امیر مقدم | شهرآرانیوز؛ دوخت و دوز از هنرهای پرطرف دار بین خانم هاست. با وجود این، تعداد خانمهایی که توانایی انجام چنین مهارتی را داشته باشند این روزها بسیار کم است. برای همین، بخشی از درآمد بیشتر خانوادهها صرف تأمین چنین نیازی از بازار میشود که چارهای هم نیست. برای نمونه، دوخت انواع پوشاک به مهارتهای ویژهای نیاز دارد. بدون آموزش هم نمیتوان به راحتی از پس آن برآمد.
البته دوختهای ساده تری هم داریم که یادگیری و اجرای آنها زمان بر نیست و مهارت خاصی نمیخواهد مانند دوخت دستمال، روبالشتی، رومیزی، کوسن، سجاده و جانماز. خوبی این نوع از لوازم این است که میتوان برای درست کردن آنها حتی از هنرهای جایگزین دوخت ودوز هم استفاده کرد بدون آنکه نیازی به صرف هزینه زیاد باشد. هنری که قصد داریم در «مقرون به صرفه» این هفته درباره آن با شما صحبت کنیم است. قول میدهیم با یادگیری این هنر، افزون بر تأمین نیازهای خانواده تان، پس از مدتی بتوانید منبع درآمدی هم برای خودتان ایجاد کنید.
به چه لوازمی نیاز داریم؟
هویه مدادی یا تفنگی ۸۰ یا ۱۰۰ وات، پایه هویه، شابلونهای فلزی و شیشه برای زیر کار، لوازم ثابتی هستند که باید همیشه کنار دستتان باشد. بسته به اینکه قصد دارید چه چیزی درست کنید، باید پارچه مناسب آن را هم تهیه کنید. فقط یادتان باشد هر پارچهای به درد هویه کاری نمیخورد. پارچههایی که مواد باشند و الیاف طبیعی کمتری در آنها استفاده شده باشد مانند پاناما، ساتن و تافته مناسب این کار هستند. اگر از ساتن استفاده میکنید، برای ایستایی بهتر پارچه، باید پشت آن لایی چسب بچسبانید. از نمد هم میتوان برای این کار استفاده کرد. به سلیقه خودتان بستگی دارد.
چگونه هویه کاری کنیم؟
در این هنر، نیاز چندانی به دوخت و دوز ندارید. دستگاه هویه، کار برش دادن پارچه و طرح انداختن روی آن را انجام میدهد. شابلونهای فلزی برای طرح انداختن روی پارچه استفاده میشوند و باید آنها را از خرازیها تهیه کنید. با وجود این، میتوانید خودتان هم آنها را با مقواهای ضخیم در خانه درست کنید.
تصور کنید میخواهید یک جانماز درست کنید. برای شروع باید پارچه مدنظرتان را در اندازه دلخواه برش بزنید. آن را روی شیشه میز کار پهن کنید. شابلون مناسب برای حاشیه کار را روی پارچه بگذارید و با دست، کمی فشار بدهید. حالا دستگاه هویه را که از قبل گرم کرده اید، با زاویه ۹۰ درجه در دست بگیرید. دورتادور شکل را برش بزنید و قسمتهای اضافی را در بیاورید.
دستگاه هویه شبیه به یک قیچی عمل میکند و باعث چسبیدن پارچهها به یکدیگر نیز میشود. اگر میخواهید وسط یا کنارهای جانمازتان هم طرحی بیندازید، از شابلون مناسب این کار استفاده کنید و با هویه، قسمتهای اضافی را از دل طرح خارج کنید. یادتان باشد بعد از هر بار استفاده از هویه، باید نوک آن را با پارچه نخی تمیز کنید و آن را در پایه مخصوص خود قرار دهید تا جلو بروز اتفاقات ناخواسته مانند سوختگی را بگیرید و عمر دستگاه را کوتاه نکند.