تکتم جاوید | شهرآرانیوز، درست از وقتی که با ماه رمضان، روزه داری، افطار و سحر آشنا شدیم، پاسخ همه سؤال هایمان، لمس گرسنگی و تشنگیِ کودکان و بزرگ سالانی بود که نه برای ۳۰ روز، بلکه در همه ایام سال، در حال چشیدن طعم تلخ گرسنگی بودند. از سالها پیش، قبل از اینکه مؤسسات خیریه رسمی و دولتی برای کمک به نیازمندان راه اندازی شوند، اهالی محل هرازگاهی به بهانه نذر و مناسبتها از مواد غذایی سفره خود به دیگران کمک میکردند.
با همه تبلیغاتی که سال هاست برای کمک به نیازمندان صورت میگیرد، هنوز تعداد خانوادههایی که روزهای متوالی یک وعده غذای گرم نمیخورند، فراوان است. گاهی نیازمند یک لقمه نان هستند. ازاین رو برخی خیریهها مهمترین وظیفه خود را تهیه سبدهای غذایی و معیشتی خانوارها میدانند، آنچه در طول سال انجام میدهند و این روزها پر برکتتر است.
۲۳۰ خیریه فعال و سبدهای معیشتی
ماه رمضان به نیمه خود رسیده است و آنها که دستی بر آتش خدمت رسانی دارند، این روزها سخت مشغول اند. شهروندان در حد توان خود منابع مالی این کمکها را تأمین میکنند و مراکز خیریه دست به کار جمع آوری و رساندن بستهها به نیازمندان تحت پوشش خود هستند. بخش عمدهای از کمکهای آنان پنهانی است و در هیچ آماری نمیآید و بسیاری از خیریهها هم به دلایل زیادی تمایلی به انجام مصاحبه، ثبت نامشان در رسانه و شرح حال عملکردشان ندارند و گمنامی را ترجیح داده اند. از میان ۲۳۰ خیریه فعال زیرمجموعه سازمان بهزیستی استان، دونفر به نمایندگی از دیگران، بخشی از کارهای روزمره خود را شرح دادند.
نام مؤسسه خیریه «پرتو مهر امام رضا (ع)» برای خیلیها آشناست، آنها که نیازمندند و آبرودار. خیریه شان شامل دومجموعه است؛ یکی پنج مرکز شبانه روزی نگهداری کودکان شش سال به بالا که جوانان را هم سرپرستی میکنند؛ جوانان ۱۸ سال به بالای بی سرپرستی را که از بهزیستی ترخیص میشوند، ولی نه جایی برای زندگی دارند، نه شغلی و نه سرمایه ای. نام مجموعه دیگرشان هم «خیریه فرزندان خورشید هشتم» است که از دختران یتیم و بدسرپرست ۷ تا ۱۲ سال نگهداری میکند.
کارهای خداپسندانه شان یکی دوتا نیست. هرماه یکی دونفر زندانی را که کمتر از ۱۰ میلیون بدهی دارند، آزاد میکنند که در این چندماه به عدد ۱۲ نفر رسیده اند. سال گذشته ۷۵ واحد مسکونی ساختند و به کمیته امداد امام خمینی (ره) و بهزیستی تحویل دادند و ۱۱۰ واحد دیگر تا تیرماه آماده تحویل میشود تا در اختیار خانوادههای دارای بیش از دوفرزند معلول قرار بگیرد. ماه رمضان و غیر آن هم برایشان فرقی ندارد. سال هاست سیدرضا سیدی که همه او را «آقاجون» صدا میکنند، موهایش را در این خیریه سپید کرده، اما لذت کار خیر روحش را جلا داده است.
اولین خیریه حامی جوانان هجده ساله در ایران
آقاجون بیش از همه از بچه هایش حرف میزند که حالا به واسطه ازدواج و بچه دارشدنشان او را صاحب نوه کرده اند: هرکس قصد کمک به یتیمان را دارد، سراغ شیرخوارهها و کودکان میرود، اما کسی به فکر بچههای بزرگتر نیست. من اولین خیریه را در همه ایران راه اندازی کردم و به طور رسمی دختر و پسرهای بالای هجده ساله ترخیص شده از بهزیستی را زیر پر و بالم گرفتم.
او میگوید: اولین گروهی که نگهداری کردم، ۲۰ دختر هفده یا هجده ساله بودند که هیچ امید و برنامهای برای آینده نداشتند. حالا ۷۰ جوان مقیم در شبانه روزی دارم و ۵۰ نفرشان هم در این سالها ازدواج کرده و صاحب زندگی و فرزند شده اند.
