نرخ احیای قلبی ۷۰ درصد در اورژانس حرم مطهر رضوی، رکوردی جهانی در دارالشفاء امام مهربانی‌ها مراسم استقبال از مدال‌آوران مشهدی مسابقات جهانی دانش‌آموزی زیست‌شناسی و هوش مصنوعی برگزار شد + ویدئو محل برگزاری فشن‌شوی قانون‌شکن پلمب شد (۲۶ شهریور ۱۴۰۴) صدور هشدار سطح نارنجی هواشناسی برای ۵ استان در پی پیش‌بینی رگبار باران و رعد و برق (۲۶ شهریور ۱۴۰۴) دانش‌آموزان خراسان رضوی متقاضی تحصیل در هنرستان‌ چرا جنگل‌های ارسباران تا کنون ثبت جهانی نشده‌اند؟ مدیرکل آموزش‌وپرورش خراسان رضوی: فقط از تیم‌های رسمی المپیادی حمایت و پشتیبانی مالی می‌شود + فیلم نتایج نهایی آزمون کارشناسی ارشد اعلام شد روش‌های مقابله با اضطراب جدایی کلاس اولی‌ها اعلام نتایج نهایی آزمون کارشناسی ارشد علوم پزشکی، امروز (۲۶ شهریور ۱۴۰۴) ۱۱ درصد از زنان سرپرست‌خانوار به بیماری‌های مزمن مبتلا هستند | اجرای طرح غربالگری سلامت برای بانوان سرپرست‌خانوار خراسان رضوی آیا سالاد جایگزین شام می‌شود؟ توزیع بیش از ۸ هزار بسته ورزشی مدارس در آغاز سال تحصیلی جدید در خراسان رضوی پیش‌بینی هواشناسی امروز (۲۶ شهریور ۱۴۰۴) | بارش پراکنده و وزش باد با احتمال رعدوبرق در برخی مناطق کشور صدور بیش از ۵ میلیون کارت هوشمند ملی در خراسان رضوی | چرا کارت‌های ملی با تأخیر به دست مردم می‌رسد؟ بحران کمبود پرستار و افت کیفیت مراقبت در آینده نزدیک | دستورالعمل تعرفه‌گذاری خدمات پرستاری از اساس مشکل دارد پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (چهارشنبه، ۲۶ شهریور ۱۴۰۴) | احتمال وقوع رگبار و رعدوبرق در برخی نقاط سه رکن اصلی پیشگیری از «آلزایمر» کدام‌اند؟ چه کسانی مشمول عفو معیاری می‌شوند؟ متهم به قتل همسر در بازسازی صحنه جنایت: همسرم مقصر بود! حریق کشتی حامل پناهندگان سودانی ۵۰ کشته بر جای گذاشت تمدید مهلت دفاع از پایان‌نامه و رساله دانشجویی تا پایان مهر ۱۴۰۴ نیاز حدود ۹۰۰ هزار دانش‌آموز به کتاب‌های بریل | ۲۲ هزار جلد تأمین شده است گلایه شهروندان مشهد از فضای غیراستاندارد و چالش‌های نقل مکان پایگاه‌های بهداشت | کوچ اجباری بهداشت! دادستان کل کشور: هوش مصنوعی در راستای حاکمیت قانون استفاده شود بازنشستگان نگران نباشند؛ حقوق و مزایای بازنشستگان با ادغام صندوق‌ها تغییر نمی‌کند نقدی بر رویکرد تقلیل‌گرایانه به آموزش‌و‌پرورش کاهش ناترازی صندوق‌های بازنشستگی، یکی از محور‌های اصلی برنامه هفتم توسعه است پایان پرداخت معوقات حقوق فروردین ماه ۱۴۰۴ بازنشستگان تأمین اجتماعی در مهرماه | حدود ۳۷۰ هزار نفر به عنوان بازمانده مطلقه، مستمری دریافت می‌کنند
سرخط خبرها

چپ‌دست‌ها بیشتر از بقیه به این بیماری دچار می‌شوند

  • کد خبر: ۳۳۱۳۳۰
  • ۱۸ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۰۹:۳۶
چپ‌دست‌ها بیشتر از بقیه به این بیماری دچار می‌شوند
چپ دست‌ها حدودا ۱۵ درصد از افراد جهان را تشکیل داده‌اند و به همین دلیل برخی حقایق و دانستنی‌هایی از چپ دست‌ها وجود دارند که در راست دست‌ها دیده نشده است.

به گزارش شهرآرانیوز، چپ دست بودن، ویژگی‌ای که حدود ۱۰ درصد از جمعیت جهان را در بر می‌گیرد، تفاوت‌های قابل توجهی را در زندگی این افراد ایجاد می‌کند و برخلاف تصور برخی، امری اکتسابی یا انتخابی نیست. 

چالش‌های سلامتی در کمین چپ دست ها؟

مطالعات نشان داده‌اند که افراد چپ دست ممکن است ۱۱ برابر بیشتر از راست‌دست‌ها دچار آلرژی شوند. همچنین، این گروه حدود دو و نیم برابر بیشتر در معرض اختلالات خودایمنی مانند کولیت اولسروز یا آرتریت روماتوئید قرار دارند. خطر تجربه میگرن نیز در چپ دست‌ها تقریباً دو برابر بیشتر از افراد راست دست گزارش شده است.

