به گزارش شهرآرانیوز، با افزایش سن، احتمال ابتلا به سرطان پروستات افزایش مییابد. بیشتر موارد ابتلا به این سرطان در مردان ۵۰ ساله یا بالاتر ایجاد میشود. به دلایلی که هنوز مشخص نشده است، سرطان پروستات در مردان سیاه پوست بیشتر و در مردان آسیایی کمتر شایع است. مردانی که پدر یا برادرشان به سرطان پروستات مبتلا شدهاند، خودشان در معرض خطر بالاتری هستند. تحقیقات اخیر همچنین نشان میدهد که چاقی خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش میدهد.
تغذیه یکی از فاکتورهای مهم برای سلامت نگه داشتن ارگانهای مختلف بدن از جمله پروستات است. امروزه میدانیم که در درمان و پیشگیری از بیماری سرطان، تغذیه نقش مهمی ایفا میکند و تحقیقات ارتباط بین رژیم غذایی و پیشگیری یا کاهش تهاجمی سرطان را تایید میکند.
با توجه به اینکه انتظار میرود تشخیص سرطان در مردان تا ۸۴ درصد افزایش یابد و مرگ و میر ناشی از سرطان تا سال ۲۰۵۰، تا ۹۳ درصد افزایش یابد، اضافه کردن این غذاها به فهرست غذاهای روزانه شما ممکن است مفید باشد.
معاونت بهداشت وزارت بهداشت تاکید میکند: یک غذای جادویی برای سلامت پروستات وجود ندارد، اما برخی غذاها و الگوهای غذایی فوایدشان را نشان داده اند. برای کمک به پیشگیری یا مدیریت سرطان پروستات، بهترین گزینه شما یک رژیم غذایی سالم غنی از گوجه فرنگی پخته، سبزیجات چلیپایی، انواع توتها، ماهیهای چرب، قهوه و چای سبز است.
همه گوجه فرنگیها حاوی لیکوپن هستند، یک آنتی اکسیدان قوی که میتواند اثر محافظتی در برابر سرطان پروستات در انسان داشته باشد. پختن گوجه فرنگی لیکوپن را که در دیوارههای سلولی آن است سست میکند تا جذب آن آسانتر شود. برخی از مطالعات نشان میدهد که مردان مبتلا به سرطان پروستات که گوجه فرنگی پخته شده مصرف میکنند کمتر در معرض خطر پیشرفت سرطان هستند. متخصصان ارولوژی دو وعده در هفته را توصیه میکنند. سایر غذاهای غنی از لیکوپن عبارتند از هویج، گریپ فروت، فلفل دلمهای قرمز و انار.
سبزیجات برای سلامت کلی مفید هستند، اما کلم بروکلی، گل کلم، کلم بروکسل، کلم و کلم پیچ، سرشار از فیبر، ویتامین، آنتی اکسیدان و سولفورافان هستند، یک ماده شیمیایی گیاهی که سموم را خنثی میکند، التهاب را کاهش میدهد و حتی رشد تومور را کند میکند. سولفورافان با کاهش خطر سرطان از جمله سرطان پروستات مرتبط است.
توت فرنگی، توت سیاه، زغال اخته و تمشک منبع عالی دیگری از آنتی اکسیدانها هستند که به خنثی کردن و حذف رادیکالهای آزاد از بدن کمک میکنند. رادیکالهای آزاد در صورت عدم کنترل، میتوانند به DNA و سلولها آسیب برسانند که میتواند منجر به تغییرات سرطانی در سلولها شود.
تحقیقات نشان میدهد که خوردن ماهی ممکن است خطر مرگ ناشی از سرطان پروستات را کاهش دهد، بهویژه ماهیهای غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ مانند سالمون. برخی از مطالعات نشان میدهد که ماهیهای آب سرد - مانند سالمون، قزل آلا، شاه ماهی و ساردین – مفیدترین ماهیها هستند. هر نوع که انتخاب میکنید، برای پخت آنها از روش سرخ کردن استفاده نکنید، زیرا این روش چربیهای اشباع شده ناسالم را اضافه میکند و میتواند بر نسبت چربیهای خوب (امگا-۳) به چربیهای مضر (امگا-۶) تأثیر منفی بگذارد.
مطالعات نشان میدهد که مصرف قهوه غنی از آنتی اکسیدان ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهد. از آنجایی که قهوه بدون کافئین نیز فوایدی دارد، اعتقاد بر این است که اجزای قهوه غیر از کافئین ممکن است از آسیب سلولی جلوگیری کرده و التهاب را کاهش دهد. با این حال، کافئین بیش از حد میتواند عوارض جانبی از جمله بی خوابی، کم آبی بدن، سردرد و اضطراب ایجاد کند، بنابراین آن را در حد متعادل بنوشید.
مطالعات اپیدمیولوژیک و آزمایشگاهی و همچنین آزمایشات بالینی همگی ارتباطی بین مصرف چای سبز و کاهش خطر سرطان پروستات، محافظت در برابر اشکال تهاجمی بیماری، مهار رشد تومور و نقش بالقوه در کند کردن پیشرفت بیماری پیدا کردهاند.
رژیمهایی که حاوی قند، چربی، گوشت قرمز و غذاهای فوقفرآوریشده، هستند و سبزی، میوه و غلات سبوسدار کمی دارند، باعث چاقی شده که عامل اصلی خطر سرطان و همچنین بیماری قلبی و سکته است.
یک رژیم غذایی سرشار از گوشت قرمز و گوشتهای فرآوری شده، مانند سوسیس و کالباس ممکن است به طور مستقیم و غیرمستقیم خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد، زیرا میتواند تعادل میکروبیوم روده را بر هم بزنند که بر سیستم ایمنی بدن تأثیر میگذارد. همچنین از کباب کردن گوشت روی شعله مستقیم و یا پختن آن در دمای بالا خودداری کنید، چون چربی را میسوزاند و مواد شیمیایی محرک سرطان را آزاد میکند.
بسیاری از غذاهای فرآوری شده دارای مواد افزودنی و نگهدارنده بوده و فاقد مواد مغذی هستند که با خطر بالای سرطان پروستات مرتبط هستند. همچنین باید از مصرف غذاهای حاوی کلسترول و چربی زیاد مانند چیپس سیب زمینی و سیب زمینی سرخ کرده که دارای چربیهای هیدروژنه (چربیهای ترانس) هستند، اجتناب کنید. در استفاده از کره و لبنیات پرچرب مانند پنیر و شیر پرهیز کنید و همیشه به سراغ غذاهایی بروید که قند افزوده کمتری دارند.
منبع: تسنیم