در تب‌وتاب رفتنم آیین اختتامیه مدرسه فجرانه در مشهد برگزار می‌شود درباره شهید سیدابراهیم اصغرزاده، بازیگر فقید مشهدی | ابراهیم در آتش فاز دوم مرکز فرهنگی رفاهی امام رضا (ع) موسسه جوانان آستان قدس رضوی، به بهره برداری رسید آنتالیا میزبان کنفرانس «حقیقت مهدویت در اسلام» فرمانده قرارگاه راهیان نور نیروی زمینی ارتش: یادمان‌های شهدای جنوب غرب کشور پذیرای زائران راهیان نور است جلد سوم کتاب «آموزه‌های ولایت» روانه بازار شد دستور کار رسانه ملی برای تولید سریال با مضمون مهدویت مراسم تجلیل از مقام شامخ ۷۰ شهید آستان قدس برگزار شد لزوم خوانش تاریخ انقلاب اسلامی به منظور واکسینه شدن مردم در برابر توطئه‌های دشمن پیام تسلیت فرمانده کل ارتش در پی درگذشت پدر دریادار ایرانی اعمال توصیه شده برای شب و روز نیمه شعبان شناسایی نسب سادات با نرم‌افزار کتابخانه «انساب سادات» جشنواره قرآنی «رحمت» برای سومین سال متوالی برگزار می‌شود چگونه هیئات مذهبی به قلب تپنده کنشگری اجتماعی تبدیل می‌شوند؟ تجلی سنت‌های قرآن در انقلاب اسلامی بزرگترین کتیبه دست نویس کشور، در حرم حضرت عبدالعظیم(ع) نصب و رونمایی شد برگزاری اجتماع عظیم منتظران ظهور در بیش از ۱۴۰۰ نقطه ایران و ۲۲ کشور جهان چراغ برات، آیین کهن خراسانی‌ها
سرخط خبرها

تجلی سنت‌های قرآن در انقلاب اسلامی

  • کد خبر: ۳۱۶۰۳۰
  • ۲۴ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۲:۴۰
تجلی سنت‌های قرآن در انقلاب اسلامی
وقتی آب رود به قدری زیاد می‌شود که خانه‌ها و مزارع را ویران می‌کند، می‌گوییم رودخانه طغیان کرده است؛ انسان هم اگر به حد و منافع خود قانع نشد و طغیان کرد، تبدیل به طاغوت می‌شود.
آمنه مستقیمی
نویسنده آمنه مستقیمی

به گزارش شهرآرانیوز؛ از جلوه‌های امتیاز انقلاب اسلامی ایران بر سایر انقلاب‌ها و نهضت‌ها، وجه دینی و ریشه‌های قرآنی آن است؛ مثل مبارزه با طاغوت، یاری مظلومان، مقاومت و کوتاه نیامدن مقابل ظلم و ظالم... در حالی که چندین روز از چهل‌وششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی گذشته است، در گفت‌و‌گو با حجت‌الاسلام‌والمسلمین سیدجواد بهشتی، کارشناس مذهبی، به برخی وجوه قرآنی انقلاب پرداخته‌ایم.

مأموریت بزرگ انبیا

قرآن کریم درباره بعثت پیامبران می‌فرماید: همه انبیا بدون استثنا با این دو مأموریت به میان بشر آمده‌اند؛ یکی دعوت به خداپرستی و دیگری مبارزه با طاغوت: «وَلَقَد بَعَثنا فی کُلِّ أُمَّه رَسولًا أَنِ اعبُدُوا... وَاجتَنِبُوا الطّاغوتَ» (نحل، ۳۶). امام‌خمینی (ره) می‌فرمود: انبیا اگر به مسائل فردی و اخلاقی وارد می‌شدند، هیچ طاغوت و پادشاهی با آنها کار نداشت. بین این دو از زمانی درگیری و اختلاف ایجاد شد که انبیا وارد مدیریت جامعه و نشان دادن راه صحیح زندگی به مردم شدند؛ مثل درگیری حضرت موسی (ع) و فرعون.

هر انسانی می‌تواند طاغوت شود

اما ابتدا باید بدانیم طاغوت کیست تا در گام بعد با او مبارزه کنیم. تعبیر طاغوت و طغیان را بیشتر در برخورد با رودخانه شناخته‌ایم؛ وقتی آب رود به قدری زیاد می‌شود که خانه‌ها و مزارع را ویران می‌کند، می‌گوییم رودخانه طغیان کرده است؛ انسان هم اگر به حد و منافع خود قانع نشد و طغیان کرد، تبدیل به طاغوت می‌شود و حتی مال یک ملت را به نفع خود مصادره می‌کند.

تبعید و قتل؛ جزای عدالت‌طلبی!

