شیوع آنفلوانزای پرندگان H۵N۱ در طیور ایران پیش‌بینی قیمت دلار پنجشنبه ۱۷ مهر ۱۴۰۴ پیش‌‌بینی قیمت طلا و سکه پنجشنبه ۱۷ مهر ۱۴۰۴ آغاز فروش اقساطی خودرو KMC SR ۳ کرمان موتور از شنبه + جدول فروش (۱۹ مهر ۱۴۰۴) وام عجیب یک کارمند بانک با بازپرداخت بیش از نیم قرن + عکس قیمت امروز خودرو داخلی و خارجی (۱۶ مهر ۱۴۰۴) | بازار خودرو بلاتکلیف ماند گل تازه زعفران در خراسان رضوی امروز چقدر قیمت دارد؟ (۱۶ مهر ۱۴۰۴)‌ پیش‌بینی بانک آمریکایی از قیمت عجیب طلا در سال آینده میلادی مدیرعامل شرکت توزیع برق تهران: مشترکان پرمصرف منتظر قبض‌های میلیونی باشند تغییر جهت بورس در آخرین روز کاری هفته | گزارش وضعیت بازار سهام (۱۶ مهر ۱۴۰۴) راهنمای جامع خرید انواع تسمه نقاله شکاف عرضه‌وتقاضای نقره ۵ساله شد | اصلاح قیمت نقره در راه است؟ علت گران‌شدن میوه چیست؟ | رئیس اتحادیه: مقصر میوه‌فروش نیست سهمیه سوخت وسایل نقلیه فرسوده تغییر می‌کند فروش فوری سایپا از روز (یکشنبه ۲۰ مهر ۱۴۰۴) آغاز می‌شود + بخشنامه دلار در یک‌قدمی ۱۱۴ هزار تومانی شدن (۱۶ مهر ۱۴۰۴) حذف ۴ صفر تأثیری بر تورم یا رشد اقتصادی ندارد بازی مافیا - شهروند در بازار کالا‌های اساسی نرخ جدید بنگاه‌های املاک مشخص شد | تعرفه ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول چقدر است؟ قرعه‌کشی ایران‌خودرو امروز (چهارشنبه، ۱۶ مهرماه ۱۴۰۴) + لینک پخش زنده واریز بیش از ۴ هزار و ۲۷۲ میلیارد تومان به حساب شهرداری‌ها، دهیاری‌ها و فرمانداری‌های خراسان رضوی دینار عراق در بازار آزاد مشهد گران شد (۱۶ مهر ۱۴۰۴) ارز ترجیحی؛ زمینه ساز  رانت و  فساد  مخارج مالیات بر ارزش افزوده در خراسان رضوی | از درآمد پایدار شهرداری تا سلامت و ترمیم حقوق بازنشستگان قیمت امروز میوه و تره‌بار در مشهد (۱۶ مهر ۱۴۰۴) | اختلاف ۲۰ هزار تومانی قیمت سیب‌زمینی در تره‌بار و سطح شهر طلا در مشهد دوباره در مدار صعود قرار گرفت | ورود دوباره طلا به کانال ۱۱ میلیونی (۱۶ مهر ۱۴۰۴) ۱۰ مقصد اصلی زعفران صادراتی ایران کدام‌اند؟ | زعفران‌های صادرشده به چین تقلبی بودند؟ سکه پیش‌فروشی ۱۲ میلیون ارزان‌تر از بازار آزاد فروش رفت
سرخط خبرها

