فرمانده سپاه امام رضا (ع)، درگذشت همسر شهید برونسی را تسلیت گفت «هُنر گمنامی»؛ رویدادی هنری برای تجلیل از مدافعان امنیت همکاری جشنواره فیلم مقاومت و قرارگاه عدالت فرهنگی وزارت فرهنگ لزوم ایجاد کانون‌هایی جهت تداوم و اثربخشی مسیر تربیتی دانش آموزان مساجد خراسان رضوی میزبان برنامه‌های دهه فجر ۱۴۰۳ با محوریت وفاق ملی علوم دانشگاهی و حوزوی نیازمند رویکردی معرفتی و فلسفی است فراخوان نمایشگاه خوشنویسی و نقاشی‌خط آیات بهاری نشست علمی نخبگان قرآنی کشور‌های جهان اسلام در حرم مطهر رضوی مشهد به عنوان قطب قرآنی کشور شناخته می‌شود اهل رشوه؛ محروم از بوی بهشت | آنچه در آموزه‌های دینی درباره مذمت رشوه بیان شده است لزوم ایجاد ساختاری منسجم و مقتدر برای تشکیلات قرآنی کشور مشهد مقدس، میزبان بزرگ‌ترین رویداد بین‌المللی قرآن کریم ایران | حضور ۴۰۰ نخبه قرآنی از ۱۰۴ کشور جهان + فیلم صیانت از بیت‌المال و دفاع از حقوق مردم وظیفه ستاد امر به معروف است همایش کرامت و حقوق اجتماعی انسان در تعالیم تمدنیِ امام رضا (ع) برگزار می‌شود انتشار نسخه آلمانی کتاب نقش ائمه(ع) در احیای دین تعامل مجلس و حوزه علمیه خراسان برای بهره‌برداری از ظرفیت‌های نخبگانی رقابت قاریان برتر جهان در حرم امام‌رضا(ع) + اسامی کشورها افزایش چشمگیر مشارکت مردمی در نذورات آستان قدس رضوی کتاب رویش تفکر منتشر شد
سرخط خبرها

نگاه اسلام به حضور اجتماعی زنان

  • کد خبر: ۲۹۵۲۱۲
  • ۲۸ مهر ۱۴۰۳ - ۱۱:۱۳
نگاه اسلام به حضور اجتماعی زنان
خدای متعال در خلقت انسان، فارغ از جنسیت، به خود «فَتَبَارَکَ ا... أَحْسَنُ الْخَالِقِینَ» می‌گوید و آنچه در هستی مدنظر است، مقام کرامت انسانی است.

خدای متعال در خلقت انسان، فارغ از جنسیت، به خود «فَتَبَارَکَ ا... أَحْسَنُ الْخَالِقِینَ» می‌گوید و آنچه در هستی مدنظر است، مقام کرامت انسانی است، اما در دنیای بیرونی دو جنس زن و مرد یا مذکر و مؤنث را آفرید. پروردگار عالمیان حقوق این دو جنس را برابر وضع کرده و در تکالیف و مسئولیت‌ها بین این دو بنا بر شرایط و اقتضائات هر جنس، تفاوت قائل است؛ یعنی زن و مرد در مقابل قانون از برابری و تساوی برخوردارند و تفاوتشان به مسئولیت‌ها بازمی‌گردد.

البته مسئولیت‌های مشترک نیز بین زن و مرد وجود دارد؛ مثل اینکه همه باید اهل تلاش و کار باشند و نیز می‌توانند نقش یکدیگر را هم بپذیرند؛ مثل زنانی که مسئولیت‌های اقتصادی دارند یا مردانی که به امور خانواده رسیدگی می‌کنند.

در طول تاریخ بعد از این نقطه نخستین خلقت، با فرازوفرود‌ها و نیز چالش‌هایی در برخورداری از حقوق و عمل به مسئولیت‌ها از سوی هر دو جنس مواجه بوده‌ایم؛ گاهی یک جنس روحیه زیاده‌طلبی و اقتدار منفی را به خود اختصاص داده و همه‌چیز را به نفع خویش مصادره کرده است؛ مثل رواج پدرشاهی یا مادرشاهی در برهه‌هایی از تاریخ.