بنا بر تصریح قرآن، انبیا برای اقامه عدل و قسط آمدند: «لَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلَنَا بِالْبَیِّنَاتِ وَ أَنْزَلْنَا مَعَهُمُ الْکِتَابَ وَ الْمِیزَانَ لِیَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ» (حدید، ۲۵). اما طاغوت‌ها، مخالف عدالت بودند و می‌گفتند دنیا و مواهبش باید برای ما و لذت بردن ما باشد و مردم بیچاره در فقر و ناداری و ذلت زندگی کنند. بسیاری از انبیا در راه همین عدالت‌طلبی و تلاش برای تحقق آن، کشته و تبعید شدند و آزار‌های فراوان دیدند؛ چنان‌که برای پیروزی انقلاب اسلامی هم امام راحل (ره) تبعید شدند و شهدای بسیاری دادیم.

موسای زمان

انقلاب اسلامی ایران هم از حرکت و نهضت‌های انبیا ریشه گرفته است. فقیه عادل، ایده‌ای را در نجف مطرح کرد که به دل مردم نشست. سپس برای مبارزه با طاغوت پیام داد و مردم پذیرفتند و به میدان آمدند. خدا هم مدد کرد و پیروز شدند؛ مثل مؤمنانی که حضرت موسی (ع) را یاری و با فرعون مبارزه کردند و خدا هم دریا را برای آنها شکاف و به‌سلامت از آن عبور کردند، اما فرعونیان در همان دریا هلاک شدند و خداپرستان، حکومت را در دست گرفتند.

مبارزه با طاغوت در ذات بشر است

درگیری میان مؤمنان و طاغوت از ابتدای تاریخ و در دوران پیامبران مختلف ازجمله حضرت عیسی (ع)، حضرت داوود (ع) و حضرت سلیمان (ع) وجود داشته است و تا پایان تاریخ هم ادامه دارد. اما شدت و ضعف این مبارزه، بستگی به خواست و اراده مؤمنان دارد. انسان‌ها فطرتا عدالت، پاکی و تقوا و اخلاق را دوست دارند، اما گاهی در مواجهه با موانع تحقق این ارزش‌ها و تحت فشار، عقب‌نشینی و سکوت می‌کنند؛ مثل سکوت امروز بسیاری از مردم جهان، مقابل جنایات آمریکا و اسرائیل.

امام (ره) به مردم جرئت مبارزه داد

در نهاد هر انسانی عدالت‌خواهی و ظلم‌ستیزی هست، اما ترس و وحشت هم وجود دارد. انبیای الهی و شخصیت‌هایی مثل امام‌خمینی (ره) این ترس را شکستند و به مردم شجاعت و جرئت مبارزه دادند. آنها نیز همراهی کردند، شهید دادند و بر سر ارزش‌ها ایستادند تا نهضت به پیروزی رسید. تشکیل حکومت اسلامی، تازه آغاز راه است؛ کار مهم ما تعلیم و تربیت است؛ یعنی همان مأموریت مهم انبیا؛ به همین دلیل هم طاغوت بزرگ‌تری برای تعلیم و تربیت سرمایه‌گذاری می‌کند و باید در مقابل توطئه‌هایش مقاومت کنیم.

خدا را یاری کنید!

آیات متعدد قرآن بر حمایت خدا از مؤمنان و مبارزان با طاغوت، اشاره و تأکید می‌کنند: «هر که خدا را یاری کند، خدا هم او را یاری می‌کند: وَلَیَنصُرَنَّ ا... مَن یَنصُرُهُ» (حج، ۴۰). ما که می‌دانیم خدا که به یاری ما نیاز ندارد و بر هر کاری تواناست! «إِنَّ‌ا... عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ»؛ نصرت خدا سه معنا دارد؛ یکی یاری کردن دین خدا، دوم یاری کردن حجت خدا و رهبران الهی و سوم، یاری خلق خدا که همان بیچارگان و مستضعفان هستند؛ اتفاقی که در انقلاب اسلامی ایران افتاد و تلاش برای نجات مظلومان، با یاری خدا به نتیجه رسید.

انصار‌ا... امروز

در قرآن قواعدی وجود دارد که از آنها به سنت تعبیر می‌شود و تغییرناپذیر است. یکی از این قواعد همین است که اگر خدا را یاری کنید، شما را یاری می‌کند: «إِنْ تَنْصُرُوا ا... یَنْصُرْکُمْ. (محمد، ۷). مثل یاری ملت مظلومی که تحت ظلم و جنایت هستند. در قرآن است که حضرت عیسی (ع) به مردم فرمودند: «کیست مرا در راه خدا یاری کند؟». حواریون پاسخ دادند: «قالَ الْحَوارِیُّونَ نَحْنُ أَنْصارُ ا...: ما یاران خدا هستیم». امروز هم انصارا... یمن و دیگر محور‌های جبهه مقاومت، یاران خدایند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->