بیمههای اجتماعی در دنیای پر از مخاطره امروز حس مراقبت را به مردم هدیه میدهد تا بخش کوچکی از نگرانیهایشان را کم کند. هر قدر هم که به سازمان تأمین اجتماعی بهعنوان یک سازمان خدمترسان نگاه کنیم، این سازمان یک حس قوی مسئولیت اجتماعی و مراقبت از جامعه را در دل خود پنهان دارد.
گسترش بیمه ازجملهراهکارهای دولتهای مردمسالار و مردممحور برای نیل به جامعهای سالم و با سلامت پایدار است؛ بهطوریکه با گسترش و تعمیم بیمه های اجتماعی، تمام ابعاد زندگی فرد در جامعه، زیرپوشش بیمه قرار میگیرد، چراکه بیمه در ماهیت ازجمله راههای تأمین و تحقق آرامش، آسایش و کاهش استرس افراد و خانوادههاست و نیاز به توضیح ندارد که خانواده و افراد سالم و متعادل پیشنیاز ترقی، رشد و تعالی جوامع است؛ بنابراین با درک چنینضرورتی است که پرداختن به مقوله بیمه از اهمیت و جایگاه بالایی برخوردار است. با پیشرفت و توسعه تکنولوژی، صنعت بیمه نیز رشد یافت و تقریبا همه جنبههای زندگی انسان از سطح فردی تا اجتماعی و اموال، مستغلات و... را در بر گرفت.
یکی از شاخههای مهم رفاه اجتماعی، تأمینِ امنیتِ روحیروانی افراد جامعه با ایجاد بسترهای تأمینِ سلامت و برخورداری از حمایتهای کوتاهمدت در زمان اشتغال افراد همچون دریافت غرامت دستمزد ایام بیماری، دریافت غرامت دستمزد ایام بارداری برای خانمها، کمکهزینه ازدواج، کمکهزینه اروتز و پروتز، کمکهزینه ترحیم و دریافت بیمه بیکاری و همچنین حمایتهای بلندمدت شامل بازنشستگی، ازکارافتادگی و فوت است که این موارد در میان سایر موضوعات بیمهای دارای اهمیت ویژهای است.
در امتداد گسترش چتر نظام حمایتی بیمه، درزمینه بیمه اجتماعی هم پیشرفتهایی به وجود آمده است؛ بهطوریکه امروزه سطح پوشش بیمههای اجتماعی و ضریب نفوذ آن ازجملهشاخصهای توسعهیافتگی جوامع به شمار میرود، بهطوریکه در استان خراسان رضوی بیش از ۵۰درصد جمعیت استان زیرپوشش بیمه تأمیناجتماعی هستند.
همچنین امید به زندگی، یکی دیگر از شاخصهای توسعه یافتگی جوامع امروزی است که درهمینراستا پوشش بیمهای از عوامل مؤثر در افزایش امید به زندگی افراد بهشمار میرود؛ چراکه پرداختن به مقوله سلامت بهمنظور بهرهمندی جامعه از سرمایههای انسانی سالم، شاداب و پویا در مسیر توسعه و پیشرفت از ضروریات است. تحققنیافتن پوشش کامل بیمههای اجتماعی بههردلیل هزینههای زیادی را به مردم و جامعه تحمیل میکند و جامعه را از پویایی، سلامت و شادابی دور میکند.
بیشک پدیده صنعتیشدن جوامع، شیوه زندگی، عادتها، نحوه زندگی و فرهنگها، انسانها را دگرگون کرده است و این دگرگونی صرفنظر از عواید حاصل از آن و پیشرفتهای تکنولوژی، عوارضی نظیر افزایش استرس، آلودگی محیط زیست، آلودگی صوتی و عدم تحرک را درپی داشته است که هر یک از این عوامل تهدیدی برای سلامتی افراد جامعه به شمار میروند و لزوم مراقبتهای بهداشتی و درمانی و اطمینان از آیندهای روشن با پوششهای بیمهای را بیش ازپیش متوجه این جوامع میکند و ازطرفی در صورت بروز یک وضعیت نابهنجار اجتماعی نظیر بیماری، صدمات هنگام کار، معلولیت یا عوامل طبیعی دیگر نظیر بارداری، کهولت سن و ... کاهشهای اساسی در درآمد افراد اتفاق میافتد که جبران آن بهتنهایی از عهده افراد خارج بوده و مستلزم داشتن سازمانهای بیمههای اجتماعی قوی و سرآمد همچون سازمان تأمین اجتماعی برای تأمین خواسته افراد در زمان نیاز است.