ایهود اولمرت: جنگ غزه هیچ توجیهی ندارد درخواست نمایندگان آمریکا: برچیده شدن غنی‌سازی اورانیوم ایران عراقچی: پس از پاسخ ایران به پیشنهاد آمریکا، زمان و مکان دور بعدی مذاکرات تعیین می‌شود سخنگوی گردان‌های قسام: ارتش اسرائیل با عملیات‌های ویژه مواجه خواهد شد پزشکیان در گفت‌وگو با بن‌زاید: امیدواریم برکات عیدقربان زمینه‌ساز گسترش صلح و برچیده شدن جنگ از منطقه باشد دیدار نوه امام خمینی(ره) با خانواده شهید سیدحسن نصرالله در بیروت واکنش وزیر کشور به قتل الهه حسین‌نژاد | وضعیت حمل و نقل عمومی غیررسمی و اینترنتی بررسی می‌شود مجروح شدن بیش از ۱۰ صهیونیست در شمال غزه (۱۶ خرداد ۱۴۰۴) جزئیات جدید درباره اجرای طرح کالابرگ الکترونیکی تأکید رئیس‌جمهور ایران و نخست‌وزیر ارمنستان بر تعمیق روابط دوجانبه روسیه به ایلان ماسک پناهندگی می‌دهد ترامپ درپی تنش با ایلان ماسک، خودروی تسلای قرمزرنگش را می‌فروشد ابراز خوش‌بینی مدیر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درخصوص مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا بازگشت رئیس مجلس و هیئت پارلمانی از اجلاس رؤسای مجالس کشور‌های عضو بریکس + فیلم حملات اخیر به اوکراین، پاسخی به «اقدامات تروریستی» کی‌یف ۸۰ هزار نفر در نماز عید قربان در مسجد الاقصی حضور یافتند (۱۶ خرداد ۱۴۰۴) هشدار عراقچی به سه کشور‌ اروپایی| ایران در برابر نقض حقوق خود، واکنشی قاطع نشان می‌دهد مقام ایرانی: آمریکایی‌ها می‌دانند ایران هرگز توقف غنی‌سازی را نمی‌پذیرد قالیباف برازیلیا را ترک کرد (۱۶ خرداد ۱۴۰۴) نامه‌ ایران به شورای امنیت پیرامون اتهامات آمریکا ایلان ماسک از استیضاح ترامپ حمایت کرد! روسیه انتقام گرفت| حمله گسترده به کی‌یف (۱۶ خرداد ۱۴۰۴) پزشکیان: مصرف برق در ایران به ازای هر متر مربع ساختمان ۶ برابر بیشتر از کشورهای مشابه است ایلان ماسک، ترامپ را به ارتباط با پرونده‌ قاچاق جنسی کودکان متهم کرد دبیرکل سازمان ملل: جامعه بین‌المللی باید برای راهکار دوکشوری در فلسطین، تلاش کند ارتش رژیم اسرائیل هشدار حمله و تخلیه ضاحیه جنوبی بیروت را صادر کرد (۱۵ خرداد ۱۴۰۴) گفت‌وگوی تلفنی رؤسای جمهور ایران و ترکمنستان به‌مناسبت عید قربان (۱۵ خرداد ۱۴۰۴) شکایت ایران از ادعا‌های بی‌اساس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی
سرخط خبرها

مأموریت تازه علی لاریجانی چیست؟

  • کد خبر: ۲۷۳۱۶
  • ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۹ - ۱۹:۴۷
مأموریت تازه علی لاریجانی چیست؟
با مطرح شدن احتمال انتصاب او به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی، از سوی برخی ناظران این تحلیل بیان می‌شود که شاید در موقعیت پیچیده سیاست خارجی ایران حضور علی لاریجانی در شورای‌عالی امنیت ملی مؤثر و مفید باشد.

به گزارش شهرآرانیوز، پس از آنکه در زمستان سال گذشته شایعات زیادی درباره کنار رفتن علی شمخانی از دبیری شورای عالی امنیت ملی مطرح شد، حالا خبرگزاری فارس در گزارشی مدعی شده است که مقصد بعدی علی لاریجانی، رئیس کنونی مجلس، شورای عالی امنیت ملی و دبیری این شوراست. این ادعا تاکنون تأیید یا رد نشده است.