برخی تحقیقات به ارتباط چپ دستی با کیفیت خواب نیز اشاره دارند. اختلال حرکتی دوره‌ای اندام، که باعث حرکات غیرارادی اندام‌ها در خواب و اختلال در آن می‌شود، در این افراد بیشتر دیده شده است. علاوه بر این، نتایج برخی پژوهش‌ها حاکی از آن است که چپ دست‌ها بیشتر در معرض ابتلا به اختلالات روان‌پریشی مانند اسکیزوفرنی هستند، به طوری که ۴۰ درصد از بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی چپ دست هستند.

تحقیقات همچنین ارتباطی بین چپ دستی و افزایش ریسک ابتلا به سرطان سینه، به‌ویژه پس از یائسگی، یافته‌اند. این ارتباط ممکن است ریشه در عوامل مؤثر بر جنین در مراحل اولیه رشد داشته باشد، مشابه تأثیر وزن کم هنگام تولد بر سلامت آینده. با این حال، نظریه‌های قدیمی‌تر مبنی بر ارتباط چپ دستی با ضعف کلی سیستم ایمنی تا حد زیادی رد شده، هرچند ارتباط با برخی بیماری‌های التهابی روده مانند کرون و کولیت اولسروز همچنان مطرح است.

استفاده از نیمکره راست مغز و مهارت‌های ویژه

مغز به صورت متقاطع عمل می‌کند، یعنی نیمکره راست، سمت چپ بدن را کنترل می‌کند و بالعکس. از این رو، تصور می‌شود که نیمکره راست مغز در چپ دست‌ها غالب است و وظایف مربوط به هنر، خلاقیت و نگاه کل‌نگر به مسائل را کنترل می‌کند. این ویژگی می‌تواند توضیح‌دهنده موفقیت بیشتر چپ دست‌ها در برخی رشته‌های ورزشی انفرادی مانند بیس‌بال، تنیس (حدود ۴۰٪ تنیسور‌های برتر)، شنا، بوکس و شمشیربازی باشد.

افراد چپ دست اغلب در انجام چند کار به طور همزمان (multitasking) بهتر عمل می‌کنند. دلیل این امر آن است که راست‌دست‌ها تمایل به تجزیه و تحلیل مشکلات و حل جزء به جزء آنها دارند، در حالی که چپ دست‌ها به مشکل به‌طور کلی نگاه کرده و از تطبیق الگو برای حل آن استفاده می‌کنند. همچنین، به دلیل توزیع متفاوت کنترل زبان در مغز (۷۰٪ تسلط نیمکره چپ در چپ دست‌ها در مقابل ۹۵٪ در راست‌دست‌ها)، آنها پس از سکته مغزی سریع‌تر توانایی زبانی خود را بازیابی می‌کنند.

خلاقیت، تایپ و تفکر متفاوت

خلاقانی مانند نقاشان، موسیقی‌دانان و معماران بیشتری در میان چپ دست‌ها دیده می‌شوند. جالب است بدانید که در صفحه‌کلید کوэрتی، بیش از ۳۰۰۰ کلمه انگلیسی تنها با دست چپ تایپ می‌شوند، در حالی که این عدد برای دست راست حدود ۳۰۰ کلمه است! مطالعه‌ای در سال ۲۰۰۹ نشان داد که چپ دست‌ها ممکن است مانند راست‌دستان فکر نکنند و در انتخاب تصاویر بر اساس معیارهایی، چون هوشمندی یا جذابیت، تمایل به انتخاب تصاویر سمت چپ داشته باشند.

ژنتیک، استرس بارداری و سایر عوامل

دانشمندان هنوز دلیل قطعی چپ دستی را نمی‌دانند، اما ژن‌ها حدود ۲۵ درصد در این امر نقش دارند. چپ دستی گاهی در خانواده‌ها دیده می‌شود، اما وراثت‌پذیری آن کمتر از خصوصیاتی مانند قد یا هوش است. جالب است که مطالعات نشان داده‌اند جنین مادران باردار پراسترس، بیشتر با دست چپ صورت خود را لمس می‌کند که می‌تواند اولین نشانه چپ دستی باشد. همچنین، زنانی که در دوران بارداری دچار افسردگی یا استرس بوده‌اند، احتمال بیشتری برای داشتن فرزند چپ دست داشته‌اند.

هوش و طول عمر: باور‌های رایج و حقایق علمی

در مورد اینکه آیا چپ دست‌ها باهوش‌تر هستند یا خیر، نتایج ضد و نقیضی وجود دارد. برخی مطالعات ضریب هوشی بالاتری را در چپ دست‌ها نشان داده‌اند، در حالی که برخی دیگر برتری جزئی راست‌دست‌ها را مطرح کرده‌اند. در نهایت، به نظر می‌رسد تفاوت چشمگیری وجود ندارد. همچنین، باور غلطی مبنی بر کوتاه‌تر بودن عمر چپ دست‌ها وجود داشت که بررسی‌ها نشان داد این تصور بیشتر ناشی از آمار بالاتر تصادفات (به دلیل طراحی دنیای راست‌دست‌ها) بوده و امروزه دانشمندان معتقدند چپ یا راست دست بودن تأثیری در طول عمر ندارد.

منبع: بهداشت نیوز

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->