پاسخ صریح رئیس مرکز اطلاعات مالی به مخالفان عادی‌سازی پرونده ایران با FATF | با پذیرش کنوانسیون‌های پالرمو و CFT، از لیست سیاه FATF خارج نمی‌شویم پزشکیان وارد باکو شد روایت خبرگزاری ترند جمهوری آذربایجان از سفر دکتر پزشکیان به باکو تأکید عارف بر افزایش حجم مبادلات اقتصادی ایران و قرقیزستان | تولموشویچ: به صورت جدی پیگیری لغو روادید بین دو کشور هستیم بقائی: شنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴، تاریخ برنامه‌ریزی‌شده برای دور چهارم مذاکرات است | انتظار ایران از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برخورد فنی و حقوقی است ۶۵ شهید و مفقود در حمله آمریکا به یمن طی چند روز اخیر پزشکیان عازم باکو شد (۸ اردیبهشت ۱۴۰۴) ۱۵۰ شهید در لبنان، از زمان اعلام آتش‌بس با رژیم عهدشکن صهیونیستی بالاگرفتن اختلافات بین فرانسه و رژیم صهیونیستی عراقچی: ایران توانایی خنثی کردن هرگونه تلاش برای خرابکاری در سیاست خارجی‌اش را دارد گفت‌وگوی تلفنی عراقچی با همتای سعودی خود درباره آخرین روند مذاکرات ایران و آمریکا ترامپ: درباره مذاکرات هسته‌ای با ایران، به‌زودی به توافق دست خواهیم یافت سنتکام درباره حملات به یمن تصمیمات جدید گرفته است پزشکیان: از حضور سرمایه‌گذاران در ایران استقبال می‌کنیم با حکم وزیر کشور، اولین فرماندار زن خراسان رضوی منصوب شد ضمانت اجرایی، شرط بقای توافق ایران و آمریکا وزیر کشور: با مقصران احتمالی حادثه بندرعباس بدون اغماض برخورد خواهد شد | احتمال افزایش فوتی‌ها وجود دارد دعوت از جولانی برای شرکت در اجلاس سران عرب در بغداد پزشکیان: هیچ‌گاه احساس غربت نسبت به جمهوری آذربایجان نداریم | هیچ محدودیتی برای فعالیت‌های مشترک وجود ندارد دروغ‌های نتانیاهو پایان ندارد؛ حتی یک غیرنظامی را هم نکشته‌ایم! آمادگی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای تسهیل مذاکرات ایران و آمریکا ۱۲ یمنی در حملات هوایی آمریکا شهید و مجروح شدند پیام رهبر انقلاب اسلامی درپی حادثه دردناک اسکله شهید رجایی بندرعباس آمریکا به «عمران» در یمن حمله کرد پزشکیان بندرعباس را ترک کرد محکومیت قطعی قصاص برای عامل حمله به سفارت جمهوری آذربایجان بیانیه ارتش هندوستان درباره تبادل آتش و درگیری با نیروهای پاکستان کاخ سفید: ترجیح ترامپ توافق با ایران است
سرخط خبرها

دولت‌ها و مسئله کارآمدی

  • کد خبر: ۵۷۶۱۷
  • ۱۶ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۳:۵۸
دولت‌ها و مسئله کارآمدی
محمدرضا تاجیک: دولت ناکارآمد، نه بخشی از راه حل مشکلات، که خودش قسمتی از مشکل است
به گزارش شهرآرانیوز؛ در ماه‌های پایانی هر دولت، این پرسش میان نخبگان و کارشناسان سیاسی مطرح می‌شود که چرا دولت مستقر نتوانسته است همه ایده‌ها و برنامه‌هایی را که مد نظر داشته است، پیش ببرد و اجرایی کند؟ درواقع پرسش اساسی این است که چرا دولت‌ها نمی‌توانند چنان‌که باید، کارآمد باشند؟ همه دولت‌های پس از انقلاب اسلامی در زمینه‌هایی توفیقاتی داشته‌اند و در زمینه‌هایی نیز رگه‌هایی از ناکارآمدی در کارنامه‌شان دیده می‌شود. اما چگونه می‌توان دولت‌ها را بیشتر کارآمد کرد؟ بدون شک نخستین گام در راه پاسخ به این سؤال، آسیب‌شناسی درست از وضعیت ناکارآمد است.
 