دی ماه سال گذشته برخی رسانه‌ها مدعی شدند که علی شمخانی از سمت خود استعفا کرده است. در آن مقطع گفته می‌شد این استعفا به دلیل ساقط شدن هواپیمای اوکراینی و حواشی آن و همچنین پس‌لرزه‌های اعتراضات آبان‌ماه است.

البته این ادعا به سرعت از سوی شورای عالی امنیت ملی تکذیب شد. این شورا اعلام کرد «سانحه پیش آمده برای هواپیمای اوکراینی و حواشی آن هیچ‌گونه ارتباطی به حوزه وظایف دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی ندارد که در اجرای آن قصوری شده باشد.»
 
پیش از این نیز علی شمخانی به علت «اتهام فساد به برخی نزدیکانش» تحت فشار سیاسی قرار گرفته بود.

علی شمخانی پس از روی کار آمدن دولت حسن روحانی دبیر شورای عالی امنیت ملی شد. حالا گفته می‌شود علی لاریجانی که ۱۲ سال است به عنوان نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی حضور دارد و در این سال‌ها نیز ریاست پارلمان را برعهده داشته، ممکن است جایگزین شمخانی شود. لاریجانی هفتم خرداد ماه باید ریاست مجلس را ترک کند.

خبرگزاری فارس امروز در گزارش خود نوشت: «برخی محافل نزدیک به علی لاریجانی قصد دارند وی را به عنوان گزینه برای دبیری شورای عالی امنیت ملی مطرح کنند.»

علی لاریجانی پیشتر بیش از ۲ سال دبیری شورای عالی امنیت ملی را بر عهده داشت است. در خردادماه ۱۳۸۳ با حکم مقام معظم رهبری به‌عنوان نمایندهٔ رهبری در شورای عالی امنیت ملی منصوب گردید. او کمتر از ۲ ماه بعد، در مردادماه ۱۳۸۴ به‌عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی انتخاب شد. در سال ۱۳۸۶ پس از چندین بار درخواست او برای استعفا از دبیری شورای عالی امنیت ملی نهایت در مهرماه ۱۳۸۶ این درخواست پذیرفته شد و مسئولیت ۲۶ ماههٔ او در این جایگاه، پایان یافت.

در دوران حضور لاریجانی در شورای عالی امنیت ملی او مسئول مذاکرات هسته‌ای ایران با غرب بود و در این راستا بار‌ها با خاویر سولانا، رئیس وقت سیاست خارجی اتحادیه اروپا، دیدار و گفت‌وگو کرد. اختلافات او و محمود احمدی‌نژاد بر سر پرونده هسته‌ای موجب استعفایش شد.

اختلافات لاریجانی و احمدی‌نژاد در دوران ریاست مجلس او اوج گرفت و به همه عرصه‌های دیگر سیاسی کشور رسید. حتی پس از پایان دوره دهم ریاست جمهوری نیز احمدی‌نژاد اتهامات سنگین و بی‌سابقه‌ای به علی و صادق لاریجانی، رئیس پیشین قوه قضائیه، وارد کرد.

لاریجانی پس از پایان دولت دهم و آغاز دولت حسن روحانی نقش فعال‌تری در مناسبات سیاسی و بین‌الملل کشور پیدا کرد. او از مدافعان جدی مذاکرات هسته‌ای دولت روحانی بود و در هر زمانی از این مذاکرات دفاع کرد. مسئله‌ای که صدای بسیاری از اصولگرایان را در آورد. اصولگرایان او را متهم می‌کنند که در ۱۵ دقیقه برجام را به تصویب مجلس رسانده است.

