به گزارش شهرآرانیوز؛ ۱۹ تیرماه جاری آزمون مدارس سمپاد ورودی ششم به هفتم برای بیش از ۱۲ هزار متقاضی در خراسان رضوی برگزار شد. از این تعداد قرار است عددی دست کم زیر هزار نفر در مشهد در دو گروه دختر و پسر وارد مدارس تیزهوشان مشهدشوند. درنهایت و پس از تعویق بیست ودوروزه به دلیل شرایط جنگی کشور، آزمون برگزار شد. هنوز دو روز از آزمون نگذشته بود که دانش آموزان سمپادی و خانوادههای آنها گلایههایی را با مضمون لو رفتن سؤالات مطرح کردند.
عدم تغییر سؤالات آزمون از تاریخ اولیه آزمون (۲۹ خرداد) به ۱۹ تیرماه و از قرنطینه خارج شدن طراحان سؤال دغدغههای اصلی مطرح شده اولیا و دانش آموزان نخبه در کلان شهرهایی نظیر تهران و مشهد است. موضوعی که با ابهامات و اعتراضات خانوادهها همراه شد. به اذعان اولیای دانش آموزان سمپاد، این آزمون با سوء مدیریت در حفاظت و امنیت سؤالات برگزار شده است.
برخی از خانوادهها و شماری از معلمان مدارس تیزهوشان در کنار بعضی از مدیران مؤسسات تیزهوشانی حتی به لو رفتن تعداد شانزده سؤال هوش کلامی در دفترچه آزمون سمپاد امسال اشاره میکنند. خانواده ها این نکته را بی عدالتی میدانند. یکی دیگر از مواردی که خانوادهها به آن تأکید داشتند محتوای سؤالات بود. به گفته آنها سؤالات هوش کلامی جزو سؤالات به نسبت راحتتر است و به همین دلیل به حافظه سپردن آن برای دانش آموز آسانتر است.
شهرآرا، دو روز قبل در گزارشی با تیتر «آزمون پرحاشیه!» برای پیگیری مطالبه عمومی اولیای سمپاد به بررسی این موضوع پرداخت و از نزدیک پای درددلهای مادران نگران دانش آموزان سمپاد نشست. در آن گزارش متولیان امر در اداره کل آموزش و پرورش استان به خانوادهها این وعده را دادند که در صورت اثبات تخلف، تا انتهای کار حامی تحقق عدالت آموزشی در آزمون بوده و پیگیر آن خواهند بود.
با توجه به تداوم گلایه والدین و دانش آموزان و برای بررسی بیشتر سراغ یکی از مدیران باسابقه دبیرستانهای تیزهوشان مشهد میرویم. این مدیر نمونه با بیان اینکه متاسفانه چند روزی است که اخبار متفاوت در خصوص لو رفتن برخی سؤالات در آزمون سمپاد ورودی هفتم امسال برای خانوادهها و خصوصا دانش آموزان نگرانی مضاعف ایجاد کرده است، میگوید: به خانوادهها این آرامش خاطر را میدهم که نگران نباشند این گونه نیست که سؤالات چاپی بر روی دفترچه آزمون را همه طراحان سؤال بدانند.
او بیان میکند: خروجی ۱۲۰ سؤال آزمون سمپاد همه ساله از یک بانک جامع سؤالات بیرون میآید، بدین معنا که طراحان سؤال متعدد سؤالات خود را طرح و ارائه میدهند و مجموع همه سؤالات به عنوان بانک سؤالات آزمون تدوین و گردآوری میشود. در نهایت از مجموع تعداد زیادی از سؤالات واصله، خروجی نهایی برای دفترچه آزمون گزینش میشود.
این مدیر مدرسه تیزهوشان ادامه میدهد: طراحان سؤال هیچ کدام نمیدانند که قرار است چه تعداد سؤال از سؤالات ارائه شده شان در آزمون درج شود یا اصلا قرار است از سؤالات ارائه شده شان در آزمون پیش رو سؤالی ارائه بشود یا خیر؟
این معلم تأکید دارد: خانوادهها بدانند اینکه افراد بخواهند در بازه زمانی ۲۹ خرداد (زمان اولیه برگزاری آزمون) تا ۱۹ تیر در قرنطینه باشند قطعا امکان پذیر نیست. اما فضای استاندارد برای سلامت در حفظ سؤالات در این گونه موارد عموما مهیا میشود. وی میافزاید: در عین حال دغدغه اولیا کاملا قابل درک است، زیرا حتی یک سؤال ممکن است سبب جابه جا شدن چندین نفر در پذیرش سمپاد شود، اما به این نکته باید اشاره کنیم که فرضیه ذهن والدین مبنی بر آنکه فردی با پاسخ صددرصد درست به شانزده سؤال هوش کلامی مستقیما وارد سمپاد شود کاملا رد شده است. در عین حال جدا از وظیفه شغلی و بنا بر وظیفه اخلاقی با هرگونه فضای نامتوازن برای ورود بچهها به مدارس سمپاد مخالفیم و قطعا همراه خانوادهها هستیم.
