سد احداثی حکومت افغانستان، مهم‌ترین منبع آب شرب مشهد را خشکاند پهپادهای عربستان سعودی در جستجوی حجاج غیرقانونی در مکه و مدینه تکذیب خبر دور ششم مذاکرات ایران و آمریکا (۳ خرداد ۱۴۰۴) یادواره ملی شهدای مدافع حرم در مشهد به کار خود پایان داد درخواست نهادهای اسلامی بریتانیا برای توقف فروش سلاح به رژیم صهیونیستی ارتش صهیونیستی همه تیپ‌های پیاده و زرهی خود را وارد غزه کرد زمان برگزاری دور ششم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا مشخص شد + جزئیات | تکذیب شد اعتراف یک روزنامه صهیونیستی به قدرت انصارالله یمن ده‌ها کشته و مصدوم بر اثر طوفان و باران شدید در پاکستان (۳ خرداد ۱۴۰۴) اختصاص ۱.۵ میلیارد دلار تسهیلات برای تجهیز نیروگاه‌های خورشیدی به تصویب سران قوا رسید پزشکیان: باید غیرممکن‌ها را ممکن کنیم ترامپ: مورد غارت تجاری کشور‌های دیگر قرار گرفتیم ارتش اوکراین به ناکارآمدی پاتریوت‌های آمریکایی اذعان کرد جلسه شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا برگزار شد (۳ خرداد ۱۴۰۴) رژیم صهیونیستی به دلیل سرقت محموله ۲۳ کامیون کمک در غزه متهم شد تبادل ۳۰۷ اسیر جنگی بین روسیه و اوکراین جولانی با اردوغان در ترکیه دیدار کرد رئیس سازمان انرژی اتمی ایران: ما بر اساس اهداف و منافع ملی‌مان حرکت می‌کنیم پزشکیان به عشق‌آباد سفر می‌کند ۶ قانون مصوب مجلس از سوی رئیس‌جمهور به دستگاه‌های مربوطه ابلاغ شد تحریم‌های آمریکا علیه سوریه در ۳ مرحله لغو می‌شود | امنیت اسرائیل، نقطه شروع لغو تحریم‌ها وزیر نیرو در خصوص ناترازی‌ها به کمیسیون امور داخلی مجلس خواهد رفت وزیر اطلاعات: حضور مستمر رئیس‌جمهور در میان مردم و استان‌ها نقش بسیار مهمی در ارتباط نزدیک‌تر با مردم و حل مشکلات آن‌ها دارد افتتاح هم‌زمان ۵۹ هزار و ۲۶۴ پروژه وزارت راه و شهرسازی با حضور رئیس جمهور رئیس سابق سازمان انرژی اتمی: مذاکرات با اتکا به قدرت نیروهای مسلح انجام شود روایت فرماندهان وقت لشکر۷۷ پیروز ثامن‌الائمه(ع) از عملیات بیت‌المقدس و آزادسازی خرمشهر + ویدئو پروازهای بریتیش ایرویز انگلیس به تل آویو تا پایان ماه جولای لغو شد
سرخط خبرها

عملیات اچ-۳ نیروی هوایی ارتش؛ سند اقتدار تاریخ دفاعی ایران معاصر + فیلم

  • کد خبر: ۳۲۴۵۴۴
  • ۱۴ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۱:۱۵
عملیات اچ-۳ نیروی هوایی ارتش؛ سند اقتدار تاریخ دفاعی ایران معاصر + فیلم
با گذشت ۴۴ سال از بزرگ‌ترین عملیات هوایی جنگ‌های کلاسیک جهان، عملیات اچ-۳ یا حمله به الولید، همچنان در میان کارشناسان مسائل نظامی، پیچیده و متوهرانه عنوان می‌شود.

به گزارش شهرآرانیوز؛ بامداد ۱۵ فروردین سال ۱۳۶۰، ۸ فروند جنگنده اف-۴ فانتوم نیروی هوایی ایران به رهبری سرگرد خلبان فرج الله براتپور از پایگاه سوم شکاری همدان به سمت پایگاه‌های نظامی الولید، موسوم به «اچ-۳» رهسپار شدند تا یکی از بزرگ‌ترین عملیات‌های هوایی جهان را رقم بزنند.