مذاکرات هسته‌ای و تصویب برجام، هسته اصلی اختلافات اصولگرایان با لاریجانی است. علی لاریجانی پس از انتخابات سال ۹۶ نیز همچنان رویکرد میانه را در سیاست ایران در پیش گرفت. بسیاری تصور می‌کردند که او گزینه جدی انتخابات سال ۱۴۰۰ است. اما چرخ سیاست به کامش نچرخید و سرانجام انتقادات و در مواردی تخریب‌ها علیه او باعث شد که جایگاهش در ساختار قدرت متزلزل شود. از طرف دیگر برادرش آیت‌الله صادق آملی لاریجانی، رئیس وقت قوه قضائیه، نیز با پایان دوره ریاستش جای خود را به ابراهیم رئیسی داد.

حالا دیگر کمتر از این سخن گفته می‌شود که علی لاریجانی نامزد انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ است. شاید نزدیکانش هم به این نتیجه رسیده‌اند او شانسی دراین‌باره ندارد.

با مطرح شدن احتمال انتصاب او به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی، از سوی برخی ناظران این تحلیل بیان می‌شود که شاید در موقعیت پیچیده سیاست خارجی ایران حضور علی لاریجانی در شورای‌عالی امنیت ملی مؤثر و مفید باشد. از طرف دیگر نگاه دیپلماتیک او مخالفان فراوانی دارد و بسیاری معتقدند از این جهت او فرقی با حسن روحانی ندارد. اگر لاریجانی به شورا برود مهم‌ترین پرونده او تحریم‌ها و رابطه ایران و آمریکا خواهد بود و حتما در این مورد با مجلس آینده با چالش روبه‌رو می‌شود. شاید نام لاریجانی برای دبیری شورای عالی امنیت ملی اساسا برای مقابله با تندروی‌ها مطرح شده باشد.
 

علی لاریجانی به شورای عالی امنیت‌ملی می‌رود؟لاریجانی از مدافعان اصلی برجام و مذاکرات هسته‌ای بود

زیباکلام: لاریجانی شانسی برای ریاست جمهوری ندارد

صادق زیباکلام، استاد دانشگاه و تحلیلگر مسائل سیاسی، دراین‌باره که آیا لاریجانی به شورای عالی امنیت ملی می‌رود؟ گفت: «دلیلی وجود ندارد که او به شورا نرود. اگر به شورای عالی امنیت ملی نرود باید به مجمع تشخیص مصلحت نظام برود و در کنار برادرش قرار گیرد.»

زیباکلام در پاسخ به اینکه آیا کنار رفتن احتمالی شمخانی ارتباطی با عملکرد او به ویژه در حوادث آبان‌ماه سال گذشته دارد؟ گفت: «نه تصور نمی‌کنم. هر کس دیگری رئیس شورای عالی امنیت ملی بود عملکردی شبیه به شمخانی در وقایع آبان‌ماه داشت، چرا که اساسا این شیوه‌ای بود که نظام برای برخورد با ناآرامی‌ها انتخاب کرده بود. یعنی خیلی سریع و قاطع برخورد شود. احتمالا آقای شمخانی بعد از شورای عالی امنیت ملی به مجمع تشخیص خواهند رفت.»

زیباکلام درباره اینکه آیا ممکن است علی لاریجانی نامزد ریاست جمهوری شود؟ هم گفت: «هیچ چشم‌اندازی برای ریاست جمهوری آقای لاریجانی وجود ندارد. چه ایشان به شورای عالی امنیت ملی بروند و چه نروند یک مسئله قطعی است، آقای لاریجانی هیچ شانسی برای ریاست جمهوری سال آینده ندارد. جریان اصولگرای کلاسیک یا سنتی عملا تمام شده است. انتخابات اسفندماه نشان داد که بدنه اجتماعی هر دو جریان اصلی هم اصولگرایان و هم اصلاح‌طلبان از آن‌ها فاصله گرفته‌اند. این انتخابات نشان داد تنها کسانی که پای صندوق رأی می‌روند طرف‌داران جریانات تندرو هستند.»
 
او افزود: «البته ممکن است آقای علی لاریجانی تصور کند که شانس دارد، اما واقعیت این است ایشان شانسی ندارد. شاید هم برخی اطرافیانش او را تشویق به حضور در انتخابات کنند.»
 
منبع: فرارو
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->