بهای تمام‌شده فرش دست‌باف متأثر از بی‌ثباتی قیمت رنگدانه‌های طبیعی

  • کد خبر: ۶۸۰۱۱
  • ۰۱ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۶:۴۹
بهای تمام‌شده فرش دست‌باف متأثر از بی‌ثباتی قیمت رنگدانه‌های طبیعی
افزایش قیمت و صادرات بی‌رویه رنگدانه‌های داخلی و از طرفی وضع عوارض بر رنگدانه‌های وارداتی به کشور باعث‌ شده است بهای تمام‌شده فرش دست‌باف در مقایسه با کشور همسایه، افغانستان، تفاوت قابل توجهی داشته باشد.
طنین همتی|شهرآرانیوز، فرش دست‌باف ایرانی از گذشته تا امروز محبوب بوده است. تک‌تک گره‌های فرش دست‌باف را بافندگان زده‌اند و تاروپود آن نیز از مواد طبیعی است، چه نخ و چه رنگدانه‌های آن؛ بنابراین اگر تک‌تک این عناصر از آن گرفته شود، چیزی به‌عنوان هویت فرش دست‌باف باقی نمی‌ماند.

تولیدکنندگان و بافندگان فرش دست‌باف این روز‌ها با مشکلات ریزودرشتی بر سر راه این محصول مواجه‌اند که مستلزم حمایت دولتی از آن به‌عنوان یک کالای ارزآور و هویت‌بخش فرهنگ ایرانی است. محدودیت‌های صادرات، افزایش قیمت مواد اولیه که بهای تمام‌شده فرش را افزایش می‌دهد، همچنین رقابت با کشور همسایه‌ای مثل افغانستان که به این صنعت تخصصی وارد شده، کار فرش دست‌باف را سخت کرده است. استفاده از رنگدانه‌های طبیعی در فرش دست‌باف علاوه بر مزایای درخور توجهش، رمز منحصربه‌فردبودن فرش دست‌باف ایرانی است که متأسفانه این روز‌ها تأمین رنگدانه‌های تولید داخل و وارداتی‌ها، با مشکلاتی برای تولیدکننده همراه است.

عامل توسعه شبکه ملی دست‌بافته‌های داری خراسان‌رضوی دراین‌باره اظهار کرد: در گذشته خام‌های قالی و ابریشمی مورد نیاز کارگاه‌های قالی‌بافی با مواد طبیعی رنگرزی می‌شده است، اما به‌مرور به‌دلیل ارزانی مواد شیمیایی و واردات آن، کارگاه‌های غیرحرفه‌ای، رنگ‌های شیمیایی را جایگزین رنگ‌های طبیعی کرده‌اند. اما بسیاری از تولیدکنندگان فرش دست‌باف که حتی برندند و حفظ اصالت فرش ایرانی برای آن‌ها مهم است، هنوز هم از رنگ‌های طبیعی استفاده می‌کنند.

احراری درباره مزایای استفاده از رنگدانه‌های طبیعی در فرش دست‌باف تصریح کرد: رنگ‌های طبیعی به‌دلیل اینکه کرومژون‌اند و دارای چند ژن رنگی هستند، به این معنی که اگر یک ژن رنگی نابود شود، ژن رنگی دیگری جایگزین آن می‌شود، با طبیعت و محیط‌زیست مانوس‌اند و زیانی برای محیط زیست ندارند و خیلی از این‌ها مفید هم هستند. برای مثال در استفاده از پوست گردو به‌عنوان یک رنگدانه طبیعی دیده شده که حتی تفاله آن‌هم به‌عنوان کود برای درخت گردو استفاده شده است. باتوجه‌به این، خیلی از این رنگدانه‌ها در داخل تهیه می‌شوند و ارزبری ندارند و تعدادی از این رنگدانه‌ها هم از خارج کشور تهیه می‌شوند.

این فعال حوزه فرش دست‌باف گفت: استفاده از این رنگدانه باعث ثبات رنگی در فرش می‌شود، به‌طوری‌که با مرور زمان، شفافیت رنگی برخلاف رنگ‌های شیمیایی بیشتر جلوه می‌کند. کاربری این رنگ‌ها آسان است و نیازی به فناوری ندارد و عموم رنگرز‌ها نحوه استفاده از این رنگ‌ها را بلدند.