با توجه به تداوم پیامها و دغدغه خانواده ها، شهرآرا بار دیگر پیگیری این موضوع را در دستور کار قرار داد. در همین راستا و نظر به مطالبه عمومی خانوادهها برای ورود جدی سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان این موضوع توسط شهرآرا از تهران پیگیری شد. پیگیریای که از آن رئیس سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان با عبارت «پیگیری جدی» یاد میکند.
الهام یاوری با اشاره به اینکه گزارش شهرآرا به دستم رسیده است و گلایه خانوادههای دانش آموزان متقاضی سمپاد را به ویژه در مشهد کاملا مطالعه کردهام، در پاسخ به این سؤال که این مؤسسه آموزشی در مشهد هم نمایندگی داشته است و اولیای سمپاد مشهدی مدعی لو رفتن سؤالات برای دانش آموزان این مؤسسه هستند میگوید: در مورد مشهد هیچ ادعای موثقی وجود ندارد.
یاوری ادامه میدهد: در مشهد ما مطمئن هستیم که چنین همایشی وجود نداشته است. من اتفاقا روز گذشته گزارش گلایههای مردم در مشهد را در روزنامه شهرآرا مطالعه کردم. به اولیا توصیه میکنم کمی از اثر التهاب آور یک موضوعی که فعلا فقط در حد نقل قول است، کم کنند.
وی میافزاید: خانوادهها نگران نباشند. سمپاد کشور در حال پیگیری مجدانه موضوع است ما از تمامی اولیا درخواست کردهایم که تمامی مستندات خود سوای از نقل قولها و گویههایی که شنیدهاند را به مرکز استعدادهای درخشان ارائه دهند.
یاوری تأکید دارد: ضمن اینکه باید یادآور شویم از نتیجه خروجی آزمون بچهها نیز این مسئله قابل بررسی خواهد بود بدین معنا که وقتی نتایج آزمون بچهها استخراج شود میتوان بررسی کرد دانش آموزانی که در این بخش بیشتر از میانگین سالهای دیگر یا رقبای دانش آموز دیگر در این مرحله عملکرد داشتهاند، در موردشان حساسیت به خرج دهیم و عمل کنیم.
رئیس سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان میگوید: فعلا تا اینجای کار هیچ دلیلی برای پذیرش تقلب به دستمان نرسیده است. وی در پاسخ به این سؤال که اگر ادعای اولیا ثابت شود حتی بعد از آزمون قابلیت پیگیری و ورود سمپاد کشور به موضوع وجود دارد یا خیر؟ نیز میگوید: تحلیل نتایج آزمون را قطعا ما انجام خواهیم داد، اما اینکه درصورت اثبات تخلف چه تصمیماتی باید گرفته شود و با متخلفان چه برخوردی باید شود در حوزه مسئولیت سمپاد نیست. یاوری بیان میکند: قول مید هیم با جزئیات تمام و ریز به ریز نتایج تحلیل شود. البته این موضوع قصه امسال نیست و منوال هر ساله بوده و چیز جدیدی نیست.
رئیس سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان در پاسخ به این سؤال که روی دفترچه آزمون تاریخ ۲۹ خردادماه (زمان اول برگزاری آزمون قبل از بروز شرایط جنگی) درج شده است، نیز بیان میکند: این موارد واقعا موضوعات فنی است ما اصلا نباید وارد موضوعاتی از این قبیل شویم. فرایند آزمون امسال هم مثل سالهای گذشته بوده است. فرایند آزمون برای نوع آزمونهای مختلف، متفاوت است یعنی قرار نیست فرایند برگزاری آزمونها دقیقا مشابه هم باشد. اگر خانوادهها این قدر به مجموعهای که با تمامی موارد حفاظتی سؤالات را طراحی میکند بی اعتمادند پس چرا علاقهمند به شرکت در این آزمون هستند؟
یاوری اضافه میکند: سؤالات قبل از شرایط جنگی تصحیح، بسته بندی و قرنطینه شده و همه ملاحظات امنیتی هم رعایت شده است. به نظر بنده روش اثبات تقلب این گونه صحبتها نیست. روش اثبات تقلب این است که فردی اقرار کند یا فرضا پولی جابه جا شده باشد یا ایمیلی، متنی یا مستنداتی منتشر شود. اینکه حالا چرا آن تاریخ درج شده؟ فرض بفرمایید ما تاریخ را عوض میکردیم آیا مسئله تغییر میکرد؟ خیر.