تعریف ۸۱ پروژه زودبازده برای محلات منطقه ۷ شهرداری مشهدمقدس اعمال تخفیف ۲۲درصدی درصورت پرداخت نقدی بدهی ساختمانی شهرداری مشهد تا پایان تابستان ۱۴۰۳ مطالبات کارکنان و پیمانکاران شهرداری مشهد باید پرداخت شود| هفت‌ساله‌شدن شورای ششم مطالبه عمومی است در صدوبیستمین جلسه علنی شورای اسلامی شهر مشهد مقدس چه گذشت؟ (یکم مرداد ۱۴۰۳) درباره کوچه «حاج‌حسن» مشهد که قدمتی ۱۰۰ ساله دارد صدور مجوز استخدام ۵ هزار آتش نشان در سراسر کشور استیضاح شهردار مشهد از دستورکار شورا خارج شد + فیلم کشف جسد بدون هویت در شهرک مهرگان مشهد (یکم مرداد ۱۴۰۳) ترافیک سنگین در بزرگراه آزادی، بولوار وکیل‌آباد و سه‌راه خیام در مشهد (یکم مرداد ۱۴۰۳) کیفیت هوای پنج منطقه کلانشهر مشهد امروز پاک است (یکم مرداد ۱۴۰۳) گلایه شهروندان از سرریز آلودگی‌ قصابی‌ها به پیاده رو خیابان آیت الله عبادی مشهد شهرداری بانی پویش‌های فرهنگی | نگاهی به عملکرد موفق پویش «نذر من» در مشهد افزایش مازوت سوزی با کاهش گاز تحویلی به نیروگاه توس مشهد برگزاری کارگاه نقاشی «زیارت رنگ‌ها» با موضوع اربعین در مشهد امامی‌راد: طرقبه‌شاندیز دایه مهربان‌تر از مادر نمی‌خواهد | گسترش مشهد به سمت طرقبه‌شاندیز معضلات فراوانی درپی دارد اجرای ۱۳۰ هکتار پارک، هسته مرکزی شهر مشهد را به ارتفاعات جنوب وصل می‌کند شهروند خبرنگار | درخواست امتداد خط ۴ قطارشهری مشهد تا میامی + پاسخ فرماندار مشهدمقدس: امروز در نقطه‌نقطه شهر، پروژه فعال وجود دارد شهردار مشهدمقدس: بوستان جهان‌شهر، بزرگ‌ترین پارک شهر است پروژه جهان‌شهر؛ مهم‌ترین دستاورد دوره ششم مدیریت شهری | احداث ۱۳ پارک ویژه بانوان در مشهدمقدس درباره مزرعه تاریخی «سرده» و قناتی که مشهدی‌ها را سیراب می‌کرد
سرخط خبرها

سنت‌های رایج عید فطر در حرم امام رضا(ع)

  • کد خبر: ۲۷۵۶۹
  • ۰۱ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۱:۲۰
سنت‌های رایج عید فطر در حرم امام رضا(ع)
مروری بر تاریخ اسنادی برگزاری جشن بندگی در حرم مطهر رضوی.

افسانه حکمت/شهرآرانیوز- صدهاسال است که مسلمانان، عید فطر را با برگزاری آیین‌هایی به‌عنوان عید بندگی و شکرگزاری جشن می‌گیرند. از زمان شکل‌گیری تشکیلات اداری آستان قدس رضوی در دوره صفویه، برگزاری مراسم جشن و سرور به‌مناسبت‌های مختلف در اعیاد مذهبی و موالید ائمه‌اطهار(ع) در جوار بارگاه منور حضرت رضا(ع) مرسوم بوده است.


در این بین عید فطر از جایگاه ویژه‌ای برخوردار بوده و این روز مبارک با آداب و رسوم خاصی، گرامی داشته شده است، زیرا عید فطر، عید بازگشت به خدا و جشن اطاعت و تسلیم در برابر مشیت الهی و عمل به فریضه روزه بوده است، آن‌چنان که در دایره واژگان اهالی مشهد قدیم، عید «روزه ‌گشادن» معنا می‌شده است.


براساس اسناد موجود در مرکز اسناد آستان قدس رضوی، پیشینه مکتوب برگزاری آیین عید فطر در حرم مطهر رضوی به ۴۱۵ سال پیش بازمی‌گردد و نقاره‌زنی یکی از برنامه‌‌های ویژه آن بوده که هر سال انجام می‌شده است. اعطای خلعت یکی دیگر از آین آیین‌ها بوده که در اسناد بسیاری ثبت شده است. به عنوان مثال، سند اعطای خلعت به امیر محمدصالح خطیب‌الحسینی، خطیب آستانه، در ماه شوال ۱۰۲۱ق (دوران صفویه)، یکی از همین اسناد و درواقع قدیمی‌ترین آن‌هاست که به برپایی آیین عید فطر در حرم امام‌رضا(ع) اشاره می‌کند.


همچنین برطبق مکتوبات به‌جا مانده از دوره صفویه و افشاریه، به‌مناسبت این عید هرسال مجلس جشنی در حرم مطهر رضوی برپا ‌‌می‌شده است که در آن آستانه با غذا، شیرینی و شربت از حاضران پذیرایی می‌کرده است. علاوه‌بر این، اسناد گواهی می‌دهند که در این روز برخی اماکن و دیگر مستغلات آستان قدس مانند مکتب‌خانه تعطیل می‌شده‌ است. سندهای صورت‌هزینه‌ها و دستور‌العمل برگزاری مراسم عید فطر و مجلس سلام و گزارش روزانه جمع و خرج صاحب‌جمعان آستان قدس در بخش حویج‌خانه (محل نگهداری وسایل آشپزی) به صاحب‌جمعی محمدسمیع‌ حویج‌دار در ماه شوال ۱۱۰۲ق از دیگر اسناد این مجموعه است که در آن‌ها هزینه‌های برپایی جشن عید فطر ذکر شده است.


آنچه از این اسناد به دست می‌رسد این است که جشن‌های عید فطر در دوره‌های مختلف به نحو یکسانی برگزار نمی‌شده و هرکدام با رسم و رسوم خاصی همراه بوده است.

در این میان، باشکوه‌ترین جشن‌های عید فطر در حرم مطهر رضوی مربوط به دوره قاجار است. گویا در این روز، مجلس سلام در ایوان طلای صحن عتیق با حضور متولی‌باشی، والی خراسان و سایر صاحب‌منصبان آستانه برپا می‌شده که در آن شربت، شیرینی و حلویات توسط تحویلداران تهیه و برای پذیرایی دراختیار پیشخدمت آستانه قرار داده می‌شده است.

تعطیلی مکتب‌خانه، چراغانی حرم و روشن نگاه داشتن چراغ‌های هر دو صحن(قدیم و جدید) تا صبح نیز از سنت‌های رایج در شب عید فطر در این دوره بوده است؛ البته در این اسناد، اشاره‌ای به برپایی نماز فطر در حرم مطهر نشده است که علت آن، می‌تواند برپایی نماز در مصلای مشهد باشد.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->