کاهش دامنه نوسان قیمت صندوق‌های سرمایه‌گذاری املاک و مستغلات از (دوشنبه ۱۱ مرداد ۱۴۰۴) قیمت‌گذاری گندم به هفته آینده موکول شد آغاز عملیات انسداد چاه‌های آب غیرمجاز در محدوده شهری تربت حیدریه (۶ مرداد ۱۴۰۴) اخطار بانک مرکزی | اگر سفر اربعین نرفتید، ارز مسافرتی را پس بدهید پیش بینی قیمت طلا و سکه (سه شنبه ۷ مرداد ۱۴۰۴) آب دستگاه‌های پرمصرف قطع می‌شود قیمت امروز خودرو‌های خارجی و مونتاژی (۶ مرداد ۱۴۰۴) | ریزش ۷۰ میلیونی دیگنیتی بررسی قیمت‌های امروز خودرو‌های داخلی (۶ مرداد ۱۴۰۴) | سهند به ۶۰۷ میلیون تومان افت قیمت کرد نرخ تورم تیر ماه ۱۴۰۴ رشد کرد آخرین وضعیت بازار رمزارز‌ها در جهان (۶ مرداد ۱۴۰۴) | قیمت بیت‌کوین افزایشی شد برق ۳۵۹ اداره و بانک پرمصرف در خراسان رضوی قطع شد وزیر نیرو: مردم خاموشی‌های بیش از ۲ ساعت را گزارش دهند ثبت نام محصولات ایران خودرو در قالب ۳ طرح عادی، خودرو فرسوده و جوانی جمعیت آغاز شد (۶ مرداد ۱۴۰۴) سردرگمی زائران و اختلال در اپلیکیشن‌ها و سامانه‌های غیرحضوری ۴ بانک جهت خرید ارز اربعین (۶ مرداد ۱۴۰۴) ریزش شدید بورس در پی اخبار ضدونقیض تعطیلات یک‌هفته‌ای | گزارش وضعیت بازار سهام (۶ مرداد ۱۴۰۴) نرخ بلیت رفت‌وبرگشت مشهد–نجف ۱۵ میلیون تومان اعلام شد معضل ایجاد طبقات مازاد غیر مجاز در ساختمان‌ها و تهدید ایمنی مردم افزایش قیمت ارز اربعین در بانک مرکزی | دینار بازار آزاد مشهد چند؟ (۶ مرداد ۱۴۰۴) قیمت امروز دلار، طلا، سکه و ارز دیجیتال (۶ مرداد ۱۴۰۴) | دلار بازار آزاد صعود کرد بلاتکلیفی ۴ ساله تبدیل وضعیت نیرو‌های شرکتی | فشار پیمانکاران بر کارگران بهره‌گیری از تجربه جهانی برای مقابله با رکود اقتصادی تولید محصول آب‌بر در استان بی‌آب خراسان رضوی! طلای جهانی به پایین‌ترین حد در دو هفته اخیر رسید (۶ مرداد ۱۴۰۴) رشد حدود ۵۰ هزار تومانی قیمت طلا در مشهد (۶ مرداد ۱۴۰۴) ضرورت ساماندهی و اصلاح یارانه نان با رویکرد کارت ملی سرمایه گذاری ۲.۳ میلیاردلاری برای تولید ۷ هزار مگاوات برق خورشیدی واکاوی گرانی برنج | فشار برخی نمایندگان برای توقف واردات
سرخط خبرها

بهره‌گیری از تجربه جهانی برای مقابله با رکود اقتصادی

  • کد خبر: ۳۴۷۹۵۶
  • ۰۶ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۱:۱۱
بهره‌گیری از تجربه جهانی برای مقابله با رکود اقتصادی
در هفته‌های اخیر تشدید ناترازی انرژی و مشکلات واحد‌های تولیدی، در کنار رکود حاکم بر بازار، نگرانی‌های جدی درباره تأثیر منفی این مسائل بر اقتصاد کشور و به‌ویژه حوزه اشتغال به‌وجود آورده است.

در هفته‌های اخیر تشدید ناترازی انرژی و مشکلات واحد‌های تولیدی، در کنار رکود حاکم بر بازار، نگرانی‌های جدی درباره تأثیر منفی این مسائل بر اقتصاد کشور و به‌ویژه حوزه اشتغال به‌وجود آورده است. بر اساس آمارها، صنایع کوچک مستقر در شهرک‌های صنعتی که به‌صورت غیرمستقیم حدود ۴.۵تا۵ میلیون نفر از جمعیت کشور را تحت‌تأثیر قرار می‌دهند، بیش از همه از ناترازی انرژی و محدودیت‌های ناشی از آن آسیب خواهند دید.