این فرازوفرود‌ها در ادیان و مکاتب و طول تاریخ با فطرت و طبیعت انسان ناسازگار بود تا آنکه پیامبر اسلام (ص)، شخصیت زن را احیا کردند و آنچه خداوند در خلقت به دو جنس تعلق داده بود، بازخوانی کردند؛ هرچند پس از رحلت نبی اکرم (ص) و در جریان خلافت خلفا و دیگر حکمرانان، این مسئله دچار چالش و تغییراتی شد.

در کنار نگاه نه شرقی نه غربی، نه تحجر نه روشن‌فکری به معنای استفاده ابزاری، نگاه سومی وجود دارد که باید تبیین و شفاف شود. اینکه زن هم مادر است، هم همسر و هم می‌تواند فعال اجتماعی باشد، نباید او را به موجودی همه‌جانبه و همه‌بعدی خارج از عهده او تبدیل کند. باید‌ها و می‌تواند‌ها را به انتخاب واگذار کنیم؛ یعنی زمینه‌ها و باید‌ها را فراهم کنیم و می‌تواند‌ها را به انتخاب زنان بگذاریم.

باید توجه کرد صرفا اشتغال زنان، فعالیت اجتماعی محسوب نمی‌شود، اینکه زن حق رأی دارد، می‌تواند در فعالیت‌های فرهنگی مشارکت کند و عضو تشکل‌ها و حتی مدیر شود، جلوه‌هایی از کنشگری اجتماعی زنان است؛ چنان‌که پس از پیروزی انقلاب ما فرمانده سپاه زن (مرحوم مرضیه دباغ) و نیز عضو خبرگان رهبری (خانم منیره گرجی) از جامعه زنان و نیز وزیر زن داشتیم؛ البته این بستر باید به‌صورت قانونی و در همه جایگاه‌ها به‌طور مساوی برای زنان فراهم شود، اما در کش‌وقوس بوده و در همه دهه‌های پس از پیروزی انقلاب یکسان نبوده است.

ما به یک عقب‌ماندگی تاریخی دچار هستیم که به پیش از انقلاب بازمی‌گردد. باید درپی اعمال تبعیض مثبت باشیم؛ مثل حرکت آمبولانس که حق تقدم و اولویت دارد. باید این راه را برای بانوان باز کنیم تا در تبعیضی مثبت، به شرایط مساوی با مردان برسند و بعد شرایط عادی شود.

به دلیل عقب‌ماندگی تاریخی و ریشه‌دار، هنوز جایگاه‌های برخورداری از همه مزایا را برای بانوان فراهم نکرده‌ایم، لذا اکنون تعداد مدیران و نمایندگان مجلس از زنان معدود است، در مجمع تشخیص مصلحت نظام که اصلا عضو خانم نداریم یا درمیان حقوق‌دانان شورای نگهبان با وجود فراوانی تحصیل‌کردگان حقوق در جامعه زنان، هنوز عضو خانم نداریم. همچنین است در پست‌های مدیریتی مثل معاونان وزرا، لذا لازم است عرصه و بستر حضور زنان در نقش‌های سیاسی‌اجتماعی، ایجاد و مناسب‌سازی شود؛ امری که هنوز اتفاق نیفتاده است.

ما منع قانونی نداریم، اما مثل دونده‌ای که قبلا جلوتر بوده است، مردان از زنان جلوتر هستند؛ چون در شرایط مساوی ندویده‌اند، بنابراین ضرورت دارد به‌منظور تحقق نگاه امام‌خمینی (ره) و انقلاب اسلامی به نقش و جایگاه زنان، شرایط مناسب و مساوی در برخورداری آنها از امکانات حضور مفید و مؤثر اجتماعی فراهم شود.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->