امیر سرتیپ خلبان فرج الله براتپور در گفت‌وگویی که با شهرآرانیوز انجام داده بود، با بیان تاریخچه‌ای از این عملیات متوهرانه گفت: ۲۸ اسفند سال ۱۳۵۹ بود که شهید سرلشکر جواد فکوری به عنوان فرمانده نهاجا، بنده را به عنوان فرمانده عملیات انتخاب کرد. وی در خلال صحبت‌هایش گفت که ریسک این عملیات بین ۷۵ تا ۸۰ درصد است و ممکن است از ۸ فروند، ۶ فروند را منهدم کنند.

عملیات اچ-۳ نیروی هوایی ارتش؛ سند اقتدار تاریخ دفاعی ایران معاصر + فیلم

وی ادامه داد: در وضعیتی که ما با آن مواجه بودیم، روحیه مردم به خاطر تبلیغات دروغین دشمن و رسانه‌های غربی افت کرده بود و گمان‌ها بر این بود که ایران شانسی در برابر عراق ندارد. در چنین حالی بود که حضرت امام (ره) اصرار ویژه‌ای بر اجرای عملیاتی بزرگ داشتند تا درس سختی به صدام و حامیان او بدهیم؛ بنابراین تمام تلاشمان را کردیم تا مردم را خوشحال و امیدوار کنیم.

سرتیپ براتپور گفت: هم‌زمان با آغاز عملیات، ۳ فروند جنگنده اف-۵ از پایگاه هوایی تبریز به پرواز درآمدند و پالایشگاه کرکوک را زدند. همین اتفاق باعث شد توجه دشمن از روی ما برداشته شود و بتوانیم خود را به پایگاه‌های الولید برسانیم و ۴۸ فروند جنگنده بعثی را نابود کنیم.

عملیات اچ-۳ نیروی هوایی ارتش؛ سند اقتدار تاریخ دفاعی ایران معاصر + فیلم

نقشه هوایی پایگاه‌های الولید

امیر سرتیپ براتپور با اشاره به چرایی لغو عملیات به مدت دو بار تعریف کرد: عملیات دو بار لغو شد. دفعه اول در تاریخ ۸ آبان ۵۹ بود. در این تاریخ من ساب‌لیدر یا همان جانشین فرماندهی دسته پروازی بودم و خلبانان فراخوانده‌شده به عملیات از پایگاه‌های مختلفی دعوت شده بودند و باوجود هشدار‌های مکرر مبنی بر صحبت‌نکردن تلفنی با خانواده و دوستان و ذکر آنکه قرار است عملیات بزرگی انجام بدهیم، کسی گوش نکرد و صبح عملیات هنگامی که بر فراز دریاچه ارومیه مشغول سوخت‌گیری بودیم، سرهنگ ایزدستا با مشاهده چند هواپیمای دشمن بلافاصله دستور لغو عملیات را صادر کرد.

وی ادامه داد: دفعه دوم در تاریخ ۱۸ بهمن سال ۵۹ مبادرت به انجام عملیات کردیم. این بار هم بر فراز دریاچه ارومیه به علت بارش شدید برف و کورشدن دید افقی‌مان مجبور به لغو عملیات شدیم و به آشیانه بازگشتیم.

براتپور گفت: اما دفعه سوم و زمانی که به عنوان فرمانده دسته پروازی انتخاب شدم، چند کار ابتدایی را انجام دادم. نخست، تمامی خلبانان را از همان پایگاه نوژه انتخاب کردم. هیچ یک از خلبانان از ۲۸ اسفند تا بامداد ۱۵ فروردین ۱۳۶۰ از ماهیت عملیات اطلاعی نداشتند و جز بنده و شهید فکوری، کسی نمی‌دانست ماموریت ما چیست. کار دیگری که پیش از آغاز عملیات انجام دادم، رصد آب‌وهوایی منطقه بود؛ این اقدام توسط یک فروند اف.۵ بی، به خلبانی مرحوم ابراهیم قربانی و کابین عقب ایشان، سرتیپ عباس رمضانی صورت گرفت و پس از مهیاشدن تمام خواسته‌ها، به سمت اهداف پرواز کردیم.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->