به گزارش شهرآرانیوز، از جمله چالشهایی که زندگی شهرنشینی برای انسان امروزی رقم زده است، تمایل به انتخاب غذاهایی با کوتاهترین زمان پخت است که بیشتر با نام «فست فود» شناخته میشود و به میزان گستردهای استفاده از روغنها و غذاهای فرآوری شده را در برنامه غذایی گسترش داده است.
اما در کنار برنامه غذایی با غذاهای سریع پخت که به ویژه با افزایش سرخ کردن مواد غذایی گره خورده است، توجه به انتخاب نوع روغن مناسب، میتواند زمینه ساز سلامت ما در برابر بیماریهای شایع دنیای امروز، به ویژه بیماریهای قلبی عروقی به عنوان یکی از مهمترین علتهای مرگ و میر در جوامع باشد.
دکتر «جواد کجوری»، متخصص قلب و عروق و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در ادامه مهمترین نکتههایی که لازم است در هنگام انتخاب روغنها به یاد داشته باشیم را بیان میکند.
این پزشک فلوشیپ اقدامات مداخلهای قلب و عروق در دانشگاه علوم پزشکی شیراز، از انتخاب مناسب روغن مصرفی به عنوان یک اقدام کارآمد برای مراقبت از سلامت قلب یاد کرد و با دسته بندی روغنهای مصرفی به انواع مایع و جامد گفت: روغنهای ترانس نیز با هیدروژنه کردن روغن مایع و تبدیل آن به جامد تهیه میشود که در دیدگاه عمومی به عنوان روغن نباتی شناخته میشود و ناسالمترین نوع روغن برای سلامت افراد شناخته شده است.
او ضمن توصیه به کاهش مصرف روغن و غذاهای سرخ کردنی در برنامه غذایی روزانه خانواده تا حد امکان، روغن مایع را مناسبترین گزینه برای استفاده عنوان کرد که جذب کمتری در عروق دارد و افزود: در میان انواع روغن، روغن زیتون در صورت استفاده از حرارت پایین، سالمترین نوع روغن شناخته میشود؛ همچنین روغنهای تهیه شده از کلزا، ذرت و دانه آفتابگردان نیز گزینههای مناسبی محسوب میشود.
دکتر کجوری استفاده از روغن مایع برای سرخ کردن را اقدامی غیر بهداشتی توصیف کرد و در این زمینه توضیح داد: واکنش میان حرارت روغن و دیواره ظرف، خطر سرطان زایی به همراه دارد و بر همین اساس توصیه میشود از روغن مخصوص سرخ کردنی که نقطه جوش بالاتری دارد استفاده شود.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز همچنین استفاده از ظرفهای تفلون را از دیگر عوامل تهدیدکننده سلامت افراد در زمینه خطر ابتلا به سرطانها برشمرد و اضافه کرد: در حال حاضر ورود تکنولوژیهای جدید خانگی مانند ظرفهای کم روغن و دستگاههایی که برای سرخ کردن مواد غذایی به روغن اندکی نیاز دارد، گزینههای مناسبی برای کاهش مصرف روغن در برنامه غذایی خانواده محسوب میشود.
دکتر کجوری ضمن تاکید بر تلاش برای مراقبت از سلامت قلب به کمک عوامل خطر قابل کنترل شامل پرهیز از مصرف سیگار، کنترل چاقی، داشتن تحرک بدنی، پیشگیری از پرفشاری خون، دیابت و چربی خون؛ اظهار کرد: به طور کلی نشانههای ابتلا به بیماریهای قلبی را میتوان در سه عارضه مهم درد قفسه سینه؛ تپش قلب و نفس تنگی شناسایی کرد که در صورت بروز در فرد، باید به صورت جدی پیگیری شود.
او یادآور شد: آمارهای مراجعه به مراکز درمانی نشان میدهد که حجم بالایی از موارد مراجعه با عارضههای یاد شده، در اثر بروز اضطراب در افراد ایجاد میشود؛ اما این به معنای بی توجهی به نشانههای هشدار دهنده نیست، چرا که ضمن ضرورت تشخیص پزشکی در این زمینه، گاه تشدید این نشانهها در اثر اضطراب نیز به بروز مشکلات حاد مانند سکتههای قلبی منجر میشود.
پزشک متخصص قلب و عروق دانشگاه علوم پزشکی شیراز در ادامه یکی از زنگهای خطر بروز بیماریهای قلبی عروقی و بسیاری بیماریهای دیگر در جوامع امروزی را چاقی و اضافه وزن عنوان کرد که به ویژه در الگوی چاقی سیبی شکل در ناحیه شکم که الگوی آن اغلب در مردان شایع است، با ایجاد مشکلاتی مانند مقاومت به انسولین، موجب خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی میشود.
به گفته این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، روغنهای جامد و حاوی ترانس و پالم؛ تکههای گوشت پرچربی در غذاهایی مانند کله پاچه و خورشت ها؛ نوشابههای گازدار؛ اسنکها از قبیل چیپس و پفک؛ شیرینیها و دسرها؛ همچنین پودرهای شیر برای تهیه قهوه به دلیل وجود پالم در فرآوری صنعتی؛ مهمترین مواد غذایی مضر برای سلامت قلب است.
دکتر کجوری با تاکید بر ضرورت توجه افراد به میزان دریافت کالری روزانه به عنوان راهکاری کارآمد برای دستیابی به وزن متعادل، همچنین انتخاب رژیم غذایی سالم و کاهش مصرف مواد غذایی مانند برنج در برنامه هفتگی خانواده را از جمله گامهای پیشگیرانه در این زمینه برشمرد.
منبع: بهداشت نیوز