخط خبرها

«کرونایی» یا «بیمار مبتلا به کرونا»؟

  • کد خبر: ۲۷۰۰۸
  • ۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۰۹:۰۵
«کرونایی» یا «بیمار مبتلا به کرونا»؟
دکتر فاطمه فرهودی - استادیار گروه روان‌پزشکی دانشگاه علوم‌پزشکی مشهد
چرا واژگانی که در زمان صحبت درمورد بیماری‌ها استفاده می‌کنیم، مهم هستند؟ کرونا بیماری‌ای ناآشناست و صحبت درموردش برای بسیاری از افرادی که خودشان یا عزیزانشان به آن مبتلا می‌شوند، سخت است؛ اینکه در زمان صحبت درباره افراد مبتلا به بیماری، از چه واژگانی استفاده می‌کنیم، بسیار مهم است.
ولی چرا واژگان این‌قدر مهم هستند؟ برای درک اهمیت واژگان، به مثال زیر درباره تأثیر شناخته‌شده استفاده از استعاره جنگ در درمان پزشکی دقت کنید. رسانه‌ها مدام از استعاره «جنگ» برای نوشتن درباره کرونا استفاده می‌کنند. استعاره، یک فرایند شناختی است که در آن ذهن، پدیده‌ای پیچیده را با تشبیه آن به پدیده‌ای ساده‌تر و ملموس‌تر درک می‌کند. درمورد کرونا، ما پدیده مواجهه با بیماری ناشناخته را با تشبیه آن به صحنه جنگ با دشمنی خارجی درک می‌کنیم. با استفاده از این استعاره، ویروس تبدیل به «دشمنی» می‌شود که به بدن حمله می‌کند، در داخل سلول‌ها مخفی می‌شود، در آنجا تکثیر و قدرتمند شده، در تمام سرزمین بدن نفوذ می‌کند. فرد بیمار در نبرد با بیماری است و «کادر درمان»، سربازان فداکاری هستند که در خط مقدم به مقابله با بیماری برخاسته‌اند. مطالعات زبان‌شناسی فراوانی درزمینه کاربرد استعاره‌ها در پزشکی، به‌خصوص در زمینه سرطان، انجام شده است. این مطالعات نشان داده‌اند که استعاره‌ها و واژگان بر تصمیم‌های درمانی مشترک پزشک-بیمار اثر می‌گذارد؛ برای مثال اگر بیمار و پزشک در توصیف بیماری از استعاره «جنگ» استفاده کنند، معمولا دارو‌های قوی‌تر با دز بالاتر برای درمان تجویز می‌شود. درمقابل، اگر از استعاره‌ای مانند «سفر» برای توصیف بیماری استفاده کنند، شدت درمان معمولا کمتر است. در استعاره سفر، فرد، بیماری را هم‌سفری می‌داند که در قسمتی از مسیر زندگی با او همراه است. بسته به نحوه تعامل فرد با این هم‌سفر ناخوانده، سفر زندگی می‌تواند خوب و درس‌آموز یا بد و عذاب‌آور باشد.
در فضای طبابت و بیماری، کلمات مهم هستند. بیایید در زمان صحبت درمورد بیماران مبتلا به کرونا، به واژگانمان و خصوصا به اثرات مخرب واژگان نامناسب توجه کنیم. استفاده از واژگان نامناسب، می‌تواند منجر به زدن برچسب اجتماعی به افراد مبتلا به بیماری، تحقیر کردن یا حتی طرد آنان از خانواده و جامعه شود؛ برای مثال افراد مبتلا به بیماری یادشده را «کرونایی» یا «قربانیان کرونا» ننامیم؛ مثلا نگوییم «اون کروناییه، حالش خوب شده». این واژگان مناسب نیستند، زیرا هویت یک انسان با دنیای درونی منحصربه‌فرد و شخصیت ویژه اش را به یک بیماری تقلیل داده است. به‌جای آن بگوییم «آقای الف که مبتلا به کرونا شده بودند، حالشان خوب شده است.»
واژگان و استعارات بر رفتار ما اثر می‌گذارند، آن‌ها را با دقت انتخاب کنیم.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->