احراری ادامه داد: از صادرات رنگ‌های طبیعی تولید داخل جلوگیری نشده است و با وجود اینکه نیاز داخل کشور است، صادر نیز می‌شود؛ مثل رناس که نه‌تن‌ها از صادراتش جلوگیری نشده، بلکه برای وارداتش هم عوارض وضع شده است. خیلی از رنگدانه‌های طبیعی مثل قرمزدانه، به‌دلیل نوسان دلار و عوارض دولتی واردات، تفاوت قیمت بسیاری بین کشور ما و کشور همسایه‌ای مثل افغانستان دارند؛ به‌طوری‌که مواد اولیه مورد نیاز کارگاه‌های رنگرزی که مواد اولیه فرش را تأمین می‌کند، سه‌برابر میانگین مواد رنگ‌ها در افغانستان است. برای مثال قیمت روناس در کشور ما ۲۰۵ هزار تومان و در افغانستان ۳۵۰۰۰تومان، اسپرک ما ۱۰۰ تا ۱۵۰۰۰۰ تومان و در افغانستان ۲۰۰۰۰ تومان، رنگدانه نیل ما ۴۵۰۰۰۰ تا ۱۷۰۰۰۰۰ تومان و برای بافندگان افغانستانی ۳۵۰۰۰۰ تا ۷۰۰۰۰۰ تومان، قرمزدانه در اینجا ۲۸۰۰۰۰۰ تا ۴۰۰۰۰۰۰ تومان و در کشور همسایه ۱۰۰۰۰۰۰ تا ۱۴۰۰۰۰۰ تومان است. این مقایسه قیمتی نشان‌دهنده هزینه سه‌برابری رنگرزی ما در مقایسه با کشور افغانستان است و این یعنی ازدست‌دادن مزیت رقابتی فرش دست‌باف ایران و قاچاق فرش افغانی به داخل سرا‌های فرش مشهد و کل ایران است.


به‌گفته عامل توسعه شبکه ملی دست‌بافته‌های داری خراسان‌رضوی، رنگررز برای اینکه رنگ لاکی به‌دست بیاورد، باید یک کیلو روناس استفاده کند که ۲۰۰ هزار تومان است. ۱۰۰ هزار تومان دستمزد رنگرز و ۱۰۰ هزار تومان هم نخ استفاده‌شده برای رنگرزی است که این بیانگر این است که فرش دست‌باف کیلویی ۴۰۰ هزار تومان تمام می‌شود، درحالی‌که در کشور افغانستان این هزینه یک‌سوم است.

وی افزود: برای مثال یک متر فرش، ۵ کیلو مواد اولیه می‌خواهد، یعنی قیمت یک مترمربع فرش بین ایران و افغانستان تقریبا حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان اختلاف دارد. اگر اختلاف دستمزد هم به آن اضافه شود، تفاوت قیمت چشمگیری را رقم می‌زند و اینجاست که مزیت نسبی تولید فرش با این سوءمدیریت که ربطی هم به مرکز ملی فرش ندارد، عیان می‌شود. باید در سطح کلان در کشور تصمیم‌گیری شود و وزارت جهاد کشاورزی و صنعت و معدن و حتی گمرک در تصمیم‌گیری‌هایشان بازنگری کنند تا از صادرات رنگ‌های که در داخل تهیه می‌شود،
جلوگیری شود و همچنین عوارض مواد اولیه مثل قرمزدانه و نیل و سایر رنگدانه‌هایی که از خارج وارد می‌شود، برداشته شود. یا حتی به‌عنوان حمایت از تولیدکننده کالای هویتی ایرانی، یارانه به او اختصاص دهند.

وی تأکید کرد: بسیار مهم است که اگر بتوانیم در بحث مواد اولیه، به‌جای اینکه یارانه مستقیم بدهیم، در تولید از یارانه استفاده کنیم یا حتی یارانه هم در نظر نگیرند و به‌جای آن دست‌کم عوارض ورود مواد اولیه را بردارند.
گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
آخرین اخبار پربازدیدها چند رسانه ای عکس
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->