مطابق آمارها، بخش شایان‌توجهی از ظرفیت تولیدی این واحد‌ها به‌دلیل قطع برق از چرخه تولید خارج شده است. تداوم این وضعیت باعث نگرانی از احتمال تعدیل نیروی انسانی در واحد‌های تولیدی شده است. همچنین، آمار‌ها نشان می‌دهد که منابع ارزی تخصیص‌داده‌شده برای واردات در چهارماهه امسال با کاهش ۲۴درصدی نسبت به مدت مشابه پارسال، به ۱۵.۳میلیارد دلار رسیده است؛ آماری که به گفته کارشناسان اقتصادی، نشان‌دهنده تشدید رکود در کشور است. 

در خرداد۱۴۰۴، شاخص مدیران خرید کل اقتصاد (شامخ) به پایین‌ترین سطح چهار سال اخیر سقوط کرد و نشانه‌های رکود در سراسر اقتصاد ایران به‌روشنی قابل‌مشاهده است؛ به‌طوری که شاخص کل اقتصاد به عدد۳۷.۷ و شاخص بخش صنعت به ۳۶.۵ رسید. این داده‌ها حکایت از تشدید رکود اقتصادی دارند. بنابراین، ضروری است مسئولان هرچه سریع‌تر با اتخاذ تدابیر لازم، از تأثیرات منفی رکود بر اقتصاد و معیشت مردم جلوگیری کنند. 

برای تحقق این هدف، می‌توان از تجربه کشور‌های مختلف بهره برد. به عنوان نمونه، برنامه «نیودیل» آمریکا در دهه۱۹۳۰، مجموعه‌ای از اقدامات گسترده اقتصادی، اجتماعی و قانونی بود که برای مقابله با رکود بزرگ طراحی و اجرا شد.

این برنامه بر سه محور اصلی استوار بود: اول، تسهیل فوری با ارائه کمک‌های مالی و غذایی به فقرا و بیکاران؛ دوم، بازیابی اقتصادی از طریق راه‌اندازی پروژه‌های عمرانی عظیم برای ایجاد اشتغال و احیای صنایع و کشاورزی؛ سوم، اصلاحات ساختاری با وضع قوانین برای جلوگیری از بحران‌های مشابه در آینده. یکی از اجزای مهم این برنامه، قانون تأمین اجتماعی بود. 

در ایران نیز ناترازی شدید انرژی، به‌ویژه کمبود برق، باعث شده است بسیاری از واحد‌های تولیدی با ظرفیت بسیار کمتر از توان واقعی خود فعالیت کنند. هم‌زمان، تورم زیاد و نوسانات ارزی موجب کاهش قدرت خرید شده و اقشار مختلف جامعه را به حاشیه رانده است. بنابراین، کشور نیازمند طرحی فراگیر است که هم‌زمان به اشتغال، توسعه زیرساخت‌ها و بازآفرینی اعتماد اجتماعی بپردازد. ایران می‌تواند با الهام از طرح نیودیل آمریکا، برنامه‌ای جامع تدوین و اجرا کند که اثرات ناترازی انرژی را بر معیشت مردم کاهش دهد. 

تمرکز بر پروژه‌هایی مانند بهسازی راه‌ها، توسعه خطوط آب‌رسانی، نوسازی زیرساخت‌ها در شهر‌ها و روستا‌ها با استفاده از نیروی کار بومی، هم اشتغال‌زا خواهد بود و هم توسعه متوازن را به همراه دارد. علاوه بر این، تخصیص وام‌های کم‌بهره، معافیت‌های مالیاتی و ارائه تسهیلات خرید می‌تواند صنایع کوچک آسیب‌دیده از ناترازی انرژی و رکود اقتصادی را حمایت کند و مانع تعدیل نیرو شود. 

در این میان، کمک‌های معیشتی و کالایی برای دهک‌های کم‌برخوردار باید با جدیت در نظر گرفته شود. ممکن است گفته شود که دولت با کسری بودجه درخورتوجهی روبه‌روست و توان تأمین بودجه چنین طرح‌هایی را ندارد. برای حل این مسئله لازم است همه نهاد‌ها و مؤسسات دولتی و شبه‌دولتی پای کار بیایند و با استفاده از همه ظرفیت‌های خود، بودجه لازم را تأمین کنند. 

به‌عنوان مثال، برخی نهاد‌ها و مؤسساتی که در دهه‌های گذشته از معافیت‌های مالیاتی برخوردار بوده‌اند، می‌توانند در قالب مسئولیت اجتماعی بخشی از هزینه‌های طرح را بدون چشمداشت مالی تأمین کنند. تحقق این امر بی‌شک بخشی از دغدغه‌های تأمین بودجه را برطرف و کمک می‌کند تأثیرات منفی ناترازی انرژی و رکود اقتصادی بر معیشت مردم کنترل شود.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->