برخی نظیر غلامرضا ظریفیان، استاد تاریخ دانشگاه تهران، این مهم را تاریخی می‌دانند و معتقدند که پدیده دولت از ابتدای شکل‌گیری در ایران، نارس بوده است و این موضوع به لحاظ ساختاری همواره سیکل معیوبی را برای دولت‌ها با خود همراه کرده است. برخی نظیر محمد قوچانی، یکی از تئوریسین‌های جریان اصلاحات، فقدان اقتدار لازم دولت را عامل ناکارآمدی می‌دانند و برخی دیگر نظیر علی مطهری، نماینده ادوار مجلس، نهاد‌های موازی و نبود شایسته‌سالاری را. اما تازه‌ترین اظهار‌نظر در این زمینه را محمدرضا تاجیک، استاد علوم سیاسی دانشگاه شهید‌بهشتی، در گفتگو با ایسنا مطرح کرده است.


دولت کارآمد، کنشگری سیاسی آزاد را زنده نگه می‌دارد

تاجیک در بخش‌هایی از مصاحبه مفصل خود با ایسنا، درباره اهمیت و لازمه کارآمدی برای دولت گفت: «دولت چیزی نیست جز کارکرد و کارویژه‌اش و این کارکرد و کارویژه باید کارآمد باشد، و‌گرنه ما با یک نام مواجه هستیم نه بیشتر و به تعبیری با یک دولت بدون دولت مواجه هستیم. آن چیزی که به دولت هویت و فلسفه وجودی می‌دهد، کارکرد و کارآمدی‌اش است. جامعه انسانی دولت را براساس قراردادی خلق کرده است و یک «شر کوچک» ایجاد کرده تا آن‌قدر کارآمد باشد که سایه «شر‌های بزرگ» را از جامعه برطرف کند.»
 
وی با نقد «ادبیات مرسوم دانشگاهی به‌عنوان خوشه توصیفات کارآمدی دولت‌ها»، درباره کارآمدی دولت گفت: «از نظر من دولتی کارآمد است که امکان و استعداد این را دارد که منطقه الفراغی ایجاد کند برای بازی و بازیگری سوژه‌های متفاوت و متکثر سیاسی. این دولت می‌تواند دامن خود را جمع کرده و فضا‌هایی ایجاد کند که دیگر کنشگران سیاسی بتوانند هم‌عرض او وارد فعالیت شوند. من از دولتی صحبت می‌کنم که قدرت خود را در همه ساحت‌ها گسترش نمی‌دهد و برخی ساحت‌ها را برای بازیگری سایر کنشگران سیاسی آزاد نگه می‌دارد.»


تغییر جامعه را از ریزبدنه‌ها شروع کنیم

تاجیک در‌نهایت راهکار دستیابی به یک دولت کارآمد را نه توجه به دولت و ساختار آن، بلکه توجه به بازسازی جامعه می‌داند و می‌گوید: «راهکار برمی‌گردد به آگاهی و خودآگاهی جامعه. به یک معنا از ماست که بر ماست. ما باید تلاش کنیم که تغییر جامعه را از ریزبدنه‌ها شروع کنیم و مناسبات و رفتار‌های اجتماعی، فرهنگ عمومی و حالات و احوال مردم و خودمان را تغییر دهیم؛ در‌این‌صورت سیاست و سیاست‌مداران ما هم تغییر می‌کنند، در‌غیر‌این‌صورت این توالی را خواهیم داشت؛ زیرا «دیگری بزرگ» را می‌طلبیم و وقتی در خیابان جمع می‌شویم تا تغییری ایجاد کنیم، دست طلب به «دیگری بزرگ» دیگر‌ی دراز می‌کنیم تا او مشکل اکنون ما را رفع کند. دنبال یک شاهزاده با اسب سفید هستیم تا بیاید ما را از این وضعیت نجات دهد. ما باید تغییرات اجتماعی را معطوف به آگاهی جمعی خود ایجاد کنیم.»
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->