از فرزندانی میگوید که با وجود ازدواج و استقلال هنوز به خیریه اش رفت و آمد میکنند و او هنوز اموراتشان را رفع و رجوع میکند؛ زیرا «اینجا خانه پدری شان است.» به علاوه ۵۰ خانواده آبرومند و بسیار نیازمند را هم زیر پوشش خیریه دارند که به گفته خودش با ترفندهای خاص و محترمانه به آنها سبد غذایی میرسانند.
۱۷۰ سبد غذایی با همه جزئیات یک زندگی
اولین جمعه ماه رمضان امسال تا امروز با کمک خیرانی که آقاجون از آنها «فرشته» یاد میکند، ۱۷۰ بسته معیشتی را که شامل ۲۳ نوع از جزئیترین مایحتاج یک خانواده بود، به ارزش حدود یک میلیون تومان تهیه و توزیع کردند. به دلیل استقبال شهروندان تهیه این بستهها همچنان ادامه دارد. آقاجون از مردم پول جمع نمیکند، بلکه پنج شش خیر دارد که فقط کافی است به آنها زنگ بزند؛ آن وقت هر مبلغی را برایش فراهم میکنند.
بخشی از سبدهای معیشتی را به خانواده زیر پوشش بهزیستی دادند و بخشی را به خانواده مردانی که گرفتار اعتیاد یا کارتن خواب بوده اند و حالا مواد را کنار گذاشته و به خانواده برگشته اند، اما هیچ درآمدی برای تأمین معاش ندارند. از آن آدمها که روزی معتاد بودند، خبر دارند؛ زیرا آقاجون و اطرافیانش، یک مرکز کاهش آسیب به نام مرکز «طلوع مهر رضا (ع)» را هم اداره میکنند.
بنیاد بزرگ عدالتیان
بنیادی به نام «خیریه عدالتیان» را خانوادگی اداره میکنند. آنها هم از مردم یا خیران دیگر پول جمع نمیکنند و قانونشان این است که ماهانه یک سوم درآمد چند شرکتشان را برای این بنیاد بگذارند. مبالغ کمکهای مالی آنها میلیاردی است و در بسیاری از زمینهها دستی بر کار خیر دارند. یک صندوق قرض الحسنه دارند با ۱۵ میلیاردتومان سرمایه که به افراد نیازمند و خیریههای فعال و مهم وامهایی از ۵۰۰ میلیون تا ۲ میلیارد آن هم بدون سود میدهند.
سال گذشته فقط در ماه رمضان ۳۰۰۰ بن خرید از فروشگاههای زنجیرهای را بین خانوارها و برخی خیریهها توزیع کردند. این روزها هم یکی از کارهایشان همین است. حبیب عدالتیان مدیرعامل این بنیاد و عضو چند خیریه بزرگ دیگر هم هست و برخی از کارهای خیر بنیاد را میشمارد: از وقتی کرونا شایع شد و درحالی که بیمارستانها آمادگی این مشکل را نداشتند، بین آنها لباس و وسایل توزیع کردیم، نه فقط در مشهد بلکه در دیگر شهرهای ایران هم.
وی از خانههایی حرف میزند که برای زوجها و کودکان یتیم نیازمند میسازند: مدتی است خانه میسازیم و آن را برای چهارسال دراختیار زوج نیازمند میگذاریم و پس از آن زوج دیگری ساکن میشوند. پروژه دیگر نیز تعدادی خانه است که به نام فرزندان یتیم ثبت میکنیم که اگر مادر دوباره ازدواج کرد، کودک بی سرپناه نشود.
کمک ۲۳۰ میلیارد ریالی خیران
حمیده محدث، معاون مشارکتهای مردمی و مؤسسات غیر دولتی اداره کل بهزیستی استان، از ۲۳۰ مؤسسه خیریه فعال این سازمان سخن میگوید که در سال گذشته با توجه به شیوع بیماری کرونا دست به اقدامات جهادی فراوانی زدند و تا حد امکان نیازمندان را تحت پوشش گرفتند و تنها در نیمه شعبان سال گذشته، کمکهای نقدی و غیرنقدی با ارزشی حدود ۲۳۰ میلیاردریال به دست افراد محروم رسید.
وی با اشاره به آمار فراوان مددجویان تحت پوشش سازمان و کافی نبودن اعتبارات دولتی در تأمین نیازهای این گروه، از شهروندان خواست با تماس از طریق شمارههای ۳۲۲۳۲۶۰۵ و ۰۹۱۵۱۱۰۱۱۴۳ در تأمین سبد معیشتی مددجویان، هم در ماه مبارک رمضان و هم در دیگر مناسبت ها، یاری رسان نیازمندان باشند.